Darryl Collins was vandaag belangrijk voor het Koninkrijksteam.

Honkbal

Collins leidt Koninkrijksteam naar winst

Collins leidt Koninkrijksteam naar winst

Darryl Collins was vandaag belangrijk voor het Koninkrijksteam.
Darryl Collins was vandaag belangrijk voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Darryl Collins had vandaag op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger een grote dag voor het Nederlands Koninkrijksteam. In de wedstrijd tegen Panama scoorde de zeventienjarige prof tweemaal en voorkwam hij een mogelijke Panamese homerun in de met 2-1 gewonnen wedstrijd. Met de winst is Oranje nu de nog enige ongeslagen ploeg in de troostronde, nadat Spanje eerder op de dag verrassend onderuit ging tegen China.

Door de resultaten uit de eerste speelronde begonnen de twee Europese teams Spanje en Nederland de troostronde met twee overwinningen. Bij de start van die tweede ronde zorgde het nog puntloze China voor een stunt door Spanje met 0-6 te verslaan. China scoorde alle punten in de vijfde inning, na onder meer een grandslam-homerun van Binbin Lu. De Chinese ploeg sloeg in deze slagbeurt vier van zijn in totaal vijf honkslagen dit duel.

Daarmee was het Koninkrijksteam gewaarschuwd. Tegenstander voor Oranje op de eerste speeldag van de tweede ronde was Panama. De honkballers uit Panama waren tot dusver eveneens nog maar weinig succesvol. De ploeg verloor in de eerste ronde van Chinese Taipei (4-1), Spanje (3-12), Japan (5-1) en de Verenigde Staten (5-3). En won alleen van Zuid-Afrika (17-2).

Zeldzaam

Toch maakte Panama het vandaag de Nederlandse ploeg knap lastig. Beide slagploegen worstelden met de slagzone van de Japanse plaatscheidsrechter Kana Sato. Het zorgde er mede voor dat twintig spelers dit duel uitgingen met drie slag. Maar bovendien ook dat de punten zeldzaam waren. Na vijf innings hadden zowel Panama als het Koninkrijksteam nog maar één keer gescoord. Panama opende de score met hulp van een Nederlandse veldfout in de tweede inning.

Scott Prins werd na zes uitstekende innings winnend pitcher voor het Koninkrijksteam.
Scott Prins werd na zes uitstekende innings winnend pitcher voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Maar hierna nam Darryl Collins zijn ploeg op sleeptouw. De speler uit de organisatie van Kansas City Royals sloeg in de vijfde inning de eerste honkslag voor Oranje dit duel. Die klap werd gevolgd door een goede hit and run van Ruendrick Piternella, waarna Collins de gelijkmaker kon scoren op een opofferingsslag van Nathaniel Bentura.

Beste pitcher

Op het moment dat reliever Israel Mendoza op de heuvel startend pitcher José Ojo had vervangen, sloeg Colins nog eenmaal toe. In de zesde inning joeg hij een pitch van Mendoza over de omheining in het rechtsveld voor zijn tweede homerun van het toernooi. Het was de enige fout van Mendoza, die eerder dit jaar nog was uitgeroepen tot beste pitcher uit de Panamese jeugdcompetitie. Mendoza stond hierna alleen in de achtste inning nog een loper (opnieuw, Collins) toe op de honken. Ditmaal door een geraakt werper. Verder zette hij de ene na de andere speler van het Koninkrijksteam met drie slag aan de kant.

De homerun van Collins was echter voldoende voor de 2-1 winst. Maar niet voordat de linksvelder van Oranje zelf nog eenmaal moest schitteren. In de zevende inning voorkwam Collins met fantastische vangbal dat Luis Tello, een talent uit de organisatie van Pittsburgh Pirates, met een homerun voor de gelijkmaker kon zorgen.

Zevende plaats

Winnend pitcher werd Scott Prins. De speler van DSS gooide een uitstekende wedstrijd. Hij hield probleemloos zes innings stand en gooide zeven keer drie slag. Voor de laatste drie innings werd Prins vervangen door Cal Maduro, de Arubaanse pitcher die onder contract staat van Toronto Blue Jays. Maduro stond alleen in de negende inning nog een honkslag toe, maar maakte vervolgens met een strikeout voor José Ramos een einde aan de wedstrijd.

Met zijn vierde overwinning in zes wedstrijden ligt het Koninkrijksteam op koers voor een top 8 klassering op het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. De ploeg van manager Eric de Bruin wacht nu nog wedstrijden tegen Spanje (morgen om 11.0 uur) en Zuid-Afrika (zaterdag om 11.00 uur).

123456789RHE
PANAMA010000000150
NEDERLAND00010100X231

Pitchers Panama
José Ojo (4+1 man): 4-3-2-0
Israel Mendoza (3): 6-0-1-0

Pitchers Nederland
Scott Prins (6): 7-2-4-1
Cal Maduro (3): 3-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal