Chris Stuart leidde met drie innings de no-hitter in.

Honkbal

U18 Koninkrijksteam sluit af met no-hitter

U18 Koninkrijksteam sluit af met no-hitter

Chris Stuart leidde met drie innings de no-hitter in.
Chris Stuart leidde met drie innings de no-hitter in.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger afgesloten met een bijzondere prestatie. In het Zuid-Koreaanse Busan gooiden de pitchers van Oranje een no-hitter in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. De winst leverde het Koninkrijksteam op de slotdag van het WK de zesde opeenvolgende overwinning op. Gisteren verzekerde de ploeg van manager Eric de Bruin zich al van de zevende plaats.

De nationale A-ploeg speelt momenteel in Duitsland om plaatsing voor het Olympisch kwalificatietoernooi waar later deze maand een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 kan worden bemachtigd. Als honkbal in 2028 mogelijk terugkeert op de Olympische Spelen, dan heeft de nieuwe lichting daar deze week al een visitekaartje voor afgegeven.

Het Koninkrijksteam maakte in Zuid-Korea indruk met zes overwinningen op rij.
Het Koninkrijksteam maakte in Zuid-Korea indruk met zes overwinningen op rij.
Foto: © WBSC

In Zuid-Korea schitterde de Nederlandse ploeg van coaches Eric de Bruin, Eugene Kingsale, Michael Duursma en Nick Stuifbergen. Het U18 Koninkrijksteam won maar liefst zes wedstrijden op rij en verloor slechts twee wedstrijden, waarvan één in de verlenging tegen de verliezend finalist van de vorige editie. Alleen de nederlaag tegen Canada (11-0) viel groot uit. Dat verlies was ook meteen kostbaar, want daardoor eindigde Oranje met Australië en Canada op een gedeelde tweede plaats en liep de ploeg de Super Round mis op onderling resultaat.

Dromen

De honkballers konden hierna alleen dromen over wat nog meer mogelijk had geweest. Wellicht zelfs een historische medaille, zoals het brons waar Australië vandaag tegen Zuid-Korea om mocht spelen. Vijf dagen geleden was Oranje nog te sterk voor deze Australische ploeg. Met zes overwinningen op rij en een ongeslagen eerste plaats in de troostronde liet Oranje in het tweede deel van het toernooi ieder geval zien wat het in huis had.

Op het U18 wereldkampioenschap maakte het Koninkrijksteam op alle vlakken indruk. Pitchers als Luuk ter Beek, Chris Stuart, Scott Prins en Gio de Graauw waren voor geen enkele slagman bang. Zij kwamen in ruim dertig innings samen tot 37 keer drie slag. De bullpen met onder meer Jiorgeny Casimiri, Naut Kragt, Cal Maduro, Arij Fransen en Sem Lauf, maakten keer op keer het karwei vakkundig af. Samen goed voor vier saves.

Vechtlust

Ruendrick Piternella sloeg tegen Zuid-Afrika zijn vijfde tweehonkslag van dit toernooi.
Ruendrick Piternella sloeg tegen Zuid-Afrika zijn vijfde tweehonkslag van dit toernooi.
Foto: © WBSC

En ook aanvallend imponeerde het Koninkrijksteam. Profhonkballer Darryl Collins leidde zijn ploeg met tien hits (.345) en twaalf binnengeslagen punten, terwijl Ruendrick Piternella goed was voor maar liefst vijf tweehonkslagen.

Ook voor dit WK was weer een goede mix samengesteld met spelers uit Nederland en Curaçao. De selectie was aangevuld met talentvolle spelers zoals de tweelingbroers Rainer en Ryson Polonius. Het tweetal staat onder contract van Tampa Bay Rays. Ryson Polonius ontpopte zich tot een gevaarlijke slagman met acht honkslagen (.750), waaronder twee tweehonkslagen, een driehonkslag en een homerun. Maar ook de Curaçaose collegespeler Nathaniel Bentura was met zeven binnengeslagen punten dit toernooi belangrijk. Maar bovenal liet Oranje vechtlust en spelplezier zien waarmee spelers als Leandro Anasagasti, Mick Vos, Max Kops en vooral Tyriq Kemp het Koninkrijksteam tien dagen lang een genot maakten om naar te kijken in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark.

No-hitter

Ryson Polonius scoorde tegen Zuid-Afrika tweemaal.
Ryson Polonius scoorde tegen Zuid-Afrika tweemaal.
Foto: © WBSC

Alles kwam vandaag nog eenmaal samen in de laatste wedstrijd van dit toernooi tegen het nog puntloze Zuid-Afrika. Terwijl het Koninkrijksteam met elf hits in zes innings een 10-0 overwinning bij elkaar sloeg, zorgden pitchers Chris Stuart, Naut Kragt en Sem Lauf voor een unieke prestatie. Het drietal kwam samen tot een no-hitter en stond slechts drie tegenstanders met een vrije loop toe op de honken. Startend pitcher Chris Stuart gooide in drie innings bovendien maar liefst zes keer drie slag. Daarmee liet de speler van Amsterdam Pirates zijn tegenstander volkomen kansloos.

Zuid-Afrika kreeg vandaag slechts één kleine kans. In de tweede inning kreeg de ploeg lopers op de honken na geraakt werper en vier wijd. De eerste honkloper werd hierna bij een poging het derde honk te stelen direct uitgegooid door catcher Nathaniel Bentura, waarna Stuart met twee strikeouts op rij een einde maakte aan de slagbeurt. Na de laatste Zuid-Afrikaanse honkloper werden zelfs dertien tegenstanders op rij uitgeschakeld voordat Sem Lauf in de zesde inning door geraakt werper pas de volgende loper weer toeliet op de honken. Met een prachtig dubbelspel na een vangbal van korte stop Ryson Polonius was ook dit gevaar geweken. Uiteindelijk wist geen enkele speler van Zuid-Afrika veilig het derde honk te bereiken.

All World Team

Darryl Collins (vierde van rechts) na zijn uitverkiezing voor het All World Team.
Darryl Collins (vierde van rechts) na zijn uitverkiezing voor het All World Team.
Foto: © WBSC

De laatste wedstrijd uit de troostronde was vooraf al ingekort tot zeven innings en werd vanwege het verschil in punten na zes innings beëindigd. Op het moment dat Nick Hofer (2 uit 3) in de zesde inning met zijn walk-off honkslag Ruendrick Piternella (2 uit 4) voor het tiende punt over de thuisplaat sloeg, had Oranje nog maar één uit. Ryson Polonius (2 uit 2) en Darryl Collins (1 uit 3) kwamen beiden dit duel tot een driehonkslag. Polonius scoorde daardoor in de eerste inning het eerste punt, terwijl Collins met zijn driepitter in de vierde inning twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Ook Tyriq Kemp (2 uit 4), Rainer Polonius (1 uit 3) en Max Kops (1 uit 4) sloegen tegen Zuid-Afrika een honkslag.

De zevende plaats tijdens deze 29e editie van het U18 wereldkampioenschap was voor Nederland de beste eindklassering sinds de zesde positie in 2010. Zesmaal eerder werd een zevende plaats behaald. Eerder gebeurde dat in 1981, 1990, 1993, 1994, 1995 en 1996. De finale werd met 1-2 door Taiwan gewonnen van de Verenigde Staten, waarmee de Taiwanese honkballers voor het eerst sinds 2010 weer de wereldtitel veroverden. De vier edities tussen 2012 en 2017 werden gewonnen door de Verenigde Staten. Na afloop van de finale werd Darryl Collins uitgeroepen tot beste linksvelder van het toernooi. Hij kreeg daarmee een plaats in het All World Team, dat verder bestond uit vijf spelers van Team USA, twee van Japan en spelers van Spanje, Canada, Zuid-Korea en Taiwan.

123456RHE
ZUID-AFRIKA000000002
NEDERLAND14031110110

Pitchers Zuid-Afrika
Xabiso Mpofu (1 2/3+4 man): 1-3-4-1
Alexander Levkov (1 1/3+3 man): 0-2-2-0
Luke November (2 1/3): 2-0-5-1

Pitchers Nederland
Chris Stuart (3): 6-1-0-0
Naut Kragt (2): 0-0-0-0
Sem Lauf (1): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal