Quick Amersfoort sloot het toernooi om de Super Cup af op een vierde plaats.

MEC 2019

Europees succes voor Nederlandse clubs

Europees succes voor Nederlandse clubs

Quick Amersfoort sloot het toernooi om de Super Cup af op een vierde plaats.
Quick Amersfoort sloot het toernooi om de Super Cup af op een vierde plaats.

Quick Amersfoort heeft op de Men’s European Super Cup de hoogste eindklassering ooit gehaald. In het Italiaanse Nettuno eindigde de Nederlandse kampioen vanmiddag op een vierde plaats, tevens de beste eindklassering voor een Nederlandse club in vijf jaar tijd. In de strijd om de ESF Cup zorgden ook debutanten Zuidvogels en Tex Town Tigers voor Europees succes. De softballers uit Huizen pakten vandaag zelfs het brons, terwijl Tex Town Tigers voor Nieuwegein Diamonds op een vierde plaats eindigde.

In beide poules van het Europese clubtoernooi werd vanaf donderdag gespeeld volgens het zogenaamde dubbele eliminatie-systeem, waarbij een team na twee nederlagen is uitgeschakeld. Daarbij hielden de Nederlandse ploegen zich knap staande en wisten drie van de vier teams samen met nog slechts vijf andere ploegen de slotdag van het toernooi te bereiken.

Opmerkelijk genoeg werden alle drie de Nederlandse deelnemers in de ESF Cup-poule uitgeschakeld door het Tsjechische Spectrum Praha, dat de afgelopen zeven jaar nog de Super Cup-poule had bereikt. Binnen 24 uur gooide Aleš Jetmar voor de Tsjechen drie keer op rij een complete wedstrijd en kwam hij in 22 innings tot 42 keer drie slag. Nog eens een complete wedstrijd bleek vandaag aan het einde van de middag teveel voor hem, waarna zijn ploeg de finale om de ESF Cup met 4-1 verloor van Rehovot Warriors uit Israël, de eerste Israelische ploeg ooit op dit toernooi.

Beste eindklassering

De softballers van Quick Amersfoort bereikten slechts eenmaal eerder de poule om de Europese Super Cup. Dat gebeurde in 2017, toen de ploeg zevende werd. Quick was daarmee ook het laatste team in de hoogste Europese poule. Woensdag keerde Quick Amersfoort terug in de Super Cup-poule. Daarin kwam de Nederlandse landskampioen nog net tekort om in de buurt van de finale te komen. Niettemin was de vierde plaats wel de beste eindklassering uit de clubgeschiedenis.

In de strijd om de ESF Cup was debutant Zuidvogels zowel vrijdag als vandaag slechts één overwinning verwijderd van een finaleplaats. Uiteindelijk moest de ploeg uit Huizen genoegen nemen met een knappe derde plaats. Na Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers is Zuidvogels nog maar de derde Nederlandse ploeg geworden met een top 3 eindklassering in de strijd om de ESF Cup. Tex Town Tigers en Nieuwegein Diamonds completeerden het Nederlandse succes met een respectievelijk vierde en vijfde plaats, waarbij Nederland drie ploegen in de top 5 had.

Lees het verslag over de eerste speelronde
Alle uitslagen en eindstand

Quick Amersfoort vierde

De softballers van Quick Amersfoort wonnen in de eerste ronde viermaal en zetten die reeks donderdag voort in de poule om de Europese Super Cup. Het Italiaanse Islanders Catania werd met 10-2 overtuigend verslagen. De Italiaanse ploeg scoorde zijn enige twee punten na een homerun van de Venezolaan Erick Urbaneja in de vijfde inning. Op dat moment had de Nederlandse landskampioen echter al een beslissende 8-0 voorsprong genomen. Zeven runs werden gescoord in de eerste twee innings. Onder meer door homeruns van Emeron Lourens en Jorge Rios. De Mexicaan Carlos Mechaca (2 uit 4 met vier binnengeslagen punten) sloeg op zijn beurt in de zesde inning eveneens de bal over de hekken om de mercy-rule in werking te laten treden.

In de strijd tegen het nog eveneens ongeslagen Oslo Alligators kwam de serie overwinningen gisteren ten einde. De allereerste Noorse ploeg ooit op een Europees clubtoernooi, scoorde in zijn eerste vijf wedstrijden al 66 keer en hield in vier duels zijn tegenstander puntloos. Alleen Nieuwegein Diamonds wist te scoren tegen Oslo Alligators. Voor de Noorse ploeg, waarvan overigens alleen de coach geboren is in Noorwegen, gooide Maximiliam Montero (16-1-3-0) al acht keer drie slag in de eerste drie innings. Niettemin wist Quick Amersfoort het zijn tegenstander knap lastig te maken en forceerde de Nederlandse kampioen zelfs een verlenging. Maar waar drie spelers van Quick Amersfoort op rij met drie slag uit werden geschakeld, sloeg Oslo Alligators na twee vrije lopen wel beslissend toe: 2-1. Het was nota bene de Argentijnse pitcher Montero zelf die met een walk-off honkslag de winst in de wacht sleepte.

Walk-off honkslag

Later op de vrijdag herstelde Quick Amersfoort zich uitstekend en werd tegen het sterke Tsjechische Zraloci Ledenice een 1-5 achterstand omgebogen in een 6-5 overwinning. Emeron Lourens, die in de vijfde inning met een homerun drie van de vijf Amersfoortse punten in deze slagbeurt had binnengeslagen, scoorde in de tweede helft van de zevende inning ook het winnende punt na een walk-off honkslag van Enrique Javier. Pitchers Samuel Villalvalzo en Carlos Menchaca gooiden samen vijftien keer drie slag, waarbij Menchaca in de laatste drie innings geen enkele honkslag meer toestond.

Een plaats bij de beste drie in de Super Cup bleef voor Quick Amersfoort uit. Vandaag werd de ESF-bekerhouder uitgeschakeld door Hørsholm Hurricanes, dat uiteindelijk ook het toernooi zou winnen door in de finale met 3-6 af te rekenen met de Noorse debutant Oslo Alligators. De Denen scoorden tegen Quick Amersfoort al direct viermaal in de eerste inning, waaronder twee punten op een tweehonkslag van de Nederlandse international Glennsig Polonius. Catcher Jorge Rios halveerde die achterstand met een homerun in de vierde inning. Maar veel haalde het niet uit. Door vier hits, waaronder een driehonkslag met volle honken liepen de Denen een slagbeurt later uit naar de 9-2 winst.

Zuidvogels derde

Zuidvogels begon op zijn beurt sterk aan de poule om de ESF Cup. De softballers uit Huizen openden deze tweede speelronde met overwinningen op het Franse BC Contois (4-3) en het Tsjechische Spectrum Praha (4-1). In beide wedstrijden ging de winst naar de Amerikaanse pitcher Joel Cooley, die verspreid over elf innings maar liefst 24 keer drie slag gooide. Zuidvogels scoorde tegen BC Contois een paar punten in zowel de eerste als de vierde inning, waarbij Jorin van Amstel twee runs voor zijn rekening nam.

Tegen Spectrum Praha kwam Zuidvogels niet verder dan drie hits, maar wist de ploeg wel in de tweede inning een vroege en beslissende 2-0 voorsprong te nemen. De ploeg had daarmee nog maar één zege nodig voor een plaats in de finale, maar moest gisteren zijn meerdere erkennen in de latere toernooiwinnaar Rehovot Warriors uit Israël. De Australische pitcher Tyson Duncan (10-3-0-0) gooide voor Zuidvogels vier innings lang een no-hitter, maar juist op het moment dat Cooley het pitchen over had genomen, ging het mis. Rehovot Warriors vergrootte zijn 1-0 voorsprong naar 3-0. Zuidvogels kreeg in de zevende inning nog wel alle honken vol, maar wist er niet meer dan één punt uit te halen.

In de herkansing voor een plaats in de finale wachtte Zuidvogels vanmiddag de Tsjechen van Spectrum Praha, die gisteren al voor de uitschakeling van Nieuwegein Diamonds hadden gezorgd en vanochtend ook Tex Town Tigers hadden uitgeschakeld. Zuidvogels wist goed partij te bieden. Na vijf puntloze innings scoorden beide ploegen tweemaal in de zesde inning, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in de verlenging moest worden beslist. Daarin kwam Zuidvogels net te kort, waardoor het duel met 3-4 werd verloren. Niettemin leverde het de debutant uit Huizen wel een derde plaats op.

Tex Town Tigers vierde

Debutant Tex Town Tigers eindigde in Nettuno als vierde.
Debutant Tex Town Tigers eindigde in Nettuno als vierde.

Tex Town Tigers opende de ESF Cup-speelronde met een 2-1 overwinning in het Nederlandse onderonsje tegen Nieuwegein Diamonds. In een pitcherduel tussen Roberto Ramos (Nieuwegein Diamonds) en Niek Nieuwenhuizen (Tex Town Tigers) bepaalde Tim Oosterveld in de vierde inning de eindstand na zijn solohomerun. Na de vierde inning bereikte geen enkele speler meer veilig het eerste honk.

Na een 5-3 verlies tegen Rehovot Warriors, waarvoor de Afrikaanse pitcher Kunyalala Samuel zestien keer drie slag gooide in zeven innings, herpakten de softballers uit Enschede zich gisteren met een 7-0 shut-out op de Duitse nationale ploeg. De Australische pitcher Jarry Farrell stond slechts twee honkslagen toe, terwijl Tex Town Tigers op vier hits al in de eerste inning een 2-0 voorsprong had genomen. Nog eens vijf runs werden in de vierde inning na twee uit gescoord. Daarbij profiteerde Tex Town Tigers van drie Duitse veldfouten.

In de ochtend van de slotdag kwam voor Tex Town Tigers vandaag na acht wedstrijden en drie overwinningen een einde aan het toernooi. Nadat Spectrum Praha een dag eerder Nieuwegein Diamonds al had verwezen naar de vijfde plaats, schakelde de Tsjechische ploeg nu ook Tex Town Tigers uit. De softballers uit Enschede sloten daarmee het toernooi af op een vierde plaats. De Tsjechische pitcher Aleš Jetmar, die een dag eerder al de slagploeg van Nieuwegein Diamonds aan banden had gelegd, was vandaag goed voor een no-hitter. Hij gooide vijftien strikeouts. Door twee vrije lopen en twee veldfouten stond hij in de eerste twee innings nog wel vier lopers toe op de honken, maar gooide vervolgens de deur in het slot en schakelde met behulp van zijn veld zestien tegenstanders op rij uit voor de 5-0 shut-out. Filip Drouot (4 uit 4) was voor Spectrum Praha goed voor twee van de vijf punten.

Nieuwegein Diamonds vijfde

Nieuwegein Diamonds verloor in de ESF Cup-poule behalve van Tex Town Tigers gisteren ook van Spectrum Praha (6-0). Ook voor de ploeg uit Nieuwegein bleek pitcher Aleš Jetmar (12-0-3-1) een onneembare vesting. Pavel Matous en Oldrich Hadrava sloegen elk tweepunten-homeruns voor hun Tsjechische ploeg. Daarmee was uitschakeling voor de softballers uit Nieuwegein een feit. Eerder op de vrijdag werd nog wel gewonnen van MRKI Medvedi uit Kroatië. In de vierde inning draaide Nieuwegein Diamonds een 1-3 achterstand om in een 4-3 toen Gabriel Goderski met een inside-the-park homerun zowel Sander Wuis (honkslag) als Kamiel Zuidam (vier wijd) mee over de thuisplaat nam. Via punten in de vijfde en zesde inning trokken de softballers uit Nieuwegein de winst definitief naar zich toe.

In het Italiaanse Nettuno sloot Nieuwegein Diamonds zijn eerste Europese clubtoernooi in vier jaar tijd af met een vijfde plaats, waarbij Duitsland (6e), BC Contois (7e), MRKI Medvedi (8e) en Meteors (9e) achter zich werd gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in MEC 2019