De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon had gisteten weinig reden tot vreugde.

EK 2019

Breek brak de droom van het ongeslagen Italië

Breek brak de droom van het ongeslagen Italië

De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon had gisteten weinig reden tot vreugde.
De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon had gisteten weinig reden tot vreugde.
Foto: © FIBS/EzR/NADOC

La Gazzetta dello Sport onthulde zondagmorgen nog, dat het de 44-jarige pitcher Rob Cordemans zou zijn om de Italiaanse slagploeg (68 runs in de voorgaande 7 wedstrijden) tegen te houden in de finale van gisteravond. Ondanks de onverwachte nederlaag van Nederland tegen Tsjechie en de bijna-nederlagen van Italie tegen Croatie, Duitsland en Israel, juichte de Italiaanse bond op zondagmiddag: the European Baseball Classic is back! Het was weer Italie tegen Nederland in de EK-finale en alle kaarten lagen op tafel tussen de twee rivalen Gilberto Gerali en Evert-Jan ’t Hoen, beiden debuterend als manager in een EK-finale. Toen toverde de in de Romeinse grensplaats Alphen aan den Rijn geboren Nederlander een jong konijntje uit zijn psychologische hoed en dat heette Donny Breek. Waar Italiaans honkbal als het erop aankomt kiest voor een buitenlandse pitcher (in dit geval de Venezolaan Luis Lugo, prof sinds 2011), daar verraste Oranje de tegenpartij met de jongste in plaats van de oudste pitcher als starter op de heuvel.

Nochtans was Italie tot de finale gisteravond ongeslagen gebleven in de 7 wedstrijden in de groep, de kwartfinale en de halve finale van het EK van 7 Europese landen en 1 Aziatisch land. Met de totaal score van 68 runs voor en 22 tegen (gemiddeld 10-3 per wedstrijd) moest dat wel zelfvertrouwen bieden aan coaches en spelers van de Azzurri, maar op de keper beschouwd bleken meerdere wedstrijden zeer spannend. Dat begon al met wedstrijd 2 tegen Kroatie, waarin Italie eerst op achterstand kwam , gelijkmaakte en pas in de tiende inning de 2-1 winst binnen haalde. Dreigend voor Italie werd het ook in wedstrijd 4 tegen Spanje, dat in de zesde inning van 0-3 terugkwam tot 2-3. Pas in de laatste drie innings liep Italie met 10 runs definitief weg naar de 3-13 overwinning. In de kwartfinale nam Duitsland in de eerste drie inning een 0-5 voorsprong en duurde het tot in de zesde inning voor Italie egaliseerde. Pas in de tweede helft van de negende inning scoorde Italie de twee punten voor het 7-5 resultaat. Israel kantelde de score van de halve finale in de middelste drie innings van 0-4 achter naar 6-4 in hun voordeel, maar door 3 Italiaanse runs in de achtste inning (6-7 voor Italie) bleef de EK-finale gelukkig Europees.

Winnende werpers voor Italie waren de Amerikaan Michael Johnson als mid-reliever in de wedstrijd tegen Frankrijk (16-2), de Italiaan Alex Bassani als closer tegen Kroatie (2-1), de Italiaan Andrea Pizziconi als starter tegen Oostenrijk (10-1), de Venezolaan Luis Lugo als starter tegen Spanje (13-3) en de Dominicaan Angelo Palumbo als starter tegen Belgie (11-4). Daarna in de kwart- en halve finales herhaalden Johnson en Pizziconi, beiden nu als reliever, hun heuvelwinst tegen Duitsland (7-5) en tegen Israel (7-6). Opvallend is dat de eerste twee keuzes als startende werper, de Italiaan Alessandro Maestri en de Braziliaan Murilo Brolo, weliswaar twee keer begonnen, maar nooit winnende werper werden van hun wedstrijd. Dat kwam doordat ze binnen 5 innings vervangen werden of de voorsprong pas laat in de wedstrijd behaald werd. Toen de Venezolaan Lugo voor zijn tweede start werd aangewezen, bleek hij sterk in de eerste drie innings tegen Nederland, maar toen de oranje slagmannen voor de tweede keer in het perk traden, liepen de honken vol door de tweede veldfout van de kortestop en twee maal 4 wijd. De eerste twee honkslagen tegen betekenden voor Lugo zijn heuvelverlies, want het waren twee homeruns in de vierde inning voor bij elkaar 5 runs.

Vlnr: Massimo Fochi (LOC Parma), Gilberto Gerali (bondscoach), Pierluigi Bissa (LOC Bologna), Alessandro Vaglio (captain Azzurri) en Riccardo Fraccari (voorzitter WBSC).
Vlnr: Massimo Fochi (LOC Parma), Gilberto Gerali (bondscoach), Pierluigi Bissa (LOC Bologna), Alessandro Vaglio (captain Azzurri) en Riccardo Fraccari (voorzitter WBSC).
Foto: © FIBS

Maestri en Brolo kregen dus twee keer een start, maar eindigden het het tournooi zonder winst en met een vpg van 6.30 en 5.00 gedurende 10.0 en 9.0 innings. Zes pitchers van de Azzurri hielden hun vpg wel op 0.00: de Italianen Andrea Pizziconi over 6.0 innings, Alex Bassani over 5.2 innings en Matteo Bocchi over 3.0 innings, alsmede de importpitchers Michael Johnson over 6.2 innings, Angelo Palumbo over 5.0 innings en Yomel Rivera over 3.1 innings. Wel verdiende tegenpunten incasseerden Luis Lugo (1.35 over 6.2 innings), Filippo Crepaldi (2.45 over 3.2 innings), Nick Pugliese (4.50 over 2.0 innings) en Mattia Aldegheri (9.00 over 2.0 innings).

De onrust slaat ongetwijfeld toe in Italiaanse kringen, want de vrees voor het missen van de Olympische Spelen 2020 is door de nederlaag van gisteravond en de vier “narrow escapes” in de zeven wedstrijden daaraan voorafgaand levensgroot geworden. De kans bestaat, dat behalve de bekende Italiaan Alex Liddi nog andere spelers uit de pro leagues over de Atlantische Oceaan worden gehaald naar het OKT in Bologna en Parma. Alle hens aan dek van de Costa Marco Polo voor vertrek naar het Verre Oosten, want de volgende Olympische optie is pas in 2028 en dan zijn de meeste spelers van nu over hun top heen. Bondsvoorzitter Andrea Marcon hoopt op wat meer stemmen uit de honkbalhoek bij de aanstaande verkiezingen om zijn baan te kunnen behouden en daarom wordt plaatsing voor Tokyo 2020 alsnog cruciaal voor hem.

Als redders des vaderlands hielden Riccardo Fraccari, in 2015 afgetreden bondsvoorzitter van Italie en Massimo Fochi, verliezend kandidaat opvolger in 2015, vandaag een persconferentie in Bologna en flankeerden zij daar bondscoach Gilberto Gerali en Azzurri aanvoerder Alessandro Vaglio, alsof er al helemaal geen bondsvoorzitter Marcon meer bestaat. Er werd veel theater aangekondigd voor bij het honkbal, zoals de weduwe van de zanger Luciano Pavarotti en de skikampioen Alberto Tomba. Huidig WBSC-voorzitter Fraccari maakte bekend dat tijdsregels worden ingevoerd in beide speelsteden Bologna en Parma: 20 seconden tussen de pitches, 30 seconden voor een coachbezoek aan de werpheuvel, 90 seconden voor een pitcherswissel, 90 seconden voor een inningswissel. Video replay mag een keer worden aangevraagd en dat aantal wordt behouden indien het appel wordt gewonnen. Aan het eind van de presentatie meldde bondscoach Gerali dat hij twee spelers extra uit USA krijgt: korte stop Gavin Cecchini en pitcher Pat Venditte, beiden dit seizoen vooral op AAA-niveau.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2019