Golden League

Sparks Haarlem, Olympia Haarlem beginnen Play-Offs met winst

Sparks Haarlem, Olympia Haarlem beginnen Play-Offs met winst

Sparks Haarlem opende de Play-Offs met tweemaal winst. Op de foto outfieldsters Ismay Poot, Dervisa Mutic en Taisa Kirindongo. Foto (c) Fred Versluis.

Na wederom een internationale onderbreking is op zaterdag het beslissende deel van de softbalcompetitie begonnen. Zowel in de Golden League als de Silver League. Zaterdag was de openingsdag van drie beslissende speelronden, de Golden League Play-Offs, de Promotie/Degradatie Series voor de Golden/Silver League en de Play-Downs in de Silver League. Vanaf nu is er weer wekelijks softbal in de twee hoogste afdelingen met als ontkoping de Season Finals in het weekeinde van 4-6 oktober op het complex van het Haarlemse Onze Gezellen. Op de eerste speeldag deed titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem in de Play-Offs goede zaken tegen Terrasvogels (10-0, 4-0), terwijl Sparks Haarlem Roef! tweemaal na verlenging van zich wist af te schudden (1-0, 9-8). In de strijd om vier plekken in de Golden League van volgend seizoen moest Silver League-kampioen Amsterdam Pirates tweemaal (6-2, 6-0) de meerdere erkennen in Hoofddorp Pioniers, dat dit jaar zelf terugkeerde in de hoogste afdeling. Twins Oosterhout bleef DSS in hun double-header de baas (6-7, 3-15), waarbij in het eerste duel een achterstand werd weggewerkt en in de verlenging werd gewonnen. Tex Town Tigers deelde de punten met Quick Amersfoort, dat achter Pirates eindigde in de Silver League. TTT begon met een 8-1 zege, waarna Quick het tweede duel met 5-7 won. In de Play-Downs van de Silver League opende UVV met twee overwinningen tegen Red Lions (9-0, 4-1).

Na afloop van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten resteerde er begin augustus nog één speelronde in de reguliere competitie van de Golden League. Daarin was nog één plaats onbeslist. Door het terugtrekken van het Talent Team Holland ontstond er nog spanning over de eerste plek, omdat titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem door het terugtrekken de koppositie moest inruilen voor de tweede plek. Op 3 augustus was het Roef! dat beslag legde op de eerste positie door tweemaal te winnen van Sparks Haarlem. Hierna volgde er wederom een onderbreking. Een periode die begon met deelname aan de U19 World Cup in het Amerikaanse Irvine van de nationale U19-ploeg. Vervolgens stonden de Europese bekertoernooien op het programma. In Praag (Tsjechië) speelde Terrasvogels een sterk toernooi en won het zilver bij de Cup Winners Cup. In Bollate (Italië) was er brons voor Olympia Haarlem in het toernooi om de Premiere Cup. Nu is alle aandacht weer volledig gericht op de ontknoping van het seizoen en dus de strijd om de kampioenstitel.

Olympia Haarlem vs. Terrasvogels

De double-header tussen de twee Europa Cup-deelnemers was eenzijdig. Olympia Haarlem bleef Terrasvogels tweemaal de baas en stond zelfs geen punten toe. In het openingsduel drukte Olympia Haarlem met een 4-0 voorsprong definitief door in de derde slagbeurt, waarin vijfmaal werd gescoord. Het verschil van tien punten werd bereikt in de vierde inning, wat ook gelijk het einde van de wedstrijd betekende.

Olympia Haarlem kwam tot 13 honkslagen, waaronder drie van Sarah Edwards, die op 22 juni voor het eerst voor de ploeg uitkwam. Edwards had een groot aandeel in de winst, sloeg 3-uit-3 met een (3-run) driehonkslag, scoorde tweemaal en had vijf binnengeslagen punten. Dinet Oosting sloeg drie punten binnen. Terrasvogels kwam niet verder dan vijf honkslagen op werpsters Ilona Andringa en Mariëlle Vleugels. Olympia was het meest productief in de derde inning, want toen werd er vijfmaal gescoord. Met volle honken en één uit en na een werpsterwissel sloeg Edwards toen haar 3-run triple, waarna ze zelf scoorde op een honkslag van Eva Voortman. En die scoorde op haar beurt op een honkslag van Dinet Oosting.

Samenvatting Game 1 door Softbaldino TV

In de tweede ontmoeting was de vierde inning beslissend voor Olympia Haarlem. Met een 1-0 voorsprong werd toen driemaal gescoord. Dat gebeurde op drie honkslagen, maar de Terrasvogels-verdediging droeg ook bij met twee fouten. Met één uit sloegen Mariëlle Vleugels en Shareday Christina back-to-back doubles, wat een punt opleverde. Twee fouten zorgden voor de overige punten. Dit keer stond Olympia-pitcher Eva Voortman maar twee honkslagen toe aan Terrasvogels en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit.

Samenvatting Game 2 door Softbaldino TV

Sparks Haarlem vs. Roef!

Sparks Haarlem was succesvol tegen Roef!, maar had wel tweemaal een verlenging nodig. Sparks Haarlem sloot de reguliere competitie af met dubbel verlies tegen de ploeg uit Moergestel, maar nam nu revanche en won tweemaal in acht innings.

In de openingswedstrijd bleef het zeven innings puntloos in wat een pitchingduel was tussen de Amerikaanse werpsters Katie Donovan (Sparks Haarlem) en Rachael Knapp (Roef!). Donovan kwam in de reguliere competitie alleen in actie op 22 en 28 april om haar voor dit deel van het seizoen speelgerechtigd te maken. Op deze twee dagen stond ze overigens met lege handen tegen Terrasvogels en Olympia Haarlem.

Roef! kwam in de reguliere speeltijd alleen in de zesde en zevende inning in scoringspositie. In de zesde slagbeurt bleven drie loopsters achter en in de zevende strandden er twee. In de zevende beurt kwam Roef! het dichtst bij het scoren van een punt, want toen had de ploeg via honkslagen van Cindy van der Zanden en Sophie Verdaasdonk loopsters op het tweede en derde honk staan met één uit. Maar hierna volgde pitcher Katie Donovan met twee strikeouts. Ook de scoringskansen voor Sparks Haarlem bleven beperkt. De thuisploeg liet een loopster achter op het tweede honk in de derde inning, waarna de volgende scoringsmogelijkheid in de zesde slagbeurt kwam. Maar ook toen bleef er een loopster op het tweede honk achter. Sparks Haarlem kreeg in de zevende inning voor het eerst een loopster op het derde honk. Met één uit sloeg Maxime van Dalen een honkslag en volgde Kimberly Jones met een tweehonkslag. Er werd een gedwongen loop gecreëerd via opzettelijk vier wijd, maar hierna was het pitcher Rachael Knapp die met tweemaal drie slag volgde. Sparks Haarlem scoorde uiteindelijk het enige punt in de achtste slagbeurt. Tie-break loopster Taisa Kirindongo bereikte toen het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde op een opofferingsslag van Suka Van Gurp. Er volgde een close play op de plaat, waarbij Kirindongo leek te worden uitgetikt door catcher Noa Armirotto, maar dat werd uiteindelijk het enige punt.

In de tweede wedstrijd werkte Roef! een 3-0 achterstand weg met een 5-run rally in de vierde inning. Bij het ingaan van de zevende slagbeurt voor Sparks stond Roef! nog met 5-7 voor. De thuisploeg kwam langszij en won een inning later. Verdedigend was het geen hoogstaande wedstrijd, want de twee teams maakten samen liefst negen fouten. Roef! sloeg in de vierde inning met vier punten toe op zes honkslagen, waaronder een tweehonkslag van Cindy van der Zanden, die twee punten opleverde. In de vijfde inning ging de Sparks-verdediging driemaal in de fout, maar scoorde Roef! slechts eenmaal en liet drie loopsters achter. Sparks Haarlem kwam in de zevende inning langszij na een honkslag van Maxime van Dalen en een opofferingsstootslag van Ismay Poot. In de achtste inning hernam Roef! de leiding na een wilde worp, maar even later vormden twee fouten de inleiding voor twee Sparks-punten en het verlies.

Hoofddorp Pioniers vs. Amsterdam Pirates

Hoofddorp Pioniers, dat in de loop van de competitie een stuk beter is gaan spelen, had een goede dag tegen Amsterdam Pirates. Vorig seizoen speelde de hoofdstedelijke ploeg ook al om promotie. Pioniers en Twins Oosterhout namen toen de twee bovenste plaatsen in de Silver League in. Zij promoveerden naar de Golden League, die dit seizoen werd uitgebreid van zes naar acht ploegen. Amsterdam werd derde en stond tijdens de Season Finals in een play-off tegenover DSS. In twee close games wist DSS zich te handhaven.

Dit seizoen speelde Amsterdam Pirates een prima competitie, pakte de titel in de Silver League, maar kon zaterdag in Hoofddorp geen vuist maken. De Amerikaanse werpster (met Ierse achtergrond) Shelbi Graifman kwam tot tien keer drie slag en stond zes honkslagen toe. Begin juli kwam ze tijdens het Europees Kampioenschap in Tsjechië uit voor Ierland met wie ze toen op de achtste plaats eindigde. Pioniers was met tien honkslagen een stuk productiever en had in Nina Oomes een uitblinkende slagvrouw. Oomes, die onlangs deelnam aan de U19 World Cup in Californië, sloeg 4-uit-4, scoorde tweemaal en sloeg twee punten binnen.

In de tweede wedstrijd stond Pioniers geen tegenpunten toe en werd Pirates door werpsters Serena Kersten en Iris Strookman op slechts drie honkslagen gehouden. Zelf kwam de ploeg dit keer tot 13 honkslagen, waaronder drie van Quilen Dirksz (twee triples) en Kelsey Huijzers.

Twins Oosterhout vs. DSS

Twins Oosterhout kan terugkijken op een succesvolle double-header tegen DSS. De tweede ontmoeting werd overtuigend in winst omgezet, maar in het openinsgduel keek de Brabantse ploeg na zes innings tegen een 5-1 achterstand aan. Twins sloeg toen met vier punten toe in de zevende inning om een verlenging af te dwingen.

In de vijfde inning was het DSS dat een 0-1 achterstand had weggewerkt. Dat gebeurde op een 3-run, inside-the-park-homerun van Noa Brand. In de zesde slagbeurt zorgde Brand voor een extra punt na vier wijd met volle honken, waarna een wilde worp nog een punt opleverde. Maar in de zevende inning scoorde Twins viermaal met twee uit! Tweemaal werd er gescoord op een tweehonkslag van Tess Remmers, die in augustus eveneens deelnam aan U19 World Cup in de Verenigde Staten .Een vangfout en een honkslag van Machteld Rector brachten de stand in balans. In de achtste innning zette Anne Ketelaar Twins op voorsprong toen er op haar tweehonkslag tweemaal werd gescoord. DSS wist hier nog één punt tegenover te stellen.

In de tweede wedstrijd stond Twins met 3-6 voor na drie innings, waarna de ploeg in de volgende slagbeurten de stand flink opvoerde. Na drie punten in de vierde inning volgde een rally van zes punten in de zesde. Twins kwam tot 11 honkslagen op vier werpsters, waaronder drie van Sterre den Duijn, die ook driemaal scoorde. Net als Oomes en Remmers was ook Den Duijn één van de speelsters van de Nederlandse U19-ploeg op het WK in de States.

Tex Town Tigers vs. Quick Amersfoort

In Enschede boekte Tex Town Tigers een overtuigende 8-1 overwinning in vijf innings tegen Quick Amersfoort. De basis voor de winst werd gelegd in de eerste inning, waarin de thuisploeg viermaal tot scoren kwam. Dat gebeurde op vier honkslagen. Tweemaal werd er gescoord op een hit van Laura Wissink, waarna Shaneequa Kock (honkslag) en Cheyenne Scheffer (driehonkslag) ook puntscorende klappen toevoegden. In de vierde inning maakte Wissink wederom goed contact en sloeg dit keer een 3-run homerun. Een flinke opsteker voor TTT was dat Lindsey Meadows haar eerste complete wedstrijd in ruim een jaar gooide. De van een blessure herstelde international stond zeven honkslagen toe.

In het tweede duel kwamen beide ploegen driemaal tot scoren in de eerste inning. TTT stond na zes innings met 5-4 voor, maar daarna verraste Quick in de zevende slagbeurt. Franka van Dijk (3-uit-4) opende met een honkslag, waarna Angelica Bomba werd geraakt door een worp. Beiden scoorde op een tweehonkslag van Nicky Uytendaal, die op haar beurt met twee uit scoorde op een honkslag van Vera de Boer. Oud-international Richelle van Gennip, die in 2010 in de hoofdklasse uitkwam voor TTT, gooide het hele duel voor Quick, kwam tot zeven keer drie slag en stond acht hits toe. Puck van der Kolk sloeg drie punten binnen voor de ploeg uit Amersfoort.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League