Kinheim heeft zich opnieuw geplaatst voor de strijd om promotie naar de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Kinheim prolongeert titel in overgangsklasse

Kinheim prolongeert titel in overgangsklasse

Kinheim heeft zich opnieuw geplaatst voor de strijd om promotie naar de hoofdklasse.
Kinheim heeft zich opnieuw geplaatst voor de strijd om promotie naar de hoofdklasse.
Foto: © Kinheim

Voor het tweede jaar op rij is Kinheim kampioen geworden in de overgangsklasse. De Haarlemse honkballers van hoofdcoach Michael Crouwel wonnen vandaag hun voorlaatste reguliere competitiewedstrijd tegen directe concurrent RCH-Pinguïns met 1-2 en zijn daarmee niet meer in te halen door de ploeg uit Heemstede. De eerste plaats in de overgangsklasse geeft Kinheim opnieuw recht om te gaan spelen voor promotie naar de hoofdlklasse.

Het wordt het tweede jaar op rij dat de honkballers van Kinheim spelen om promotie naar de hoofdklasse. Tegenstander daarin wordt vanaf zaterdag 28 september de Haarlemse buurman DSS. Vorig jaar ging Kinheim in de best-of-five met 3-1 onderuit tegen Storks. De voormalige profpitcher Juan Carlos Sulbaran maakte in deze serie voor de Haagse ploeg het verschil. De international gooide in twee wedstrijden dertien innings met in totaal 24 keer drie slag. Diezelfde Sulbaran, die vorige week met het Nederlands Koninkrijksteam nog Europees kampioen werd, speelt nu voor DSS.

Hoofdcoach Michael Crouwel leidde Kinheim naar het tweede kampioenschap op rij.
Hoofdcoach Michael Crouwel leidde Kinheim naar het tweede kampioenschap op rij.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Kinheim werd vijfmaal kampioen van Nederland, de laatste keer in 2012, en bereikte in 2016 nog de kampioenspoule van de hoofdklasse. Na dat jaar deed de Haarlemse club vrijwillig een stap terug om in de overgangsklasse te bouwen aan een nieuw team. Met succes, want nadat vorig jaar in het tweede seizoen al het kampioenschap werd veroverd, werd die titel vandaag geprolongeerd. Daarmee pakte hoofdcoach Michael Crouwel zijn tweede hoofdprijs sinds hij in het seizoen 2016 aan het roer kwam te staan van Kinheim.

Ongeslagen

In de eerste ronde van de overgangsklasse moest Kinheim dit seizoen met 23 overwinningen nog genoegen nemen met een tweede plaats achter Tridents, dat in dertig wedstrijden één punt meer wist te behalen. RCH-Pinguïns volgde met één punt minder dan Kinheim op de derde plaats. Maar in het tweede deel van de competitie greep Kinheim alsnog de macht.

Kinheim scoorde dit seizoen al 47 runs in zijn eerste drie wedstrijden, voordat pas in de vierde wedstrijd het eerste tegenpunt werd geïncasseerd. De ploeg sloot de eerste speelronde van de competitie af met een serie van tien overwinningen op rij om de tweede plaats te pakken. Ook na de splitsing van de overgansklasse in een poule met de bovenste acht en de onderste acht teams bleef Kinheim winnen. De Haarlemse ploeg bleef uiteindelijk vanaf 14 juni in veertien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen totdat Amsterdam Pirates 2 op 25 augustus met 1-11 te sterk was. Het was de enige nederlaag voor de Haarlemse ploeg in de tweede helft van de competitie voordat vandaag de elfde en beslissende zege werd veroverd.

Spannend

Winnend pitcher Martijn Schoonderwoerd (Kinheim).
Winnend pitcher Martijn Schoonderwoerd (Kinheim).
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

In Heemstede werd RCH-Pinguïns vandaag met 1-2 verslagen. Voor deze nummer twee was het de vierde nederlaag, waardoor Kinheim in het klassement niet meer in te halen is. Kinheim besliste de wedstrijd al in de eerste inning, nadat de bezoekers de honken hadden laten volstromen door een honkslag van Thomas Bos, vier wijd voor Mart Wedman en een hit van de Zweedse international Linus Holmberg, die vorige week met Zweden nog actief was op het Europees kampioenschap. Jeldwin Orman (opofferinggslag) en Marcel Tolenaar (velderskeus) sloegen vervolgens de eerste twee punten van de wedstrijd binnen.

Die voorsprong gaf Kinheim onder leiding van pitchers Martijn Schoonderwoerd (5-1-4-0 in 6 1/3 inning) en Al Morales (2-0-3-0 in 2 2/3 inning) niet meer uit handen. Met tweehonkslagen van Jordan Illis en Ties van den Beeke verkleinde RCH/Pinguins in de tweede inning de achterstand nog wel tot 1-2, maar het bleven de enige punten van de wedstrijd. RCH/Pinguïns maakte het niettemin spannend en kreeg zowel in de zevende als achtste inning het gelijkmakende punt op het tweede honk, maar de thuisploeg wist de kansen niet meer te verzilveren.

Veteraan

Kinheim kreeg nog een serieuze kans in de vijfde inning toen René Cremer vanaf het eerste honk probeerde te scoren op een tweehonkslag van Bram Blokker (2 uit 4). Cremer sneuvelde echter op de thuisplaat. Veteraan Cremer was voor de beslissende wedstrijd opgeroepen. De oud-international speelde jarenlang voor Kinheim in de hoofdklasse en werd ook al als versterking aan de selectie toegevoegd voor de Promotie/Degradatie Series van vorig jaar.

Voor RCH/Pinguïns gooide pitcher Dion Steijl (3-2-5-1) een sterke wedstrijd, voordat hij na 7 1/3 innings werd vervangen voor de Amerikaan Evan Brisentine (2-0-1-0).

Weerzien

Voor het tweede jaar op rij is Kinheim kampioen geworden van de overgangsklasse.
Voor het tweede jaar op rij is Kinheim kampioen geworden van de overgangsklasse.
Foto: © Kinheim

Door de beslissende 1-2 winst van vandaag kan de Haarlemse ploeg zich opmaken voor de strijd om promotie naar de hoofdklasse. Tegenstander daarin wordt hoofdklasser DSS, die vorige maand in de best-of-five van de Play-Downs tegen Storks nog wel op een 1-0 voorsprong kwam, maar de serie uiteindelijk met 3-1 verloor.

Voor Kinheim wordt dat een weerzien met hun voormalige pitcher Nick Stuifbergen, die voor deze serie is aangesteld als hoofdcoach van DSS. Stuifbergen speelde dertien jaar in de hoofdklasse, waarvan vier seizoenen (2001, 2002, 2010 en 2011) voor Kinheim. Met deze Haarlemse ploeg won Stuifbergen in 2001 en 2002 de Europese Cup Winners Cup. Ook voor één van de troeven van Kinheim wordt het een weerzien met zijn oude club. Pitcher Martijn Schoonderwoerd begon met honkballen bij DSS voordat hij de overstap maakte naar Kinheim. Daar debuteerde hij in 2016 in de hoofdmacht en groeide hij, mede dankzij assistent-coach David Bergman, uit tot één van de belangrijkste krachten uit de selectie van hoofdcoach Michael Crouwel.

Samenwerking

Kinheim speelde in totaal 44 seizoenen in de hoofdklasse, waarvan 28 onafgebroken tussen 1989 en 2016. Alleen het Bussumse HCAW speelde meer seizoenen op het hoogste niveau. De laatste keer dat Kinheim promotie naar de hoofdklasse afdwong, was in het seizoen 1988.

Juist op het moment dat Kinheim en DSS de komende weken gaan strijden om een plaats in de hoofdklasse, onderzoeken de twee clubs de mogelijkheid om te gaan samenwerken. Dat lieten DSS en Kinheim eerder deze maand weten. Een werkgroep, onder meer onder leiding van de huidige assistent-coach van DSS, Michael Halderman, komt aan het einde van dit jaar met een aantal aanbevelingen hiervoor.

Programma Promotie/Degradatie Series

Wedstrijd 1 Zaterdag 28 september 2019 om 14.00 uur Kinheim – DSS
Wedstrijd 2Zondag 29 september 2019 om 14.00 uur DSS – Kinheim
Wedstrijd 3Zaterdag 5 oktober 2019 om 14.00 uur Kinheim – DSS
Wedstrijd 4 * Zondag 6 oktober 2019 om 14.00 uur DSS – Kinheim
Wedstrijd 5 *Zaterdag 12 oktober 2019 om 14.00 uur Kinheim – DSS

* Indien noodzakelijk.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse