Darryl Collins bracht zijn ploeg met een homerun al in de eerste inning op voorsprong.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam boekt eerste winst

U18 Koninkrijksteam boekt eerste winst

Darryl Collins bracht zijn ploeg met een homerun al in de eerste inning op voorsprong.
Darryl Collins bracht zijn ploeg met een homerun al in de eerste inning op voorsprong.

De honkballers van het U18 Koninkrijksteam hebben vandaag een zeer belangrijke overwinning geboekt tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Onder leiding van pitcher Luuk ter Beek versloeg Oranje in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark het nog ongeslagen Nicaragua met 4-2. Daarmee heeft Oranje nog alle kans op een plaats in de Super Round.

Luuk ter Beek kwam dit toernooi al een keer eerder in actie. Hij was twee dagen geleden de startend pitcher tegen Zuid-Korea. Toen bleef zijn optreden beperkt tot één inning. Vandaag tegen Nicaragua hield de pitcher van Hoofddorp Pioniers tot aan de zevende inning stand.

Ter Beek slaagde erin de sterke slagploeg van Nicaragua uit balans te houden. Op de eerste twee speeldagen was Nicaragua nog ongeslagen gebleven met overwinningen op Australië (2-3) en China (6-3). Maar al in de eerste inning gaf Ter Beek zijn visitekaartje af met uitstekende strikeouts op Cristhian Moreno en Enmanuel Aburto.

Eerste homerun

Hulp kwam vandaag van Darryl Collins, die al in de eerste inning een pitch van starter Walter Solis over de omheining in het rechtsveld joeg. Met de eerste homerun van het Koninkrijksteam nam Collins bovendien zijn ploeggenoot Tyriq Kemp (honkslag) mee over de thuisplaat.

Nicaragua antwoordde met een punt na vier wijd en twee honkslagen in de tweede inning, maar de honkballers van manager Eric de Bruin behielden het initiatief. In de vierde inning sloeg Oranje opnieuw toe. Max Kops en Leandro Anasagasti openden de slagbeurt met honkslagen. Ryson Polonius probeerde met een stootslag zijn ploeggenoten een honk op te laten schuiven. Zijn stootslag was zo goed, dat Polonius zelf ook veilig de honken bereikte. Het Koninkrijksteam profiteerde optimaal. Eerst sloeg Tyriq Kemp een honkslag om het derde Nederlandse punt over de thuisplaat te krijgen. Op een opofferingsslag van Darryl Collins kon Anasagasti hierna de 4-1 op het scorebord brengen.

Achterstand

Tyriq Kemp was goed voor twee hits, een binnengeslagen punt en een run.

Nicaragua ging hierna tevergeefs op zoek naar een mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Maar de foutloze Nederlandse defensie gaf vandaag nauwelijks kansen weg. Pas in de achtste inning kon Nicaragua de achterstand verkleinen toen Cristhian Moreno na zijn honkslag en een wilde worp kon scoren op een tweehonkslag van Elian Rayo. Pitchers Cal Maduro (Kansas City Royals) en Arij Fransen (Cincinnati Reds) hielden de voorsprong verder intact.

Aanvallend had het Koninkrijksteam zijn zaken vandaag goed voor elkaar. Oranje kwam tot tien hits, waaronder twee voor Max Kops (2 uit 4), Tyriq Kemp (2 uit 4) en Ryson Polonius (2 uit 4). Ruendrick Piterenella (1 uit 3) sloeg zijn tweede hit van het toernooi, en net als tegen Zuid-Korea ook nu goed voor twee honken. De overige hits kwamen op naam van Darryl Collins (1 uit 3), Shane Quant (1 uit 4) en Leandro Anasagasti (1 uit 4).

Met de eerste toernooiwinst heeft Nederland alle kansen op de Super Round weer in eigen hand. Het Koninkrijksteam wacht nog wedstrijden tegen China (morgen) en Australië (dinsdag), beiden om 03.00 uur Nederlandse tijd. De beste drie teams uit elke poule plaatsen zich voor de Super Round.

123456789RHE
NICARAGUA010000010290
NEDERLAND20020000X4100

Pitchers Nicaragua
Walter Solis (3 1/3+1 man): 1-2-8-0
Samuel Mendoza (4 2/3): 4-2-2-0

Pitchers Nederland
Luuk ter Beek (6+2 man): 4-2-6-0
Cal Maduro (2): 1-0-2-0
Arij Fransen (1): 0-0-1-0

https://www.facebook.com/WBSC/videos/2411366712279258/?xts%5B0%5D=68.ARB-4yjBLfU8Jt9-YoqFKW3mNBw75RIno8tdmUvegSP7twh3WzE7aOh9JPFJEqV0rCPaClsehv4jKifzlKyBqrTCNLr_KcBjmLqLl5LaVN1qZmLRL9Z8q1T0MpwiJzas_9Ct6e0UR1TOxnDW-PvEgrgNoA8kHS1Vns6tbysFoQVIq78QsQYr7jyV0tDYEnDJysG9c2Sf30LRfndkWryWRBnJpP4HYTm79hdH0eSs-sQiyKlqwEhVY9MfcwOVSCmcJUv1iFKPIaItwWCrdQn9uK2z8lP0XGCeXVzu4O4cwPuGOyHkkbHJg1Wdwnx_i5GPXEcSZbNL-9HkHM-2BvXoWohShfZJXSsgK2E&tn=-R

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal