EK 2019

Eerste EK-wedstrijd Koninkrijksteam gestaakt vanwege duisternis

Eerste EK-wedstrijd Koninkrijksteam gestaakt vanwege duisternis

De overwinning op Groot-Brittannië is nog niet officieel (Foto: KNBSB)

Team Kingdom of the Netherlands is goed begonnen aan het EK, maar heeft nog geen officiële overwinning in de pocket. Bij een stand van 10-2 in het voordeel van het Koninkrijksteam werd de wedstrijd vanwege de invallende duisternis in Solingen gestaakt. Het is vooralsnog nog niet duidelijk of de wedstrijd uitgespeeld moet worden of dat beide ploegen de laatste inning nog uit moeten spelen op een later moment.

Vanwege de hevige regenval in Solingen werd eerder op de dag de wedstrijd tussen Israël en Tsjechië ook al stilgelegd. Dat zorgde ervoor dat de openingswedstrijd van dit EK voor het Koninkrijksteam niet om 16.00 uur kon beginnen, maar pas om 17.15 uur. In zijn starting lineup had bondscoach Evert-Jan ’t Hoen ruimte gemaakt voor één debutant: John Polonius, van wie vandaag bekend werd dat hij komend seizoen voor Curaçao Neptunus uit zal komen, startte de wedstrijd als korte stop.

Oranje had aanvankelijk duidelijk moeite met de zachte pitches van de 40-jarige Britse starter Ethan Solomon, die zelden een pitch boven de 80 mijl per uur afvuurde op de thuisplaat. Toch scoorde het Koninkrijksteam in de tweede inning de eerste run van de wedstrijd. Honkslagen van Sicnarf Loopstok en Sharlon Schoop en een vrije loop voor Ademar Rifaela zorgden voor volle honken en de opofferingsslag van Calten Daal, die zijn rentree maakte in het Koninkrijksteam na bijna vier jaar afwezigheid, bracht het eerste punt over de thuisplaat.

Regen

Voordat de derde inning kon beginnen, werd het spel stilgelegd omdat het opnieuw begon te regenen. Er was later op de avond nog meer regen voorspeld, dus het was belangrijk dat er in elk geval vijf innings gespeeld konden worden, zodat er een sprake was van en officiële wedstrijd. Verdere regen bleef gelukkig uit en Oranje verdrievoudigde de voorsprong in de derde inning. Sharlon Schoop sloeg met zijn honkslag naar het rechtsveld zowel Curt Smith (hit by pitch) als Kalian Sams (double) over de thuisplaat.

In de middle innings liep het Koninkrijksteam verder en verder uit. In de vijfde inning kreeg Schoop vier wijd, schoof hij op naar het tweede honk via de eerste honkslag als international van John Polonius en scoorde hij op de honkslag van Daal. Een inning later liep de ploeg van bondscoach ’t Hoen zelfs uit naar 8-0 na drie vrije lopen en honkslagen van Schoop en Daal.

Mercy rule

Inmiddels mocht ook het tweede nieuwe gezicht in de selectie van het Koninkrijksteam zijn debuut maken. Hendrik Clementina kwam in de zesde inning in de wedstrijd en kreeg twee slagbeurten. Hij kreeg een keer vier wijd en scoorde zijn eerste run en werd een keer uitgevangen door de derde honkman.

Omdat Orlando Yntema in zes innings ongenaakbaar bleek (3 H, 2 BB, 7 K) leek Oranje hard op weg naar een mercy rule overwinning. In de zevende inning zorgden honkslagen van Ademar Rifaela en John Polonius ervoor dat Oranje uitliep naar een 10-0 voorsprong, maar de Britten scoorden op het werpen van reliever Shairon Martis in zowel de zevende als de achtste inning een run om de stand op 10-2 te brengen.

Gestaakt

Na acht volledige innings, de zon was inmiddels (20.00 uur) onder gegaan, besloot de Duitse plaatscheidsrechter Waider de wedstrijd te staken. Vanwege de duisternis en het ontbreken van veldverlichting in Solingen, was het niet langer verantwoord om door te spelen.

Het is nog altijd niet duidelijk of de wedstrijd nu uitgespeeld moet worden of dat Oranje de wedstrijd officieel met 10-2 heeft gewonnen. Bondscoach ’t Hoen heeft lang met de Technical Commissioner gesproken, maar die kon geen definitieve beslissing nemen, zo legt hij hieronder uit:

Duidelijk is inmiddels wel dat als de wedstrijd uitgespeeld moet worden, dat dit niet morgen zal gebeuren. Morgen speelt Team Kingdom of the Netherlands om 15.00 uur in Bonn de tweede wedstrijd van het EK tegen Tsjechië.

Er is nog geen box score van de wedstrijd van vandaag, maar je kunt de statistieken hier vinden.

De overige uitslagen van vandaag:

Groep A:
Tsjechië – Israël 1-6
Zweden – Duitsland 1-9

Groep B:
Kroatië – Spanje 2-3
België – Oostenrijk 5-1
Frankrijk – Italië 2-16

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019