Voor de 23e keer in de historie is het Nederlands Koninkrijksteam kampioen geworden van Europa.

EK 2019

Honkballers grijpen opnieuw Europese titel

Honkballers grijpen opnieuw Europese titel

Voor de 23e keer in de historie is het Nederlands Koninkrijksteam kampioen geworden van Europa.
Voor de 23e keer in de historie is het Nederlands Koninkrijksteam kampioen geworden van Europa.

Voor de derde keer op rij en de 23e in totaal is het Nederlands Koninkrijksteam winnaar geworden van het Europees kampioenschap. In het Duitse Bonn sloeg Kalian Sams met een grandslam-homerun zijn ploeg naar een 1-5 overwinning op het ongeslagen Italië. Morgenochtend vertrekt het Koninkrijksteam in alle vroegte naar Italië waar het woensdag start aan de belangrijkste opdracht van dit jaar. Van woensdag tot en met zondag wordt in Parma en Bologna het Olympisch kwalificatietoernooi gehouden.

De eerste honkslag van de eindstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Italië werd vanavond pas geslagen in de vierde inning, maar die klap was meteen goed voor een beslissende 0-4 voorsprong voor het Koninkrijksteam. De ploeg van manager Evert-Jan ’t Hoen profiteerde optimaal van een moeizame start van de Italiaanse defensie. De Venezolaanse startend pitcher Luis Lugo, die dit seizoen uitkwam voor het Double A-team Tennessee Smokies (Chicago Cubs), gooide al vier keer vier wijd in de eerste vier innings, terwijl zijn ploeg tweemaal in de fout ging. Door twee van die vrije lopen en een veldfout waren in de vierde inning de honken volgestroomd. Dat maakte de weg vrij voor Kalian Sams (2 uit 3) om zijn ploeg richting de Europese titel te slaan.

Kalian Sams haalt uit voor een grandslam-homerun.
Kalian Sams haalt uit voor een grandslam-homerun.
Foto: © FIBS/EzR/NADOC

Hij ramde een bal net buiten het bereik van de Italiaanse midvelder Frederico Celli voor een grandslam-homerun over de omheining van het met tweeduizend toeschouwers gevulde Rheinaue Stadion in Bonn. Nog in diezelfde slagbeurt liep het Koninkrijksteam uit naar 0-5 nadat ook John Polonius de bal het stadion uit had geslagen. Voor Polonius, die dit seizoen uitkwam voor de Italiaanse landskampioen Bologna, was het zijn eerste homerun van dit toernooi. Hij werd daarmee de negende speler uit het Koninkrijksteam met een homerun op dit EK.

https://www.facebook.com/BaseballEM/videos/904791403231054/?xts%5B0%5D=68.ARA4QRWAs8LuyGvqw0Mb-4YyjFi-SqbRXwbkvA-GK3En-lV671vW7N7jl39-MwVrNIg3pBFt-6oZg_OS6vddFFDImGLmRH6kHyNHTbEZ8F8g_lfaRLsI7vnvgmaiKk4SQPSxm1Fvqh1bph6IEK52W4TX6e6SvMM7V2ElVW5dqjYcVUpATbgoODUDgbcNk31XNMAhgTiaMSfV8IWRn2xGgmeZasT7FMPfBL-j1dqDJwH2OleyEyLv5M2Gyj7UC5Ss1caP8RCESFTY-JtwOBOJOtwWgh_wFfCXAwAkSzlIyMlvSuH4UoFe37zeePZCIuOHIYShyY1wze3JjHeBiIu0kM8zilg5Xw&tn=-R

Vroegtijdige uitschakeling

De eerste honkslag voor Italië, en bovendien de derde van dit duel, verdween eveneens in de bomen achter het buitenveld. Met zijn solohomerun verkleinde Alberto Mineo de achterstand tot 1-5. Diezelfde Mineo had met homeruns in de negende en achtste inning van respectievelijk de wedstrijden uit de kwartfinales tegen Duitsland en de halve finales tegen Israël Italië al behoed voor een vroegtijdige uitschakeling.

Maar in zijn eentje lukte het Mineo niet om zijn ploeg voor de derde maal op sleeptouw te nemen. Daarvoor waren de Nederlandse pitchers vanavond te machtig. Zes dagen na zijn debuut voor de nationale ploeg stond de pas negentienjarige Donny Breek op de heuvel voor het Koninkrijksteam in de finale. Weinig debutanten vinden zich al direct in de eindstrijd van hun eerste grote toernooi terug op de heuvel. Maar Breek werkte zich probleemloos door zijn eerste innings heen. De jonge talentvolle pitcher uit de organisatie van Minnesota Twins stond zelfs maar één honkslag toe tot hij in de vijfde inning werd vervangen door Tom Stuifbergen.

Startend pitcher Donny Breek stond in de eerste vijf innings maar één honkslag toe.
Startend pitcher Donny Breek stond in de eerste vijf innings maar één honkslag toe.
Foto: © FIBS/EzR/NADOC

Door steeds tijdig en op de juiste momenten zijn pitchers te wisselen, liet manager Evert-Jan ’t Hoen de Italianen geen enkel moment in de wedstrijd komen. De enige Italiaanse kans kwam nog in de zevende inning toen de ploeg lopers op alle honken kreeg. Maar de foutloos spelende defensie van het Koninkrijksteam kwam zonder kleerscheuren uit de inning, waarna derde honkman Sharlon Schoop in de negende inning met twee man uit na een grondbal van Andrew Maggi de laatste uit van de wedstrijd op het tweede honk kon maken.

https://www.facebook.com/HonkbalSoftbalNL/videos/418566485435051/?xts%5B0%5D=68.ARBf4mTHBJh2mCRDoBzlX3uqVwhJ4vnzYhktzVXdGQpXYnoWuGT8wx_ozo3JkXlpUf4rMGATBb-6ZwmnsdJlAm6AQxr_vRoN-0exuhO6aaFFZFbFUFuVuziMVExM-oD6lRlnd51Qs784aQW1V_X9Qw9AKtF4c46ECADYjAmsRsrLgLzTtWNJYL4mk-uI6Lecwrxd8SvMdPMqUjJNO5b42G5vjaYIjLPqZqEIMrLF95dr__A7uqxUeTLPBVSMiFV89Ak3dCgMB6Rq3ejKVgtg4_He4jGG8_DB0KvmpbCnnwAHjAkQiU4EhrEjhiQQktr_TpJXEuWa_haw578t8S7MiMOLjJrxrZ2x0bg-JsTNYUuXQ7iE034UQxx09bE4CD7I&tn=-R

Olympisch kwalificatioetoernooi

De overwinning voor het Nederlands Koninkrijksteam was de vijfde opeenvolgende zege op Italië sinds de 5-2 winst op 22 oktober 2017 tijdens de European Baseball Series. Sinds de laatste Italiaanse Europese titel in 2012 won Oranje zeven van de negen onderlinge wedstrijden. Alleen tijdens de relatief onbelangrijke European Baseball Series werd in 2017 tweemaal verloren. De winst van vanavond was bovendien de 81e in 135 onderlinge wedstrijden en leverde het Koninkrijksteam de 23e Europese titel op

De nationale teams van Italië en het Nederlands Koninkrijk staan over zeven dagen opnieuw tegenover elkaar in de zeer waarschijnlijk apotheose van het Olympisch kwalificatietoernooi. De ploeg van manager Evert-Jan ’t Hoen start dat toernooi woensdagmiddag om 13.30 uur met een wedstrijd tegen Tsjechië, waarna achtereenvolgens tegen Israel (donderdag om 20.00 uur), Spanje (vrijdag om 20.00 uur), Zuid-Afrika (zaterdag 13.30 uur) en Italië (zondag om 20.00 uur) wordt gespeeld. Alleen de nummer één van dat toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020.

123456789RHE
NEDERLAND000500000560
ITALIË000010000162

Pitchers Nederland
Donny Breek: (4 2/3+1 man): 4-2-1-0
Tom Stuifbergen (1 1/3): 3-0-2-0
Mike Bolsenbroek (2/3+1 man): 0-1-2-0
Kevin Kelly (1 1/3): 1-0-0-0
Juan Carlos Sulbaran (1): 1-0-1-0

Pitchers Italië
Luis Lugo (4): 6-4-2-2
Matteo Bocchi (2): 1-1-2-0
Yomel Rivera (1): 1-0-1-0
Nicholas Pugliese (2): 5-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019