Honkbal

Koninkrijksteam verslaat Italië, plaatst zich voor tweede OKT

Koninkrijksteam verslaat Italië, plaatst zich voor tweede OKT

Team Kingdom of the Netherlands heeft het Olympisch Kwalificatie Toernooi op zondag afgesloten met een 8-3 overwinning op Italië. Dankzij de overwinning van Tsjechië op Israël van zaterdagavond was er nog een kans dat een winstpartij tegen de Italianen goed zou zijn voor plaatsing voor de Olympische Spelen. Israël zou dan moeten verliezen van Zuid-Afrika, maar die wonnen uiteindelijk met 11-1 en plaatsten zich zo voor het eerst voor de Olympische Spelen.

Orlando Yntema kreeg in dit duel de bal als startende werper en begon sterk. Mede dankzij een dubbelspel en een aantal mooie verdedigende acties van onder meer John Polonius en Yurendell de Caster kwam hij in de eerste twee innings nauwelijks in de problemen. Italië nam in de derde inning wel een 1-0 voorsprong. Korte stop Gavin Cecchini sloeg een harde chopper naar het derde honk, die Dwayne Kemp niet onder controle kreeg.

Het antwoord van het Koninkrijksteam volgde direct. Dwayne Kemp kwam als leadoff op het honk via drie slag wilde worp en schoof naar drie op de tweehonkslag van Roger Bernadina. Hendrik Clementina kreeg na een goede slagbeurt vier wijd en zo liepen de honken vol voor Kalian Sams. Die sloeg een grondbal naar korte stop Cecchini, die een dubbelspel wilde draaien, maar de bal uit zijn handschoen liet schieten. Clementina werd nog wel uitgemaakt op het tweede honk, maar het dubbelspel werd niet gedraaid en Kemp scoorde de gelijkmaker.

Ook de grondbal van de Caster (met inmiddels twee uit) kreeg Cecchini niet gelijk onder controle, waardoor de Caster net op tijd het eerste honk bereikte met wat door de scorers als een infield single werd bestempeld. Op deze bal scoorde Bernadina de 2-1. Sharlon Schoop zorgde voor de kers op de taart in deze vierde inning. Op zijn honkslag naar het rechtsveld scoorde zowel Sams als Sicnarf Loopstok, die met geraakt werper op het honk gekomen was.

Met een 4-1 voorsprong keerde Yntema terug op de heuvel en werkte hij zich knap door de sterke Italiaanse lineup tegen. Pas in de zesde inning kon Italië aanvallend een vuist maken. Oud-Major Leaguer Chris Colabello sloeg een honkslag in het linksveld en even later sloeg de Italiaanse captain Alessandro Vaglio de bal in het linksveld over het hek voor een 2-run homerun. En zo was de spanning volledig terug in de wedstrijd, waarin inmiddels duidelijk was dat de tweede plaats op het spel stond. Zuid-Afrika stond al met 7-0 achter en had de strijdbijl begraven.

Yntema werd op de heuvel vervangen door Stuifbergen, die uit de inning kwam en vervolgens nog een clean inning gooide. Aanvallend kwam Oranje in de middle innings even niet door,   maar dat gold ook voor de Italianen. Kevin Kelly schakelde in de achtste inning de twee gevaarlijke slagmanenn Colabello en Mazzanti uit met drie slag en hoewel Diegomar Markwell met twee uit nog een keer vier wijd gooide, werden de Italianen niet meer dreigend. Juan Carlos Sulbaran, de derde Oranje werper in de achtste inning, schakelde Vaglio uit en bracht zijn team op drie nullen van plaatsing voor het tweede OKT.

In de laatste slagbeurt ging het Koninkrijksteam op zoek naar een insurance run. Die kwam er toen de Italiaanse closer de bal bij een pickoff over het eerste honk gooide. Sharlon Schoop scoorde met twee uit het vijfde punt en daar zou het niet bij blijven. Ademar Rifaela sloeg een tweehonkslag, waarop Bernadina scoorde en Kalian Sams bekroonde de rally met een 2-run single.

Sulbaran wist in de gelijkmakende slagbeurt om een leadoff double van Andreoli heen te werken en zo versloeg het Koninkrijksteam aartsrivaal Italië met 8-3 en pakte het de tweede plaats op het OKT. Die plaats geeft recht op deelname aan de Global Qualifier, waar alle nummers twee van de verschillende continentale OKTs aan deel zullen nemen. Dit toernooi wordt in maart van 2020 in Taiwan gespeeld.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal