Nathaniel Bentura wordt begroet na zijn homerun.

Honkbal

Belangrijke zege op WK voor U18 Koninkrijksteam

Belangrijke zege op WK voor U18 Koninkrijksteam

Nathaniel Bentura wordt begroet na zijn homerun.
Nathaniel Bentura wordt begroet na zijn homerun.

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben vandaag een zeer belangrijke overwinning geboekt op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. In het Zuid-Koreaanse Gijang versloeg Oranje in zijn vierde wedstrijd Australië met 3-4. Nathaniel Bentura sloeg met een homerun drie punten binnen.

Het Koninkrijksteam begon vandaag met één overwinning en twee nederlagen aan zijn vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap. Met een zege kon de ploeg van manager Eric de Bruin een enorme stap zetten naar de Super Round. De honkballers moesten wel ruim twee uur wachten op de start van de wedstrijd. Door de regen kon het duel niet op het oorspronkelijke tijdstip van 10.00 uur (lokale tijd) starten, maar pas om 12.15 uur.

De wedstrijd in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark werd gedomineerd door pitchers. De Australische pitcher Liam Evans (10-0-4-0) was vandaag vanaf de heuvel ijzersterk en gooide in zeven innings maar liefst tien keer drie slag, waarvan zes keer zonder dat de slagman sloeg op de laatste pitch. Dat aantal strikeouts haalde Chris Stuart niet, maar de pitcher van Amsterdam Pirates gaf eveneens nauwelijks kansen weg. Nadat hij al eerder indruk had gemaakt in de wedstrijd tegen Zuid-Korea, was Stuart ook in zijn tweede optreden belangrijk voor zijn ploeg.

Driepunten-homerun

Het duel bleef daarmee drie innings lang puntloos, waarbij voor Nederland alleen Darryl Collins de honken had bereikt, terwijl Australië in elke slagbeurt een loper in scoringspositie had gekregen. Maar door de solide defensie van het Koninkrijksteam strandden alle honklopers. In de vierde inning sloeg Darryl Collins zijn tweede honkslag van de wedstrijd, bovendien nog maar de tweede hit voor Oranje deze dag. Zijn uithaal was ditmaal goed voor twee honken. Ruendrick Piternella volgde met een honkslag, voordat Nathaniel Bentura met twee man uit de bal vol op de knuppel kreeg en de bal voor een driepunten-homerun over de omheining in het linksveld sloeg.

De Australische pitcher herstelde zich knap en schakelde hierna tien tegenstander op rij uit om zijn team de achtste inning in te loodsen. In de vijfde inning had Byron Armstrong (honkslag) het verschil kunnen verkleinen tot 1-3. Het bleef het enige punt dat Chris Stuart dit duel toestond.

Meer kansen

Op de tweede Australische pitcher kreeg het Koninkrijksteam meer kansen. Jack Lee gooide al in de achtste inning twee keer vier wijd. Maar pas in de negende inning wist Oranje ook te scoren. Ruendrick Piternella opende de slagbeurt met een tweehonkslag en kon na een doorgeschoten bal en een hit van Shane Quant het vierde punt voor zijn ploeg scoren. Dat bleek een hele belangrijke run, want in de tweede helft van de negende inning sloeg Solomon Maguire een pitch van Jiorgeny Casimiri het stadion uit. Met zijn homerun nam hij Conor Myles (honkslag) mee over de thuisplaat om de achterstand terug te brengen tot slechts één punt: 3-4.

Casimiri, die drie goede innings had gegooid en tot aan de homerun vrijwel geen kansen had weggegeven, werd op de heuvel vervangen voor Arij Fransen, die de wedstrijd in stijl uitgooide. De pitcher van HCAW stond geen tegenstander meer toe op de honken en bezegelde de winst met een strikeout voor Blake Cavill.

Grote stap

De slagploeg van het Koninkrijksteam kwam tot zeven honkslagen. Waaronder twee voor eerste honkman Nathaniel Bentura (2 uit 4), die in de Verenigde Staten uitkomt voor de ploeg van North Central Missouri College. Darryl Collins (2 uit 4) en Ruendrick Piternella (2 uit 4) sloegen beide tweehonkslagen. De andere honkslag kwam op naam van aangewezen slagman Shane Quant (1 uit 4).

Met de winst heeft Oranje een grote stap gezet op weg naar de Super Round. Nog niet eerder plaatste het Koninkrijksteam zich voor de Super Round op een U18 wereldkampioenschap. Morgen speelt de ploeg van manager Eric de Bruin zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Dat is de verregende wedstrijd tegen het nog puntloze China. Met een overwinning kan het Koninkrijksteam de derde plaats in poule A bereiken en mag het in dat geval verder spelen om de eerste tot en met zesde plaats op het WK.

123456789RHE
NEDERLAND000300001471
AUSTRALIË000010002350

Pitchers Nederland
Chris Stuart (5 2/3): 3-3-3-1
Jiorgeny Casimiri (2 2/3+1 man): 3-1-2-0
Arij Fransen (2/3): 1-0-0-0

Pitchers Australië
Liam Evans (7): 10-0-4-0
Jack Lee (2): 3-3-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal