Quick Amersfoort bleef in zijn eerste vier wedstrijden ongeslagen.

MEC 2019

Quick Amersfoort strijdt verder om Super Cup

Quick Amersfoort strijdt verder om Super Cup

Quick Amersfoort bleef in zijn eerste vier wedstrijden ongeslagen.
Quick Amersfoort bleef in zijn eerste vier wedstrijden ongeslagen.

De softballers van Quick Amersfoort zijn er deze week in geslaagd zich ongeslagen te plaatsen voor de strijd om de Men’s European Super Cup. In het Italiaanse Nettuno won de Nederlandse landskampioen zijn eerste vier wedstrijden tijdens het Europese heren softbal clubtoernooi. De overige Nederlandse teams, Nieuwegein Diamonds, Tex Town Tigers en Zuidvogels spelen de komende dagen verder om de ESF Cup.

In de Italiaanse badplaats Nettuno is afgelopen maandag het internationale softbalgeweld losgebarsten. Negentien Europese clubteams, de nationale Duitse ploeg en het Tsjechische U23-team strijden in Nettuno in vier poules om de twee belangrijkste Europese clubtitels. Na de eerste drie speeldagen is een schifting gemaakt, waarbij de beste twaalf teams verder spelen om de prestigieuze Super Cup, terwijl de overige negen teams strijden om de ESF Cup. Vorig jaar werd Quick Amersfoort voor de tweede keer in de clubhistorie winnaar van deze prijs. DVH uit Amstelveen was in 2014 de enige Nederlandse winnaar tot dusver van de Super Cup.

Voor de strijd om de Europese clubtitels hebben de meeste teams zich versterkt met spelers uit de sterkere softballanden, waaronder Nieuw-Zeeland, Argentinië en Venezuela. In de eerste dagen leverde dat al veel spektakel op. Met name de pitchers speelden hierbij een grote rol. De eerste 45 wedstrijden leverden 26 shut-outs op. Vier keer met een perfect game en eenmaal met een no-hitter. De negentienjarige Tsjech Vojtech Buchner (Tempo Praha) kwam op weg naar zijn perfect game in de wedstrijd tegen het Franse BC Contois tot vijftien keer drie slag in zeven innings.

Debuut

In Nettuno zijn deze week vier Nederlandse teams actief. Het is voor het eerst sinds 2015 dat Nederland vier deelnemende teams heeft tijdens de Men’s Super Cup. Landskampioen Quick Amersfoort, Nieuwegein Diamonds, Tex Town Tigers en Zuidvogels zijn afgereisd naar Italië. Tex Town Tigers en Zuidvogels maakten maandag hun debuut in het Europese clubtoernooi. Nieuwegein Diamonds keerde voor het eerst sinds 2015 terug op het Europese toneel. In dat jaar wist de club als enige Nederlandse ploeg de Super Cup-poule te bereiken. Nieuwegein Diamonds moest toen wel genoegen nemen met een twaalfde en laatste plaats.

Eén van de beste slagmannen van het toernooi tot dusver is international Jeff Delfina, die samen met zijn landgenoten Reangelo Castillo en Jazz Voogd uitkomt voor het Italiaanse Islanders Catania. Delfina (.800) leidt het toernooi in binnengeslagen punten (8). Hij sloeg bovendien twee homeruns.

Poule A: Quick Amersfoort

ESF Cup-winnaar Quick Amersfoort heeft zich in Nettuno voor de tweede keer ooit weten te plaatsen voor de Super Cup-poule. De Nederlandse landskampioen heeft voor het toernooi de Mexicaanse pitchers Carlos Menchaca en Samuel Villalvazo aan zijn selectie toegevoegd. Dat betaalde zich al direct in de eerste wedstrijd uit. Menchaca leidde zijn ploeg naar een 10-0 shut-out tegen de Duitse nationale ploeg. In een sensationele wedstrijd werd een dag later ook Stenløse Bulls, de verliezend Super Cup-finalist van vorig jaar, verslagen. Emeron Lourens (driehonkslag) en Rios Jorge (geraakt werper) scoorden in de zevende inning de enige punten van de wedstrijd. De driepitter van Lourens was de enige honkslag die de Deense sterpitcher Kim Hansen (12-3-1-1) toestond. Winnend pitcher werd Villalvazo (12-1-2-0).

Met een 0-15 winst op Tsjechië U23 gisteren en een 2-5 zege op Rehovot Warriors uit Israel vandaag bleef Quick Amersfoort na de eerste drie speeldagen ongeslagen. In het duel van vandaag was de Afrikaanse pitcher Samuel Kunyalala lang onbespeelbaar voor de softballers uit Amersfoort. Hij stond pas in de zesde inning de eerste honkslag toe. In de zevende inning draaide Quick Amersfoort een 2-1 achterstand om toen de ploeg viermaal scoorde, waarvan drie keer op een driehonkslag van Ron Dix.

Door dit resultaat is Quick Amersfoort ongeslagen winnaar geworden van poule A en keert het na een jaar afwezigheid terug in de poule om de Europese Super Cup. In 2017 eindigde Quick Amersfoort op eigen veld op een zevende plaats, de hoogste eindklassering voor de club ooit. De vorige winnaar van de Super Cup, het Deense Amager Vikings, ontbreekt deze week in Nettuno. Onder leiding van pitcher Daniel Champman won deze club vorig jaar in de finale het Deense onderonsje van Stenløse Bulls met 2-0.

Poule B: Nieuwegein Diamonds

De softballers van Nieuwegein Diamonds verloren bij hun Europese terugkeer hun eerste drie wedstrijden, met 1-0 van SC Span, 11-8 van Spectrum Praha en 5-6 van Hoboken Pioneers, maar kwamen gisteren terug met een 17-10 overwinning op Meteors uit Groot-Brittannië. In dat duel werkte de Nederlandse ploeg een 0-8 achterstand weg. Die acht punten scoorden de Britse softballers in de eerste inning op het pitchen van de Argentijnse pick-up speler Jorge Lenain. Onder leiding van de Spanjaarden Gary Pena Viera (4 uit 5) en Roberto Ramos (3 uit 3) stelde Nieuwegein Diamonds alsnog orde op zaken. Na twee innings was het al 13-8, waarna de winst niet meer in gevaar kwam.

Vandaag werd de laatste wedstrijd uit de eerste speelronde met 10-3 verloren van Oslo Alligators. De Britse Trent Nash sloeg met een homerun alle drie de punten voor zijn Nederlandse ploeg binnen. In zijn eerste vier wedstrijden deed Nieuwegein Diamonds een beroep op Robert Ramos. De Spaanse pitcher leidt daardoor na de eerste drie speeldagen het toernooi in strikeouts (36) en gegooide innings (20 1/3).

Door de drie nederlagen en één overwinning eindigt Nieuwegein Diamonds in poule B op een vijfde en voorlaatste plaats. De komende dagen spelen de softballers uit Nieuwegein verder in de ESF Cup-poule. In de strijd om de eerste plaats in poule B tussen de tot dan toe nog ongeslagen Hoboken Pioneers en Oslo Alligators ging de winst door onder meer vier homeruns verrassend eenvoudig met 0-15 naar de Noren.

Poule C: Tex Town Tigers

Tex Town Tigers, met de Australische pitcher Jarryd Farrell, wist in de loodzware poule C eveneens één overwinning te behalen. Dat gebeurde na drie opeenvolgende nederlagen. Niettemin wist de Enschedese ploeg daarin wel tweemaal goed tegenstand te bieden. Gastheer Academy of Nettuno scoorde pas in de zesde en zevende inning om de winst met 0-2 naar zich toe te trekken. En ook het sterke Deense Hørsholm Hurricanes, met onder meer Glennsig Polonius binnen de gelederen, werd op 0-2 gehouden. In dit duel schitterde voor de Denen de Tsjechische pitcher Marek Maly met achttien strikeouts in zeven innings. Hij stond uiteindelijk slechts één hit toe.

Van Tempo Praha werd gisteren met 5-1 verloren. Idelgardo Raap scoorde op een honkslag van Frederik Lodeweges het enige punt voor zijn ploeg. De eerste Europese winst volgde vanavond in het duel tegen de Franse ploeg BC Contois. Pitchers Niek Nieuwenhuizen en Jarryd Farrell hielden hun tegenstanders op twee punten, terwijl Tex Town Tigers al in de eerste slagbeurt tweemaal scoorde. Een tweehonkslag van Matthew Scholten bracht in de derde inning nog eens twee punten over de thuisplaat. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en liep Tex Town Tigers uit naar de 2-7 winst.

Poule D: Zuidvogels

Evenals Nieuwegein Diamonds en Tex Town Tigers sloot ook Zuidvogels de eerste ronde af met één overwinning. De Europese debutant uit Huizen verloor zijn eerste drie wedstrijden op rij van Barracudas Montpellier (8-0), Zraloci Ledenice (2-0) en Islanders Catania (0-8). In zijn eerste wedstrijd was Zuidvogels machteloos tegen de Australische Harrison Peters (10-0-0-0), die in vijf innings een perfect game gooide. En ook in de twee daaropvolgende wedstrijden wist Zuidvogels niet te scoren.

In de vierde en laatste wedstrijd uit de eerste ronde hadden de softballers uit Huizen wel succes. Van het eveneens nog puntloze MRKI Medvedi uit Kroatië werd met 6-0 gewonnen. De Australische Tyson Duncan (17-1-2-1) gooide de complete wedstrijd en kwam geen enkele keer in de problemen. Via homeruns van Jorin van Amstel (+1) en George Harris (+2) liep Zuidvogels uit naar de eerste winst. Duncan is één van de drie pick-up spelers in de ploeg uit Huizen. De andere twee zijn de Amerikanen Joel Cooley en Stephen Kinney.

De winst heeft Zuidvogels de vierde plaats opgeleverd in poule B, die wordt aangevoerd door het ongeslagen Zraloci Ledenice. Samen met de nummers nummers 4 en 5 uit elke poule en de nummer 6 uit poule B vervolgt Zuidvogels het toernooi om de ESF Cup. Daarbij wordt de Nederlandse club vergezeld door Nieuwegein Diamonds en Tex Town Tigers. Die laatste twee teams staan morgen om 11.00 uur direct in hun eerste wedstrijd uit de ESF-poule tegenover elkaar.

Bekijk het volledige speelschema

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC 2019