Het Nederlands Koninkrijksteam dwong de nummer twee van het vorige U18 WK tot extra innings.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam op WK indrukwekkend van start

U18 Koninkrijksteam op WK indrukwekkend van start

Het Nederlands Koninkrijksteam dwong de nummer twee van het vorige U18 WK tot extra innings.
Het Nederlands Koninkrijksteam dwong de nummer twee van het vorige U18 WK tot extra innings.

De start van het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger moest voor gastheer Zuid-Korea vanavond een feestje worden. Het duurde echter pas tot laat in de Koreaanse avond voordat opgelucht adem kon worden gehaald. Het Nederlands Koninkrijksteam bracht de toeschouwers in het volgepakte Gijang-Hyundai Dream Ballpark op het puntje van hun stoel. Totdat Zuid-Korea pas in de tiende inning met volle honken na walk-off opofferingsslag de 5-4 winst binnensloeg.

De verliezend finalist van de vorige editie van het U18 wereldkampioenschap had zich vooraf een eenvoudiger begin van de mondiale titelstrijd voorgesteld. Na de openingsceremonie hoefde de Zuid-Koreaanse ploeg daarvoor alleen af te rekenen met het Nederlands Koninkrijksteam, twee jaar geleden op het WK nog negende. De laatste keer dat beide teams op een U18 WK tegenover elkaar stonden, won Zuid-Korea negen jaar geleden met 10-0.

Tyriq Kemp (links) in gesprek met coach Michael Duursma.
Tyriq Kemp (links) in gesprek met coach Michael Duursma.

Onder leiding van pitcher Hyeong-jun So leek er lang geen vuiltje aan de lucht. De Zuid-Koreaanse nummer één draftpick was vandaag zuinig met zijn pitches. In zes innings gooide hij 83 ballen, waarvan 55 slag. De slagploeg van het Koninkrijksteam was lang kansloos.

Ware thriller

De sterke verdediging hield Oranje niettemin in de wedstrijd. De Nederlandse ploeg zorgde daarmee voor een ware thriller. Al in de eerste inning zette catcher Leandro Anasagasti, met behulp van de videoscheidsrechter, een dubbelspel in gang bij een dubbele steelpoging op het derde en tweede honk. In de tweede inning schitterde derde honkman Rainer Polonius met een prachtige veldactie om een einde aan de inning te maken.

Nog meer indruk maakten de pitchers van het Koninkrijksteam. Amsterdam PIrates-spelers Chris Stuart en Naut Kragt gooiden samen zes strikeouts in vijf innings en dreven hun Zuid-Koreaanse tegenstanders bij vlagen tot wanhoop. Toch konden zij niet voorkomen dat de gastheer zijn voorsprong kon uitbreiden. Zuid-Korea profiteerde van twee slechte aangooien om in de derde inning bij twee uit tweemaal te scoren. Op een perfecte squeeze-play liep in de zesde inning ook het vierde punt binnen.

Eerste serieuze kans

Nathaniel Bentura aan slag voor het Koninkrijksteam.
Nathaniel Bentura aan slag voor het Koninkrijksteam.

De eerste serieuze kans voor de formatie van manager Eric de Bruin diende zich aan in de zesde inning nadat Tyriq Kemp (2 uit 5) met twee uit en twee slag een bal in de diepste hoek van het linksveld had geslagen. Hij kon daarop in één keer doordenderen naar het derde honk. Het leverde geen punt op. Nadat Darryl Collins vier wijd had gekregen, werd Ruendrick Piternella voor de tweede keer dit duel met drie slag aan de kant gezet.

In de achtste inning kwam Oranje wel terug in de wedstrijd. Leandro Anasagasti opende de rally met een belangrijke honkslag, waarna de tweelingbroers Ryson Polonius (vier wijd) en Raynel Polonius (geraakt werper) de honken lieten volstromen. Dat was het sein voor de Nederlandse ploeg. Eerst sloeg Darryl Collins met een grondbal het eerste punt binnen, waarna Ruendrick Piternella een daverende tweehonkslag over het hoofd van de midvelder heen joeg. Daarop kon nog eens twee keer worden gescoord.

Gelijkmaker

Leandro Anasagasti sneuvelt in de negende inning op het tweede honk.
Leandro Anasagasti sneuvelt in de negende inning op het tweede honk.

Het leed voor Zuid-Korea was nog niet geleden, want enkele momenten later sloeg Shane Quant ook de gelijkmaker binnen. Het Koninkrijksteam kreeg deze slagbeurt maar liefst negen spelers in het slagperk.

In de negende inning ramde Leandro Anasagasti als openingsslag opnieuw een bal hard het buitenveld in. Dit keer probeerde hij op zijn honkslag in één keer veilig het tweede honk te bereiken. Door een loepzuivere aangooi vanuit het midveld werd de speler van DSS tijdig uitgetikt. Een cruciaal moment. Zelfs een herbeoordeling van de videoscheidsrechter bracht daar geen verandering meer in.

Teleurstelling

Met pinch-runners op het eerste en het tweede honk kwam Oranje ook niet tot scoren in de tiende inning. Ryson Polonius werd door de Zuid-Koreaanse catcher zelfs zonder pardon van het tweede honk gegooid. Wat dat betreft was de Zuid-Koreaanse slagploeg in de verlenging een stuk scherper. Nadat door een goede stootslag de honken vol waren gestroomd, sloeg pinch-hitter Yun Wonhoe een bal diep het midveld in om het winnende punt over de thuisplaat te brengen. Tot grote teleurstelling van pitcher Jiorgeny Casimiri die op oppermachtige wijze in de achtste en negende inning vijf tegenstanders met drie slag had uitgeschakeld en het Nederlands Koninkrijksteam de verlenging in had geloodst.

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam vandaag tot acht honkslagen, waaronder twee van Tyriq Kemp (2 uit 5) en Leandro Anasagasti (2 uit 4). De andere honkslagen kwamen op naam van Ruendrick Piternella (1 uit 4), Shane Quant (1 uit 4), Nathaniel Bentura (1 uit 4) en Max Kops (1 uit 4). Verdedigend kwamen pitchers Luuk ter Beek, Chris Stuart, Naut Kragt, Gio de Graauw en Jiorgeny Casimiri tot maar liefst twaalf keer drie slag. Zij stonden samen negen honkslagen toe, waaronder vier aan tweede honkman Jichan Kim (4 uit 5).

12345678910RHE
NEDERLAND0000000400484
ZUID-KOREA1020010001592

Pitchers Nederland
Luuk ter Beek (1): 0-1-1-1
Chris Stuart (2): 3-1-3-1
Naut Kragt (3): 3-1-2-1
Gio de Graauw (1): 1-0-1-0
Jiorgeny Casimiri (2+2 man): 5-1-2-0

Pitchers Zuid-Korea
Hyeong-jun So (6): 6-1-3-2
Seung-hyun Lee (1): 2-0-0-0
Jinseob Kim (2 man): 0-1-1-0
Jimin Nam (3): 6-0-4-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal