Het Koninkrijksteam speelt in zijn vierde wedstrijd op het OKT tegen Zuid-Afrika.

Honkbal

OKT Game 4: Koninkrijksteam – Zuid-Afrika

OKT Game 4: Koninkrijksteam – Zuid-Afrika

Het Koninkrijksteam speelt in zijn vierde wedstrijd op het OKT tegen Zuid-Afrika.
Het Koninkrijksteam speelt in zijn vierde wedstrijd op het OKT tegen Zuid-Afrika.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam vervolgt het Olympisch kwalificatietoernooi in Italië vanmiddag om 13.30 uur met een wedstrijd tegen het nog puntloze Zuid-Afrika. Winst voor Oranje is noodzakelijk om in ieder geval de kansen op de tweede plaats en daarmee kwalificatie voor het intercontinentale OKT volgend jaar in Taipei City veilig te stellen.

Zuid-Afrika opende het Olympisch kwalificatietoernooi deze week met een 7-1 nederlaag tegen Spanje. Gisteren werd op rij verloren van Italië (4-10) en Tsjechië (1-11). De wedstrijd tegen Italië was een hervatting van de door regen gestaakte wedstrijd van de eerste speeldag. Dat duel werd gistermiddag pas in de tiende inning beslist na een omstreden triple play van de Italianen.

Met de drie nederlagen zijn de kansen op Olympische kwalificatie voor Zuid-Afrika verkeken. Voor Het Koninkrijksteam staat er vanmiddag nog wel veel op het spel. Hoewel de toernooiwinst tijdens dit OKT vrijwel uitgesloten lijkt te zijn, kan de ploeg van manager Evert-Jan ’t Hoen zich via een achterdeur alsnog plaatsen voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet Oranje zijn resterende twee wedstrijden tegen Zuid-Afrika en Italië winnen. Dat levert een tweede plaats op en een ticket voor het intercontinentale Olympisch kwalificatietoernooi volgend jaar.

Laatste toegangsbewijs

Tijdens dit evenement wordt in het voorjaar 2020 in Taipei City het zesde en laatste toegangsbewijs weggegeven. De andere deelnemers aan dit toernooi zijn de nummers twee en drie van het Amerikaanse kwalificatietoernooi, de twee hoogst geëindigde en nog niet gekwalificeerde teams van het Aziatische kampioenschap en het hoogst geëindigde en nog niet gekwalificeerde team uit continentale kampioenschap van Oceanië.

Tot dusver stonden het Koninkrijksteam en Zuid-Afrika in zeven officiële interlands tegenover elkaar. Het Koninkrijksteam won er zes. De enige nederlaag leed Oranje tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. Na de historische winst op Cuba ging de ploeg een dag later verrassend met 2-3 onderuit tegen Zuid-Afrika, waardoor Nederland alsnog werd uitgeschakeld.

Kijk live mee

De laatste keer dat de twee teams tegenover elkaar stonden, was op 7 september 2005. Tijdens het wereldkampioenschap in Nederland was het Koninkrijksteam in Rotterdam oppermachtig: 20-2 (zeven innings). Twee van de spelers uit dat duel maken nu deel uit van de coachingstaf, namelijk Sidney de Jong en Sharnol Adriana.

De wedstrijd van vanmiddag wordt gespeeld in het Gianni Falchi-stadion in Bologna en is live te volgen via onderstaande stream.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal