Honkbal

Veteranen Cordemans en de Caster helpen Koninkrijksteam aan winst

Veteranen Cordemans en de Caster helpen Koninkrijksteam aan winst

Team Kingdom of the Netherlands deed op vrijdagavond in Bologna wat het moest doen. Spanje werd met 6-2 verslagen en zo houdt het Koninkrijksteam nog altijd zicht op directe plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo. Door de overwinning van Israël op thuisland Italië in Parma is de kans dat dit lukt echter wel kleiner geworden.

Glansrollen waren in de overwinning van het Koninkrijksteam weggelegd voor twee veteranen. Rob Cordemans kreeg vandaag de bal als startend werper en was ouderwets goed. In de tweede inning zag hij dat de andere 40-plusser in de selectie van Oranje zijn ploeg de voorsprong bezorgde. Yurendell de Caster sloeg met lopers op het eerste en tweede honk een tweehonkslag naar het linksmidveld waarop beide lopers wisten te scoren.

De Caster zelf kon vervolgens scoren op de infield single van John Polonius en de daaropvolgende gooifout van de Spaanse derde honkman. Het Koninkrijksteam deed wat in de halve finale van het EK niet lukte: een vroege en ruime voorsprong nemen op het werpen van Lowuin Sacramento.

Verdiende zege

Die voorsprong was meer dan veilig in handen van Rob Cordemans, die op vrijdag vijf innings zou gooien waarin de Spanjaarden slechts drie honkslagen sloegen en vijf keer met drie slag aan de kant gingen. Geholpen door een mooi dubbelspel van tweede honkman Calten Daal bleef de schade in zijn vijf innings beperkt tot slechts één Spaanse run.

In de zesde inning nam Lars Huijer het werpen over van Cordemans. Huijer werkte zichzelf een aantal keer in de problemen, maar ook hij kwam via een dubbelspel, dat hij in dit geval zelf startte, uit de inning.

Oranje liep in de zevende inning uit naar 5-1 toen Curt Smith als pinch-runner scoorde op een balk en Hendrik Clementina Roger Bernadina over de thuisplaat sloeg. Smith kwam in de wedstrijd voor Calten Daal, die zijn linkerhand blesseerde bij een head first sliding op het tweede honk. Het is nog onduidelijk of Daal dit weekend inzetbaar is voor de twee laatste wedstrijden van dit toernooi.

De sacrifice fly van Curt Smith zorgde er in de achtste inning voor dat Oranje de voorsprong vergrootte naar 6-1. In de negende inning zorgde een veldfoutje, een honkslag en een tweehonkslag ervoor dat de Spanjaarden terug kwamen tot 6-2. Na een infield single stonden de honken vol met één uit en met het gelijkmakende punt aan slag besloot bondscoach ’t Hoen closer Sulbaran te brengen. Sulbaran maakte met een strikeout en een vangbal in het linksveld een einde aan de wedstrijd en sleepte zo de overwinning binnen.

Ticket

In de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen deed Israël op vrijdag opnieuw goede zaken. Italië werd in eigen land met 8-2 verslagen en zo staat de nieuwkomer in het Europese honkballandschap ongeslagen bovenaan. Zij komen deze week nog Tsjechië en Zuid-Afrika tegen en lijken hard op weg zich te plaatsen voor de Spelen.

Het Koninkrijksteam speelt op zaterdag om 13.30 uur tegen Zuid-Afrika en sluit op zondagavond af met het duel tegen Italië, dat wel eens om de tweede plaats en plaatsing voor het intercontinentale OKT zou kunnen gaan.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal