Pitcher Angelo Palumbo, die uitkomt voor de Serie A2-club Bolzano.

Honkbal

Italië wint oefenserie van Spanje

Italië wint oefenserie van Spanje

Pitcher Angelo Palumbo, die uitkomt voor de Serie A2-club Bolzano.
Pitcher Angelo Palumbo, die uitkomt voor de Serie A2-club Bolzano.
Foto: © DFP/FIBS

In de voorbereiding op het Europees kampioenschap dat eind deze week begint in Bonn en Solingen hebben op initiatief van de jubilerende Spaanse bond RFEBS de voorlopige selecties van Spanje en Italië vier oefenwedstrijden tegen elkaar gespeeld in twee stadions in Barcelona. Drie daarvan werden gewonnen door Italië.. Na afloop van de serie heeft manager Gilberto Gerali de selectie voor het Europees kampioenschap bekendgemaakt.

De eerste oefenwedstrijd tussen gastheer Spanje en Italië werd zondag in de laatste inning pas gewonnen door Spanje (7-6), maar de overige drie eindigden in Italiaans voordeel: 12-8 op maandag, 13-8 in 8 innings op dinsdag en 4-3 in 8 innings op woensdag.

De Italiaanse slagploeg deed min of meer wat verwacht mocht worden, maar de pitchers moesten over het algemeen te veel incasseren, volgens Italiaanse media: 26 runs op 37 honkslagen. Sommigen zakten door het Spaanse ijs: closer Alex Bassani twee keer met vier honkslagen tegen in één inning en midreliever Jason Cicatello met vijf runs totaal in twee keer één inning.

Wedstrijd 1

Startend pitcher Alessandro Maestri (San Marino) voldeed zondag door drie innings lang de Spanjaarden kort te houden. Hij stond slechts één honkslag en geen runs toe. Maestri had 38 pitches nodig tegen twaalf slagmannen. De volgende drie pitchers konden dit goede voorbeeld niet volgen: Matteo Bocchi zag twee en Michael Johnson en Mattia Aldegheri zagen ieder één Spanjaard over de thuisplaat lopen.

Daarna deed Valerio Simone het prima in de achtste inning, maar de bekende Europa Cup parachutist van Bologna Nick Pugliese faalde fataal voor het Italiaanse resultaat. Hij zag in de negende inning twee homeruns over zich heen gaan voor drie punten, waardoor Spanje won: 7-6.

Wedstrijd 2

De Italiaanse manager Gilberto Gerali kwam maandag voor het tweede duel met de verrassende keuze voor Murilo Brolo Gouvea als startend pitcher. In de Serie A1 wordt Brolo door zijn club UnipolSai Bologna ingezet als reliever. De Braziliaan deed het in zijn drie innings echter uitstekend met vijfmaal drie slag tegen elf slagmannen, die niet verder kwamen dan twee honkslagen.

De problemen ontstonden weer bij de relievers van Italië. Op het pitchen van Claudio Scotti scoorde Spanje drie punten. Yomel Rivera moest twee runs incasseren, Alex Bassani drie. Dat was te weinig voor de gelijkmaker, waardoor de derde pitcher van Italië kon worden benoemd tot winnend pitcher: Luca de Raffaele met 1-1-0 in 1 1/3 innings. Uitslag 12-8 voor Italië.

Wedstrijd 3

Zoals verwacht koos Italië dit duel voor Andrea Pizziconi, de tweede startend pitcher van landskampioen Bologna. De geboren en getogen Italiaan stelde gisteren echter teleur met viermaal vier wijd en vijf honkslagen tegen in drie innings, waardoor Spanje tweemaal kon scoren.

Ook de derde en vierde pitchers van Italië hielden het niet droog in de vijfde, zesde en zevende innings. Spanje scoorde zowel op Amerikaan Jason Cicatello als op Filippo Crepaldi drie runs. Het was te danken aan Valerio Simone in de vierde en de Amerikaan Michael Johnson in de achtste en negende inning, dat Italië aan de goede kant van de score bleef. Uitslag 13-8 voor Italië. Winnend pitcher werd Valerio Simone: 1-0-1 met zestien pitches op vier man.

Wedstrijd 4

De vierde wedstrijd werd vandaag vooraf afgesproken voor zeven innings, maar draaide uit op acht innings. Startend pitcher was Angelo Palumbo komt in de reguliere competitie uit voor tweede divisie club Bolzano, maar deed het echter prima. Hij kwam tot twee puntloze innings met 28 pitches op zeven slagmannen. Zijn reliever Nick Pugliese maakte nu een betere indruk dan zondag. Hij zag drie slagmannen en schakelde twee uit met drie slag. Ook Yomel Rivera werkte beter dan maandag en leverde tweemaal drie slag af op vier slagmannen.

Opnieuw was het Jason Cicatello die Spanje liet terugkomen in de score met twee op hem verdiende punten. Als pitcher debuteerde de buitenvelder Nicola Garbella, die de Spaanse vloed stopte in de zesde inning met onder meer één keer drie slag. Matteo Bocchi deed het beter dan zondag door eveneens de thuisplaat schoon te houden, maar Alex Bassani onthutste door een tweede slechte optreden als closer met vier honkslagen tegen, waaronder een tweehonkslag: 3-0-4. Uitslag 4-3 voor Italië.

Veldspelers

Een aantal veldspelers leken na afloop van de serie zeker van hun plaats bij het Europees kampioenschap in Duitsland. In Barcelona werden ze drie of zelfs vier keer gekozen voor de start van de Azzurri. De Amerikaan Beau Maggi trad drie keer als catcher en één keer als aangewezen slagman op. Zijn schaduw catcher was de jonge Mario Trinci. Eerste honkman was vier keer Chris Colabello. Tweede honkman was drie keer Jose Ferrini en vandaag aanvoerder Alessandro Vaglio, die voordien optrad als aangewezen slagman.

Derde honkman was drie keer Giuseppe Mazzanti, die twee keer werd afgelost door Aldo Koutsoyanopulos. Korte stop was vier keer Eric Epifano, die echter in ieder van de eerste drie wedstrijden een verdedigende fout beging. In het linksveld speelde drie keer Sebastiano Poma en twee keer Nicola Garbella, die vandaag tevens voldeed als reliever. In het midveld stond drie keer Federico Celli, maar dat deed ook Federico Giordani. In het rechtsveld speelden zowel Nicola Garbella als Aldo Koutsoyanopulos twee keer en vandaag ook Giordani. Als aangewezen slagman begon vandaag Mattia Reginato, die eerder ook in het buitenveld rouleerde.

Definitieve selectie

Direct na afloop van de laatste oefenwedstrijd tegen Spanje heeft manager Gilberto Gerali de selectie van Italië voor het Europees kampioenschap bekendgemaakt. Voor het EK heeft Italië niet de beschikking over de Dominicaanse tweede honkman Robel Garcia. Hij werd vorige week opgeroepen voor het 40 man roster van Major League-club Chicago Cubs . Acht andere spelers uit verschillende Amerikaanse profcompetities zijn wel beschikbaar.

Inmiddels is het voorlopige schema voor het Olympisch kwalificatietoernooi, dat in Parma en Bologna wordt gehouden, bekend. Zes teams strijden vanaf woensdag 18 september in vijftien wedstrijden om een ticket voor de Olympische Spelen. De wedstrijden worden dagelijks gespeeld om 13.30 en 20.00 uur. In het Nino Cavalli stadion in Parma worden twee wedstrijden gespeeld op 18, 20 en 22 september en één wedstrijd op 19 en 21 september. Het Gianni Falchi stadion heeft twee wedstrijden op 19 en 21 september en één wedstrijd op 18, 20 en 22 september.

Een passepartout voor alle acht wedstrijden in Parma of in Bologna bedraagt € 50 per stad. Tickets voor de middagwedstrijden bedragen € 10 en voor de avondwedstrijd € 15. Dagtickets kosten € 20. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen gratis toegang. De voorverkoop aan de kassa van beide stadions wordt gehouden op maandag 16 en dinsdag 17 september.

Bekijk het voorlopige wedstrijdprogramma

AchternaamVoornaam POS B T Club
Andreoli John OF R R Tacoma Rainiers – USA
Aldegheri Mattia P R R Parma Clima
Bassani Alex P R R UnipolSai Bologna
Bocchi Matteo P R R Eugene Emeralds – USA
Gouvea Murilo P R R UnipolSai Bologna
Celli Federico OF R R San Marino
Colabello Chris IF R R Sugar Land Skeeters – USA
Crepaldi Filippo P R R UnipolSai Bologna
Epifano Erick IF R R San Marino
Johnson Michael William P L L New Britain Bees – USA
Koutsoyanopulos Aldo OF R R Parma Clima
Lugo Luis P L L Tennessee Smokies – USA
Maestri Alessandro P R R San Marino
Maggi Beau C L R California Revolution – USA
Maggi Drew IF R R Rochester Red Wings – USA
Mazzanti Giuseppe IF R R Sipro Nettuno Baseball City
Mineo Alberto C R R New Hampshire Fisher Cats – USA
Palumbo Angelo P R R Bolzano
Pizziconi Andrea P R R UnipolSai Bologna
Poma Sebastiano OF L L Parma Clima
Pugliese Nick P R R UnipolSai Bologna
Reginato Mattia C R R San Marino
Rivera Yomel P L L Parma Clima
Vaglio Alessandro IF R R UnipolSai Bologna

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal