Honkbal

Koninkrijksteam kansloos onderuit tegen Israël

Koninkrijksteam kansloos onderuit tegen Israël

Team Kingdom of the Netherlands nam het op donderdagavond in de tweede wedstrijd van het Olympisch Kwalificatie Toernooi op tegen Israël. Won het Koninkrijksteam een week geleden nog met ruime cijfers op het EK, vandaag waren de rollen omgedraaid. De Israëlische slagploeg bleek vandaag niet te stoppen en liep al vroeg uit naar een ruime voorsprong. De slagploeg van het Koninkrijksteam kon daar weinig tegenoverstellen en zo werd er uiteindelijk met 8-1 verloren.

Net als in de halve finale van het EK was het plan van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen om met Diegomar Markwell te starten en vervolgens Tom de Blok het over te laten nemen in long relief. Helaas bleek de lefty zijn dag niet te hebben. In de eerste inning nam Israel met twee uit al een 2-0 voorsprong toen Nicholas Rickles de bal, met Danny Valencia op de honken, over het hek sloeg voor een 2-run homerun.

In de tweede inning sloegen Hendrik Clementina en Kalian Sams back-to-back doubles en kreeg Oranje een grote kans om op gelijke hoogte te komen. Met Sams op het derde honk en Curt Smith (vrije loop) op het eerste honk sloeg Dwayne Kemp de bal echter in een dubbelspel. Dit bleek een momentum switch in de richting van de Israëli’s. In de gelijkmakende slagbeurt sloeg Mitch Glasser een bases clearing double en kwam er een einde aan de wedstrijd voor Diegomar Markwell. Zijn vervanger Tom de Blok gaf niet veel later een RBI-double op aan Danny Valencia, waarbij de derde nul nog wel knap op thuis gemaakt werd, ondanks de challenge van Israël.

Kansloos

Na vier innings stond er een 6-1 achterstand op het scorebord, terwijl beide teams vier honkslagen geslagen hadden. De clutch hits vielen vanavond alleen voor Israel, dat ook in de vijfde en in de achtste inning nog een run scoorde en zo uitliep naar 8-1, terwijl Oranje daar in het tweede deel van de wedstrijd nog maar één honkslag tegenover kon stellen.

Relievers Tom de Blok, Tom Stuifbergen en Kevin Kelly vochten hard om Oranje in de wedstrijd te houden en het verschil zo klein mogelijk te houden, maar het mocht niet baten. Door deze nederlaag wordt het in één klap veel moeilijker voor het Koninkrijksteam om zich direct te plaatsen voor de Olympische Spelen.

Duidelijk is in elk geval dat de ploeg van bondscoach ’t Hoen zelf de drie resterende wedstrijden tegen Spanje, Zuid-Afrika en Italië moet winnen. In het meest gunstige geval verliest Israël dan twee van de drie resterende wedstrijden en wint Oranje het OKT omdat het dan ook van Italië heeft gewonnen.

In het geval dat Oranje alles wint, zou het ook nog kunnen dat er een 3-way tie komt met Italië en Israël als de Italianen van de Israëli’s winnen. Dan komt de ingewikkelde formule van de Team Quality Balance in beeld.

Voor nu moet de focus in elk geval op de wedstrijd van morgenavond. Dan is Spanje de tegenstander. De Spanjaarden verloren gisteren van Israël, maar wonnen vandaag van Zuid-Afrika.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal