Golden League

Sparks Haarlem ongeslagen koploper in Play-Off Tussenronde

Sparks Haarlem ongeslagen koploper in Play-Off Tussenronde

Katie Donovan had 10 strikeouts in het eerste duel tegen Terrasvogels voor Sparks Haarlem dat de ongeslagen koploper is in de Play-Offs Tussenronde. Foto (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem is na zaterdag de enige koploper in de Play-Off Tussenronde in de Golden League. Een week geleden had de ploeg nog tweemaal een verlenging nodig om Roef! van zich af te schudden. Op zaterdag kwam Sparks Haarlem echter tweemaal overtuigend tot winst (2-10, 1-13) tegen Terrasvogels, dat nog zonder winst is in deze speelronde. Roef! herstelde zich na de dubbele nederlaag en bleef dit keer titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem de baas (10-3, 4-3). Toch zeggen de uitslagen nog niet veel, want dit kwartet is echt tegen elkaar opgewassen. Bovendien is de stand in deze Tussenronde alleen maar bepalend voor de koppeling van teams in de echte Play-Offs, een best-of-three die wordt gespeeld in het weekeinde van 21 en 22 september. Volgens het page-system staan de nummer één en twee van de Tussenronde dan tegenover elkaar, net als de nummers drie en vier. De winnaar van de eerste reeks gaat naar de Holland Series, het verliezende team speelt nog een extra backdoor-ronde tegen de winnaar van de tweede reeks. In de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series is Hoofddorp Pioniers hard op weg naar prolongatie van een plek in de hoogste afdeling. De ploeg bleef ongeslagen na een dubbele winst (3-7, 1-8) tegen Twins Oosterhout. Tex Town Tigers was succesvol bij Amsterdam Pirates en won eveneens tweemaal (0-7, 2-4). De double-header tussen Quick Amersfoort en DSS viel ten prooi aan de regen.

Terrasvogels vs. Sparks Haarlem

De ruime 2-10 overwinning van Sparks Haarlem in het openingsduel tegen en bij Terrasvogels geeft een vertekend beeld, want de ploeg stond slechts met 2-3 voor toen de zevende slagbeurt van start ging. Pas toen wist Sparks Haarlem echt afstand te nemen met een 7-run rally. In de eerste drie innings werd Sparks Haarlem zowel puntloos als hitloos gehouden door pitcher Hannah Bandimere, die in deze periode zes slagvrouwen met drie slag uitschakelde. Maar in de vierde slagbeurt ging het even mis. Sparks Haarlem kreeg de honken vol (honkslag, tweemaal vier wijd), waarna met één uit kon worden gescoord op een velderskeusklap van Kimberly Jones die geen nul opleverde. Een honkslag van Dervisa Mutic maakte er daarna een 0-2 stand van, maar hierna bleven drie loopsters achter toen Bandimere wederom tot een strikeout kwam.

Terrasvogels kreeg in de eerste inning een kans de score te openen op Katie Donovan, die het hele duel voor Sparks Haarlem gooide en tot tienmaal drie slag kwam. Met één uit had de thuisploeg Bobbi Scheurkogel (vier wijd) en Solange Starrenburg (honkslag) op de honken, maar daarna volgde Donovan met twee strikeouts. Maar in de vierde inning wist Terrasvogels de 0-2 achterstand te halveren dankzij een honkslag van Yindi Beekveldt. Beide teams scoorden in de vijfde inning. Sparks Haarlem via een honkslag van Alexa Peterson, Terrasvogels dankzij een hit van Bobbi Scheurkogel, zodat de twee gerenommeerde softbalploegen elkaar tot dan moment keurig in balans wisten te houden.

rally

Sparks Haarlem sloeg daarna in de zevende inning met zeven punten op zeven honkslagen. Een rally die begon met een paar stevige uithalen van Anne Blaauwgeers. Ze opende de inning met een driehonkslag en sloot de rally af met een 2-run single. Tussendoor waren er nog puntscorende klappen van Alexa Peterson (tweehonkslag), Maxime van Dalen en Taisa Kirindongo.

In de tweede ontmoeting ging het een stuk makkelijker voor Sparks Haarlem, dat nu aan vier innings genoeg had. De ploeg opende met vier punten in de eerste inning (2-run homerun Alexa Peterson), waarna een 6-run rally volgde in de tweede slagbeurt. Sparks Haarlem kwam tot 16 honkslagen, waaronder drie van Dervisa Mutic, die ook nog eens vijf punten binnensloeg. Sparks Haarlem zorgde voor een uniek aanvallend hoogstandje, want alle negen startende speelsters scoorden minimaal één punt en sloegen minimaal één honkslag.

Roef! vs. FysioExpert Olympia Haarlem

Roef! deed op eigen veld goede zaken tegen Olympia Haarlem. In de eerste ontmoeting nam de ploeg al snel de leiding en stond na vier innings al met 6-0 voor, hoewel een dergelijke stand niet altijd garant staat voor een overwinning. Zo stonden de honkballers van L&D Amsterdam Pirates twee weken geleden in het derde duel van de Holland Series met 0-6 voor bij Curaçao Neptunus, maar verloor met 7-6 in 12 innings. Pirates herstelde, won viermaal op rij en werd landskampioen. Roef! verspeelde de voorsprong echter niet, hoewel het Olympia Haarlem wel terug zag komen tot 6-3. In de zesde inning scoorde Roef! vervolgens vier punten om het duel voortijdig af te kunnen sluiten. Roef! kwam tot elf honkslagen, waaronder een homerun van Isa Los. Cindy van der Zanden sloeg drie punten binnen.

In de tweede wedstrijd was het Olympia Haarlem dat halverwege de zesde inning een ogenschijnlijk ‘comfortabele’ 1-4 voorsprong had. Maar Roef! had nog twee productieve slagbeurten in petto en scoorde tweemaal in zowel de zesde als de zevende inning om met 5-4 te winnen.

Een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels zorgde voor twee Olympia-punten in de eerste inning. Roef! pakte een punt terug in de eigen eerste beurt na een honkslag van Elizabeth Snow, maar Olympia nam meer afstand in de vierde inning. Met twee uit en na een werpsterwissel leverde een tweehonkslag van Sarah Edwards toen twee punten op.

ommekeer

De ommekeer kwam in de zesde Roef!-beurt. Met twee loopsters op de honken leverde een fout een punt op. Met één uit (nul op de plaat) werd een punt toegevoegd na een wilde worp, zodat de achterstand werd teruggebracht tot 3-4. Een inning later was Roef! opnieuw succesvol. Met Kim Donkers (honkslag) op het honk zorgde een fout op een opofferingsstootslag van Logan Moreland voor loopsters op het tweede en derde honk. Met het eerste honk open werd niet voor een opzettelijke vrije loop en dus een gedwongen loop gekozen. Elizabeth Snow sloeg een opofferingsslag en dat leverde de gelijkmaker op. Met een loopster nu op het derde honk volgde tweemaal opzettelijk vier wijd, maar de gedwongen loop kwam niet. In plaats daarvan sloeg Sophie Verdaasdonk een walk-off single, waarmee ze het winnende punt binnensloeg.

Twins Oosterhout vs. Hoofddorp Pioniers

Twins Oosterhout stond na zes innings met 3-2 voor in het openingsduel tegen Hoofddorp Pioniers en leek af te stevenen op de eerste winst in deze ronde. Pioniers dacht daar anders over, kwam tot een 5-run rally in de eerste helft van de zevende inning en won met 3-7.

Pioniers werkte eerst een 1-0 achterstand weg in de derde inning toen er tweemaal gescoord kon worden op een tweehonkslag van Shelbi Graifman. Twins hernam de leiding in de vijfde inning en ook dat gebeurde op een 2-run double, geslagen door Tess Remmers. Maar ook dit keer wist Pioniers terug te komen, want in de zevende inning werd vijfmaal gescoord en dat gebeurde op slechts twee honkslagen en ook nog eens met twee uit. Openingsslagvrouw Mayara Brown werd geraakt door een worp en scoorde de gelijkmaker met twee uit op een driehonkslag van Nina Oomes. Hierna volgde tweemaal opzettelijk vier wijd, maar een ‘gewone’ vier wijd voor Kelsey Huijzers zette Pioniers op voorsprong. Jade Rijgersberg maakte het karwei hierna af met een baseclearing, 3-run triple.

homerun

Ook in de tweede wedstrijd had Pioniers een productieve slagbeurt, want in de vijfde inning werd zesmaal gescoord. Dat zorgde voor een 1-8 voorsprong, zodat het duel voortijdig kon worden afgesloten. Een inside-the-park-homerun van (voormalig Twins-speelster) Nina Oomes leverde twee Hoofddorpsse punten op in de eerste inning. Nadat Sterre den Duijn met een tweehonkslag voor het enige Twins-punt had gezorgd in de vierde inning, sloeg Pioniers in de vijfde beurt toe. Dit keer op zes honkslagen, waaronder een hit van Quilen Dirksz die twee punten opleverde.

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers ondervond niet echt veel problemen in het openingsduel in de hoofdstad waar tweemaal werd gevonden van Amsterdam Pirates. In de eerste ontmoeting scoorde de Enschedese ploeg drie punten in zowel de derde als de vierde inning en kon de ontmoeting na vijf innings worden afgesloten. Pirates wist slechts één honkslag te noteren op Zoe Gillis. TTT kwam tot elf honkslagen op twee pitchers, waaronder drie tweehonkslagen van Laura Wissink, die tweemaal scoorde en ook drie punten binnensloeg. Nadine Marinus scoorde driemaal voor de Tigers uit de textielstad.

ervaring

In de tweede wedstrijd bood Pirates meer tegenstand en sloeg zelfs meer honkslagen dan Tex Town Tigers (9-6), maar wist alleen in de vierde inning tot scoren te komen. TTT legde de basis voor de winst in de tweede inning, waarin driemaal werd gescoord, dankzij de inbreng van twee ervaren speelsters. Met twee uit was een tweehonkslag van Merel Oosterveld goed voor twee punten, waarna ze zelf scoorde na een honkslag van Nadine Marinus.

Amsterdam Pirates kwam terug tot 2-3 in de vierde slagbeurt. De thuisploeg kreeg met nul uit de honken vol op werpster Lindsey Meadows via Jeske Meewisse (tweehonkslag), Puck Verbrugge (vier wijd) en Dana Rodermans (vier wijd). Meadows toonde eveneens ervaring, want zij volgde met twee strikeouts, maar zag daarna tweemaal worden gescoord op een honkslag van Resa ter Heegde. In de vijfde inning was Pirates wederom dreigend. Met twee uit had de ploeg twee loopsters. Een poging om op een honkslag van Dana Rodermans de gelijkmaker te scoren mislukte, want loopster Jeske Meewisse werd op de plaat uitgeschakeld. TTT voegde daarna een insurance run toe in de zesde inning via een opofferingsslag van Shaneequa Kock.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League