Het Koninkrijksteam boekte tegen Spanje zijn vijfde overwinning op het WK.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam al zeker van zevende plaats

U18 Koninkrijksteam al zeker van zevende plaats

Het Koninkrijksteam boekte tegen Spanje zijn vijfde overwinning op het WK.
Het Koninkrijksteam boekte tegen Spanje zijn vijfde opeenvolgende overwinning op het WK.
Foto: © WBSC

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben zich met een 1-3 overwinning verzekerd van de zevende plaats op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. De hoogste eindklassering voor Nederland in negen jaar tijd. In het Zuid-Koreaanse Gijang leidde pitcher Luuk ter Beek zijn ploeg tegen Spanje naar de vijfde zege van dit WK. Ryson Polonius luisterde de winst op met een solohomerun in de negende inning.

De honkballers van manager Eric de Bruin konden zichzelf vandaag in de wedstrijd tegen Spanje een goede dienst bewijzen. Met winst op Spanje zou de eerste plaats in de troostronde al één wedstrijd voor het einde van het toernooi in de wacht kunnen worden gesleept. Een nederlaag tegen Spanje zou bovendien wel eens heel duur kunnen uitpakken, als de Spaanse honkballers morgen hun laatste wedstrijd winnen.

Winnend pitcher Luuk ter Beek.
Winnend pitcher Luuk ter Beek.

Met het kostbare verlies tegen Canada, waardoor Oranje de Super Round misliep, nog vers in het geheugen, liet het Koninkrijksteam het vandaag zover niet komen. Dankzij een uitstekende verdediging, met bovendien een paar dubbelspellen, werd Spanje in de Zuid-Koreaanse avond in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark kansloos gelaten. Met de vijfde opeenvolgende overwinning van dit toernooi en de tweede in de tweede ronde is het Koninkrijksteam zeker van de eerste plaats in de troostronde. Met die plek heeft Oranje zich verzekerd van de zevende plaats op het WK, de hoogste eindklassering sinds de zesde plaats in 2010.

Kwelgeest

De wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Spanje was een herhaling van de finale van het U18 Europees kampioenschap van vorig jaar, waar beide ploegen zich kwalificeerden voor dit WK. Ook toen ontpopte Luuk ter Beek zich tot een kwelgeest voor de Spaanse slagploeg. Hij hield acht innings stand met twee strikeouts. Vandaag was Ter Beek in Zuid-Korea zelfs nog dominanter.

De pitcher van Hoofddorp Pioniers stond pas de eerste honkslag toe in de vierde inning. Dat was een stootslag. De eerste hit in het buitenveld sloeg Spanje pas in de zesde inning. Het bleven meteen ook de enige honkslagen voor Spanje op het pitchen van Ter Beek. Ondertussen hield hij de Spaanse ploeg uit balans met zes strikeouts.

Nederlandse punt

Zelf had het Koninkrijksteam al in de tweede inning de score geopend. Ryson Polonius (honkslag) bracht Oranje op voorsprong toen hij na een hit van Nathaniel Bentura en een grondbal van Ruendrick Piternella de thuisplaat kon passeren.

Ryson Polonius (rechts) met zijn tweelingbroer Rainer (links).
Ryson Polonius (rechts) met zijn tweelingbroer Rainer (links).

Het tweede Nederlandse punt liet vijf innings op zich wachten. Met name door een goed heuveloptreden van de Spaanse reliever Eduardo Dominguez. Maar nadat Dominguez was afgelost, liep Oranje uit naar 0-2 via honkslagen van Shane Quant en Leandro Anasagasti. De Nederlandse catcher sloeg daarmee Nathaniel Bentura (vier wijd) binnen.

Solohomerun

Spanje kreeg pas een kans om te scoren toen Ter Beek op de heuvel was vervangen voor Jiorgeny Casimiri. De profpitcher uit de organisatie van Toronto Blue Jays moest in de achtste inning een tweehonkslag incasseren van Daniel Pèrez. De Spaanse rechtsvelder kon de achterstand verkleinen tot 1-2 door een wilde worp. Maar met twee strikeouts voorkwam Casimiri meer schade. Een slagbeurt later deed Ryson Polonius met een solohomerun Spanje definitief de das om.

De honkballers van manager Eric de Bruin kwamen vandaag tegen Spanje tot negen honkslagen, waarvan Ryson Polonius (3 uit 5) er drie voor zijn rekening nam. Hij scoorde bovendien twee van de drie punten voor zijn ploeg. De andere hits kwamen op naam van Tyriq Kemp (1 uit 3), Max Kops (1 uit 3), Nathaniel Bentura (1 uit 4), Shane Quant (1 uit 4), Leandro Anasagasti (1 uit 4) en Mick Vos (1 uit 4).

Morgen sluit het Koninkrijksteam om 11.00 uur (Nederlandse tijd) het wereldkampioenschap af met een wedstrijd tegen Zuid-Afrika, het enige team dit toernooi nog zonder overwinning. In hun zevende wedstrijd verloren de Zuid-Afrikaanse honkballers vandaag met 0-8 van China.

123456789RHE
NEDERLAND001000011392
SPANJE000000010130

Pitchers Nederland
Luuk ter Beek (7): 6-0-2-2
Jiorgeny Casimiri (2): 3-0-1-0

Pitchers Spanje
Liván Delgado (5): 5-4-5-0
Eduardo Dominguez (2): 4-0-1-0
Francisco Sanchez (2): 2-2-3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal