De pitchers van het Koninkrijksteam gooiden in zes innings tien keer vier wijd.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam niet opgewassen tegen Canada

U18 Koninkrijksteam niet opgewassen tegen Canada

De pitchers van het Koninkrijksteam gooiden in zes innings tien keer vier wijd.
De pitchers van het Koninkrijksteam gooiden in zes innings tien keer vier wijd.

Na de sterke wedstrijd tegen gastheer Zuid-Korea hebben de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam vandaag op de tweede speeldag van het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger nauwelijks indruk kunnen maken. In twee innings tijd liep Canada uit naar een 11-0 voorsprong om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. De pitchers van Oranje gooiden vandaag samen tien keer vier wijd.

Na gastheer Zuid-Korea kreeg het Koninkrijksteam in zijn tweede wedstrijd de tweede grote favoriet uit poule A tegenover zich. Twee jaar geleden eindigde de Canadese ploeg nog op een vierde plaats op het U18 WK. Zesmaal eerder won Canada een medaille, waaronder het goud in 1991. Canada heeft de beschikking over zeven spelers die twee maanden geleden door een Amerikaanse profclub werden gedraft.

Ruendrick Piternella maakte een prachtige vangbal in het midveld.
Ruendrick Piternella maakte een prachtige vangbal in het midveld.

De wedstrijd in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark was drie innings spannend, maar vanaf de vierde inning schakelde Canada een versnelling hoger om de winst veilig te stellen. Scott Prins stond de openingsslagman in zowel de eerste als tweede inning met vier wijd toe op de honken. Maar hij kreeg pas zijn eerste honkslagen tegen in de vierde inning. Dat waren wel meteen homeruns op rij van Ryan Leitch en Owen Diodati.

Sem Robberse

Met twee man uit voegde Canada daar nog drie punten aan toe na een dubbele steelpoging, een veldfout van pitcher Scott Prins en een honkslag. Inmiddels had Sem Lauf het pitchen overgenomen. De pitcher van het Haagse Silicon Storks had zich enkele dagen voor de start van het wereldkampioenschap gemeld bij de nationale U18-ploeg als vervanger voor de geblesseerde Sem Robberse.

Na drie vrije lopen op rij van Sem Lauf kon Canada eenvoudig de voorsprong uitbreiden tot 0-7. Dat bracht Shane Quant op de heuvel. Veel beter werd het niet. De Canadese slagploeg scoorde deze slagbeurt uiteindelijk zesmaal na zeven vrije lopen, een veldfout en slechts één infield-hit. Op dat moment hadden de honkballers van manager Eric de Bruin al niet meer de illusie nog een rol van betekenis te spelen.

Honkslagen

Manager Eric de Bruin.
Manager Eric de Bruin.

Het Koninkrijksteam kreeg in zowel de tweede als derde inning een loper op het tweede honk, maar kreeg de beste kans in de vijfde inning toen Rainer Polonius met twee uit uithaalde voor een tweehonkslag. Daarop kon Mick Vos (vier wijd) vanaf het eerste honk door naar drie. Tyriq Kemp sneuvelde hierna door een grondbal, waardoor Oranje puntloos bleef.

Verder dan vier honkslagen kwam Oranje vandaag niet. In de zesde en zevende inning sloegen Darryl Collins en Ryson Polonius eveneens tweehonkslagen. Op de klap van Polonius probeerde Nick Hofer (vier wijd) vanaf het eerste honk te scoren. Hij werd echter ingesloten tussen het derde honk en de thuisplaat en na een beoordeling door de videoscheidsrechter uitgegeven. Het bleek de laatste stuiptrekking van het Koninkrijksteam, dat zich nu kan gaan opmaken voor de belangrijke confrontaties met Nicaragua (morgen om 05.00 uur Nederlandse tijd), China en Australië.

1234567RHE
NEDERLAND0000000042
CANADA000560X1150

Pitchers Nederland
Scott Prins (3 2/3+2 man): 1-3-2-1
Sem Lauf (1): 0-4-1-1
Shane Quant (1 1/3): 2-3-2-0

Pitchers Canada
Connor O’Halloran (6): 4-4-3-0
Adam Maier (1): 0-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal