Golden League

Top-4 Golden League na TQB in zelfde volgorde naar Play-Offs

Top-4 Golden League na TQB in zelfde volgorde naar Play-Offs

De kaarten in de Golden League zijn geschud voor de Play-Offs. Foto (c) Fred Versluis.

Na afloop van de reguliere competitie zag de eindstand er in de Golden League wat de top-vier betreft er als volgt uit: Roef!, FysioExpert Olympia Holland, Sparks Haarlem en Terrasvogels. Dit kwartet moest vervolgens in een drie weken durende tussenronde tot een volgorde komen die bepalend zou zijn voor de koppeling van twee teams in de Play-Offs, die komend weekeinde begint. Zaterdag werd deze tussenronde afgesloten. De volgorde na afloop? Roef!, FysioExpert Olympia Holland, Sparks Haarlem en Terrasvogels. Dezelfde dus! Drie weken voor niets gespeeld? Hadden we niet gewoon de competitie-volgorde kunnen gebruiken? Heeft zo’n tussenronde eigenlijk wel zin? Het zijn reacties en opmerkingen die allemaal rond deze tijd van een competitie, of de ontknoping daarvan, te horen zijn. Maar in de aanloop naar een nieuw seizoen worden er tussen de deelnemende verenigingen en competitiezaken afspraken gemaakt over de opzet. Zo is er bijvoorbeeld sprake van geweest dat de (onderlinge) winstpunten uit de competitie meegenomen zouden worden naar de tussenronde om de beste teams daarmee toch wat te belonen voor het goede spel in de competitie. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Een tussenronde of play-ronde in deze vorm kan een gelijke stand opleveren. Dat gebeurde een paar jaar geleden. Het was toen allemaal niet echt duidelijk. Maar reglementair volgden er daarna doordeweeks nog eens drie beslissingswedstrijden, omdat een week later de seizoensontkoping op de agenda stond. Nu is er weer een gelijke stand, want Roef!, Olympia Haarlem en Sparks Haarlem deelden zaterdag na afloop samen de eerste plek. Dit keer geen beslissingswedstrijden, maar een volgorde op basis van de Team Quality Balance. Bij het berekenen van de TQB wordt het aantal gescoorde punten in de onderlinge wedstrijden gedeeld door het aantal aanvallend gespeelde innings (A). Een zelfde bereking volgt voor het aantal tegenpunten gedeeld door het aantal verdedigend gespeelde innings (B). Hierna wordt A – B toegepast en de daaruitvolgende getallen bepalen de eindstand. Kunt u het nog volgen? Hoe hoger het percentage, hoe hoger de klassering. En zo kwam zaterdag de eindstand in de tussenronde tot stand.

Titelverdediger Olympia Haarlem bleef Sparks Haarlem zaterdag voor eigen publiek tweemaal overtuigend de baas. Sparks Haarlem was met vier overwinningen koploper, maar verloor met 8-1 en 3-0. Roef! was op eigen veld tweemaal succesvol tegen Terrasvogels en won met 5-3 en 8-4. Gevolg, een gelijke stand tussen drie teams en de volgorde-bepaling via de hierboven uitgelegde Team Quality Balance. De eindstand heeft tot gevolg dat Roef! en Olympia Haarlem elkaar zaterdag in Moergestel ontmoeten in de eerste twee wedstrijden van hun double-header. Sparks Haarlem speelt op het Noordersportpark tegen Terrasvogels. De winnaar van de Roef! vs. Olympia reeks plaatst zich voor de Holland Series. De verliezer speelt een week later een volgende best-of-three (backdoor) tegen de winnaar van de Sparks vs. Terrasvogels Play-Off. Hoewel Terrasvogels in de tussenronde zesmaal met lege handen stond is de ploeg allesbehalve uitgeschakeld. De Santpoortse ploeg kan immers via de komende twee Play-Off ronden alsnog doordringen tot de Holland Series. In softbal (en honkbal) is gelukkig alles mogelijk, dus komend weekeinde kunnen we genieten van twee interessante Play-Offs met aan elkaar gewaagde ploegen.

In de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series wist alleen Tex Town Tigers tweemaal tot winst te komen. De ploeg won tweemaal nipt van Twins Oosterhout (2-1, 5-4). Hoofddorp Pioniers en DSS deelden de punten. Pioniers won het eerste duel (7-4), DSS het tweede (1-4). In Amsterdam kwam Amsterdam Pirates voor het eerst tot winst. De Silver League-kampioen begon met een nederlaag (0-4) tegen Quick Amersfoort, dat de tweede plaats innam in de op één na hoogste afdeling. In het tweede duel won Pirates (3-1).

FysioExpert Olympia Haarlem vs. Sparks Haarlem

Olympia Haarlem kreeg twee prima optredens van pitchers Ilona Andringa en Alyson Spinas. Bij Sparks Haarlem waren Katie Donovan en Kirsten Scheele de startende werpsters. In de reguliere competitie kwamen Spinas en Donovan nauwelijks in actie. Spinas gooide vier innings (één wedstrijd in juni), Donovan negen innings (twee wedstrijden in april). Bij Sparks Haarlem maakte afgelopen zaterdag ook de Venezolaanse infieldster Yuruby Alicart Ramírez. Zij speelde in juni zes wedstrijden voor de Haarlemse ploeg om haar speelgerechtigd te krijgen voor dit deel van het seizoen.

Ilona Andringa domineerde in het openingsduel. De international schakelde zes slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe. Olympia Haarlem kwam tot elf honkslagen op de Amerikaanse Katie Donovan. Opmerkelijk was ook dat de Sparks-verdediging vier fouten maakte. Twee daarvan zorgden voor de eerste onverdiende twee Olympia-punten in de eerste inning. De thuisploeg had met twee uit de honken vol toen er fouten volgden op klappen van Shareday Christina en Rachel van Veen. Een tweehonkslag (met twee uit) van Jessie van Aalst gevolgd door een honkslag van Dinet Oosting in de tweede inning en een homerun van Rachel van Veen in de derde slagbeurt voerden de stand op. Ondertussen had Sparks via een homerun van Alexa Peterson gescoord in de tweede inning. Olympia bereikte het verschil van zeven punten in de vierde inning, dankzij een baseclearing double van Virginie Anneveld en een opofferingsslag van Shareday Christina.

In de tweede ontmoeting was het Alyson Spinas die een 2-hitter gooide en acht keer drie slag gooide. Dit keer kwam Olympia aanvallend ook tot maar vier hits, maar dat was genoeg om tot scoren te komen. Het eerste punt werd aangetekend in de eerste slagbeurt, waarin wederom een fout de inleiding vormde. Mariëlle Vleugels zorgde met een honkslag voor het punt. Olympia besliste het duel pas in de zesde inning. Een tweehonkslag van Dinet Oosting (waarop Brenda Beers haar tweede punt scoorde) en een driehonkslag van Virginie Anneveld maakten er een 3-0 stand van.

Roef! vs. Terrasvogels

Roef! trof in Terrasvogels in beide wedstrijden een taaie tegenstander. In de eerste ontmoeting moest een achterstand worden weggewerkt, in de tweede wedstrijd bleef Terrasvogels dichtbij. Maar de thuisploeg kwam terug, won tweemaal en eindigde op de eerste plaats in de tussenronde. Terrasvogels bleef puntloos in deze reeks, maar kan zich nog herstellen en toeslaan in de Play-Offs.

In de eerste wedstrijden opende Roef! de score in de tweede inning via een honkslag van Wies Ligtvoet. Terrasvogels antwoordde met stevig slagwerk in de vierde inning, dat drie punten opleverde. Honkslagen van Bobbi Scheurkogel en Lizzie Clarijs werden gevolgd door tweehonkslagen van Karin Tuk (2 RBI’s) en Yindi Beekveldt. Roef! had daarn een productieve vijfde slagbeurt. Met twee uit zorgde Cindy van der Zanden toen met een tweehonkslag voor twee punten en een gelijke stand. Ze scoorde daarna zelf na een honkslag van Isa Los. Een klap van Kim Donkers leverde nog een insurance run op in de zesde inning.

In de tweede ontmoeting zette Logan Moreland met een homerun Roef! op een 2-0 voorsprong in de eerste slagbeurt. Moreland is een late toevoeging aan de ploeg, want zij speelde slechts viermaal in de competitie. Ze debuteerde op 16 juni en keerde vervolgens op 3 augustus weer terug. Terrasvogels kwam onmiddellijk langszij in de tweede, dankzij een 2-run single van Gabi Obia. Roef! nam de leiding via een fout in de tweede inning en nam meer afstand in de derde beurt dankzij ondermee een tweepunten-homerun van Sophie Verdaasdonk. Met een 7-2 achterstand kroop Terrasvogels in de vijfde inning weer dichterbij toen er tweemaal kon worden gescoord op een honkslag van Lizzie Clarijs. Daar bleef het bij voor de Santpoortse ploeg. Roef! kwam nog eenmaal tot scoren in de zesde inning via de tweede homerun in het duel van Logan Moreland, die een belangrijke aanvallende aanwinst is.

Tex Town Tigers vs. Twins Oosterhout

In Enschede speelden Tex Town Tigers en Twins Oosterhout verdedigend niet de beste wedstrijden. Zo moest official scorer Ben Goorts in de twee ontmoetingen liefst 14 fouten op de officiële scorekaart noteren. Negen aan de kant van Twins, vijf aan de kant van TTT. Het leverde acht onverdiende punten op.

In de eerste wedstrijd waren alle punten onverdiend en waren de honkslagen schaars. TTT sloeg er slechts twee, Twins vier. TTT opende de score in de eerste inning via een honkslag van Annemiek Jansen, die het eerste deel van het seizoen in Italië actief was. Twins kwam langszij in de vijfde slagbeurt na een driehonkslag van Anne Ketelaar. Tex Town Tigers hernam de leiding in de zesde inning na een foute aangooi.

In het tweede duel werkte TTT een 0-1 achterstand weg door driemaal te scoren in de tweede inning via een honkslag van Myrthe Smid en een 2-run triple van Merel Oosterveld. Twins kwam terug met een punt in de vierde inning na vier wijd met volle honken voor Anne Ketelaar, maar liet drie loopsters achter. Een inning later zorgde Sterre den Duijn alsnog voor het gelijkmakende punt. De beslissing viel in de achtste inning. Twins nam aanvankelijk de leiding na een opofferingsslag van Corinne Ammerlaan. TTT kon in de eigen achtste beurt profiteren van een wilde worp en twee fouten. Dat zorgde voor twee punten en een 5-4 overwinning.

Hoofddorp Pioniers vs. DSS

Verdedigend werd er ook slordig gespeeld door de twee ploegen in Hoofddorp. Daar kwamen in de double-header tussen Hoofddorp Pioniers en DSS negen fouten op de officiële scorekaart. Dat zorgde ook voor een gelijkopgaande strijd.

In de eerste wedstrijd nam DSS keurig de leiding. Een tweehonkslag van Morgan Sampson (die kort erna een blessure opliep) in de eerste inning en een honkslag van Wendy van Wijk in de tweede inning zorgden voor twee punten. Pioniers bracht de stand in balans in de derde inning dankzij een honkslag van Nina Oomes en een tweehonkslag van Shebli Graifman. In de vijfde inning ging het verdedigend helemaal mis met DSS. Drie fouten zorgden voor vijf punten, maar er was ook een aanvallend hoogtepunt met een 2-run, inside-the-park-homerun van Riangela Flanegin. DSS wist hier nog twee punten tegenover te stellen in de zevende inning na een tweehonkslag van Anna-Bè Bartels en een honkslag van Morgan Sampson, maar de ploeg stond voor de vierde keer met lege handen.

In het tweede duel kwamen beide teams eenmaal tot scoren in de tweede inning. DSS sloeg daarna toe met drie punten in de vijfde inning. Dat gebeurde via prima slagwerk van Anna-Bè Bartels (RBI-double), een lastige bad-hop honkslag van Morgan Sampson en een infield-hit van Lorraine Kieft. De Haarlemse ploeg liet drie loopsters achter, maar gaf de voorsprong niet meer uit handen en kwam voor het eerst tot winst.

De Venezolaanse pitcher María Gómez Mendoza gooide beide wedstrijden voor DSS. Afgelopen donderdag maakte ze haar rentree in de ploeg tijdens het inhaalduel tegen en bij Quick Amersfoort, dat met 2-1 won. Gómez gooide tot en met eind mei voor DSS in de competitie.

Amsterdam Pirates vs. Quick Amersfoort

Amsterdam Pirates kan terugkijken op een sterk seizoen in de Silver League. De ploeg pakte de titel, maar kan in de Promotie/Degradatie Series nog geen vuist maken. Quick Amersfoort zette inmiddels twee wedstrijden in winst om. Voor Pirates was het dus zaak om zaterdag tot winst te komen om in de strijd te blijven voor de vierde en vijfde plek, die recht geven op deelname aan een beslissende Play-Off tijdens de Season Finals. Tijdens de competitie in de Silver League deelden Amsterdam Pirates en Quick Amersfoort de punten in de twee double-headers die ze tegen elkaar speelden. Dat gebeurde dit keer ook weer.

In de eerste wedstrijd was Quick met elf honkslagen slagvaardig, terwijl Pirates op drie hits bleef steken en ook puntloos bleef. Een honkslag van Richelle van Gennip opende de score in de derde inning, een honkslag van Kayleigh Adelina verdubbelde de voorsprong in de vijfde slagbeurt. Adelina en Franka van Dijk sloegen beiden drie hits voor Quick. Twee punten volgden daarna nog in de zevende beurt. Dit keer na een tweehonkslag van Van Gennip en een honkslag van Puck van der Kolk. Van Gennip was ook nog eens de winnende werpster.

In de tweede confrontatie waren de rollen omgedraaid. Quick nam wel eerst de leiding via een tweehonkslag van Nicky Uytendaal in de eerste inning, maar Pirates sloeg toe met twee runs in de derde slagbeurt. Dat gebeurde op een uithaal van Jeske Meewisse, die met een tweehonkslag twee teamgenoten tot scoren liet komen. Een insurance run werd toegevoegd in de vijfde inning. Jessie Rodermans opende met een honkslag, waarna Meewisse met één uit en het eerste honk bezet opzettelijk vier wijd kreeg. Dat pakte verkeerd uit, want met twee uit leverde Puck Verbrugge een puntscorende honkslag af om er een 3-1 stand van te maken.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League