Max Kops zorgde tegen China voor vijf van de tien Nederlandse punten.

Honkbal

Wel winst, geen Super Round voor Koninkrijksteam

Wel winst, geen Super Round voor Koninkrijksteam

Max Kops zorgde tegen China voor vijf van de tien Nederlandse punten.
Max Kops zorgde tegen China voor vijf van de tien Nederlandse punten.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam deed wat het vandaag moest doen. In de inhaalwedstrijd tegen China op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger werd gewonnen met 10-6. Gelijktijdig versloeg Australië echter Canada met 6-7, waardoor Oranje alsnog de Super Round mis heeft gelopen. Vanaf morgen speelt het Koninkrijksteam nu verder om de plaatsen zeven tot en met twaalf.

Het Nederlands Koninkrijksteam won in de eerste ronde drie van zijn vijf wedstrijden. Maar doordat eerder dit toernooi Australië stuntte met een 1-0 overwinning op koploper Zuid-Korea, eindigden het Koninkrijksteam, Australië en Canada alle drie op gelijke hoogte op een tweede plaats. Australië won vandaag zijn derde wedstrijd met 6-7 van Canada, dat ongeacht van het resultaat al zeker was van de Super Round. Door de gelijke eindstand van de drie teams werd de 11-0 nederlaag tegen Canada eerder dit toernooi extra zuur. Want juist door dat grote onderlinge verschil, zijn het nu Australië en Canada die verder mogen spelen om een plaats in de finale.

Nathaniel Bentura scoort voor het Koninkrijksteam.
Nathaniel Bentura scoort voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Het uitstekende toernooi van het Nederlands Koninkrijksteam krijgt daarmee niet het vervolg dat de ploeg van manager Eric de Bruin in het Zuid-Koreaanse Gijang wel had verdiend. In de inhaalwedstrijd tegen China, die twee dagen geleden door regen niet door kon gaan, maakte Oranje vandaag opnieuw indruk.

Ruime voorsprong

Terwijl startend pitcher Gio de Graauw China drie innings lang puntloos hield, en zelfs in de tweede inning drie keer drie slag op rij gooide, nam Oranje in zijn tweede slagbeurt een ruime voorsprong. Met volle honken sloeg Max Kops een daverende driehonkslag in het rechtsveld. Daarop konden Nathaniel Bentura (vier wijd), Shane Quant (honkslag) en Rainer Polonius (vier wijd) scoren. Kops zelf bracht zijn ploeg op 4-0 na een hit van Tyriq Kemp.

Nadat China in de zesde inning de achterstand had teruggebracht tot 5-4, sloeg het Koninkrijksteam andermaal toe. Met rake klappen sloegen Darryl Collins en Ruendrick Piternella beiden twee ploeggenoten over de thuisplaat. Piternella deed dat met zijn vierde tweehonkslag van dit toernooi. Die versnelling was teveel voor China, waardoor het Koninkrijksteam uiteindelijk de winst met 10-6 naar zich toe kon trekken.

Pitcher Gio de Grauw had tegen China zijn eerste start voor het U18 Koninkrijksteam.
Pitcher Gio de Graauw had tegen China zijn eerste start voor het U18 Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Verliezersronde

Darryl Collins sloeg met zijn eveneens vierde tweehonkslag van dit WK , zijn tweede van de dag, in de achtste inning het laatste punt van de wedstrijd binnen. Voor de speler uit de organisatie van Kansas City Royals was het zijn derde hit in vijf slagbeurten. Tyriq Kemp (2 uit 3) kwam tot twee hits, terwijl ook Max Kops (1 uit 3), Shane Quant (1 uit 4), Nick Hofer (1 uit 4), Ruendrick Piternella (1 uit 5) en Nathaniel Bentura (1 uit 5) vandaag honkslagen sloegen.

Ondanks de derde overwinning van dit toernooi vervolgt het Koninkrijksteam vanaf morgen nu wel het toernooi verder in de verliezersronde. Daarin neemt Oranje de 10-6 overwinning op China en de 4-2 zege tegen Nicaragua mee. Tegenstanders in de verliezersronde worden Spanje, Panama en Zuid-Afrika. Spanje, de andere Europese deelnemer aan dit WK, maakte tot dusver indruk met spannende wedstrijden tegen Japan (4-2 verlies) en Chinese Taipei (5-4 verlies). Van Panama werd met 3-12 gewonnen. Panama zelf won tot dusver zijn enige wedstrijd met 17-2 van Zuid-Afrika dat in de eerste ronde puntloos op de laatste plaats staat.

123456789RHE
CHINA000103020680
NEDERLAND04001401X10102

Pitchers China
Yifei Zhang (1 1/3+2 man): 2-3-3-0
Yongjian Xu (4 1/3+1 man): 4-1-3-0
Jian Yi (1/3): 0-1-3-0
Weiyi Wang (2): 1-2-1-0

Pitchers Nederland
Gio de Graauw (5 1/3+1 man): 6-3-4-1
Naut Kracht (2 2/3+1 man): 1-2-4-1
Arij Fransen (1): 0-0-0-0

https://www.facebook.com/WBSC/videos/356511868568928

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal