Honkbal

Italië sluit OKT af met bittere vijfde plaats

Italië sluit OKT af met bittere vijfde plaats

Foto: © FIBS/EzR/NADOC

Het had zo mooi moeten worden voor de Italianen, die in hun eigen land onder de comfortabele Italiaanse weersomstandigheden in Italië hun Olympische doel niet zouden kunnen missen. Maar het liep anders. Niet alleen het weer was verrassend slecht, ook de Italiaanse honkballers faalden. “Adieu Tokyo”, kopten de kranten na de knock-out door Nederland.

Terugkijkend op het programma van wedstrijden, dat al maanden geleden door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) voor gastland Italië werd uitgestippeld, was duidelijk hoe het hoofdkantoor in Lausanne de krachtsverhoudingen bij het EK en het OKT had ingeschat. Beginnen tegen het zwakste land Zuid-Afrika, daarna Tsjechië , dan Israël, dan Spanje en tenslotte Nederland als op papier het sterkste land.

De rode loper werd uitgerold voor het vaderland van WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari, die de Italiaanse bond passeerde door rechtstreeks met de clubs in Bologna en Parma te onderhandelen. Bij het Europees kampioenschap al bleken Tsjechië en Israël echter sterker dan verwacht en bij het OKT gooiden Israël en Pluvius roet in de Italiaanse pasta. De regen ontregelde de ‘makkelijkste’ wedstrijd op dag 1, waardoor Italië ’s morgens op dag 3 tot in de tiende inning moest strijden tegen Zuid-Afrika. Later die dag verloor Italië van Israël en op dagen 4 en 5 van Spanje en Nederland. Voor Israël het Olympisch ticket, voor Nederland de herkansing in Taiwan en voor Italië restte zelfs een bittere vijfde plaats. De geplaveide weg voor Italië bleek een doodlopende straat.

Thuisvoordeel

Het thuisvoordeel voor Italië, dat de WBSC voor ogen had, heeft niet gewerkt. Tweemaal moest Italië spelen op geïmproviseerde tijden, waardoor er vrijwel geen publiek aanwezig was in het stadion. De eerste keer liep het nog ternauwernood goed af tegen Zuid-Afrika, toen de Italianen in de tiende inning werden gered door een dubieuze beslissing bij een triple play. Maar tegen Nederland liep het gistermiddag fataal af voor de Azzurri.

Gesteund door maar enkele honderden fans in het Gianni Falchi stadion verdampte de droom van de Road from Rome via Taipei City 2020 naar de Spelen van 2020 in de westerse wind uit de hoofdklasse en Curaçao. De wereldbond WBSC, doordrenkt met Italiaanse functionarissen in alle geledingen, voorziet nu een Olympisch programma met al twee Aziatische landen: Japan en Israël. De overige continenten (behalve Afrika) moeten nog schaken welk land mag aanschuiven, waarbij Oranje het laatste stuk van Europa betekent.

Opkomst

In eigen land was de opkomst van het Italiaanse publiek bij de wel geplande wedstrijden teleurstellend volgens de door de WBSC gedistribueerde live-reportages. Waar de Italiaanse play-offs en Europa Cup wedstrijden nog wel duizenden toeschouwers trokken, was de opkomst voor de nationale ploeg in Bologna en Parma ronduit laag te noemen.

De televisierechten voor de OKT-wedstrijden werden voor wat betreft het thuisland Italië verkocht aan de nationale omroep RAI, die de wedstrijd Italië tegen Tsjechië donderdagavond live in de Italiaanse huiskamers bracht. Hetzelfde stond zondagavond te gebeuren met de als alles-beslissende finale voorziene wedstrijd tussen Italië en Nederland, maar de WBSC besloot in alle wijsheid van tijdstip te veranderen naar de zondagmiddag. Voor die uren stonden natuurlijk geheel andere programma’s van de RAI klaar voor uitzending, waardoor de beide toplanden van Europa een flink stuk exposure misliepen.

Sportkranten

Foto: © Baseballmania.it

Wel heeft de website van de RAI alle wedstrijden geproduceerd middels live-streaming, zodat het Europese, Afrikaanse en Aziatische honkbal bereikbaar werd voor de surfende internetbezoekers in Italië. Van de drie grote sportkranten in Italië (Gazzetta dello Sport, Corriera dello Sport en Tutto Sport) leverde alleen de eerste een dagelijks artikel over de prestatie van Italië en de verwachte concurrenten. Honkbalfan Arcobelli hield de Olympische vlam in La Gazzetta lang in leven, maar die doofde gistermiddag tegen Nederland in Bologna. Waar gehoopt werd op een tweede plaats in de eindstand, duikelde Italië naar de vijfde en dus voorlaatste plaats.

De ceremoniële eerste bal voor de wedstrijd tegen Nederland werd gegooid door Alberto Tomba. Niet alleen was hij gisteren een sneeuwskiër verdwaald in de regen van Bologna, maar tevens betekent het woord tomba in het Nederlands graf of tombe. En een grafstemming ontstond na afloop van de duidelijke derde nederlaag op rij in het tweede honkballand van Europa, dat al tientallen jaren zijn best doet om de sport zo goed mogelijk eruit te laten zien.

Eindeloos getreiter

Bondsvoorzitter Andrea Marcon, die een half jaar geleden nog had verklaard dat het OKT verliezen nog geen drama zou betekenen en dat er gespeeld zou worden met eigen kweek, wordt nu al bekritiseerd door de gespecialiseerde websites Baseball.it en Baseballmania.eu, omdat er nu toch met Amerikaanse parachutisten werd gespeeld op de velden van succesvolle Italiaanse clubs. Het was uitgerekend de Amerikaan Drew Maggi, die met eindeloos getreiter de bench clearing brawl veroorzaakte aan het eind van de verloren wedstrijd tegen Spanje op zaterdag. Op zondag bleek dat plaatsvervangend bondsvoorzitter Vincenzo Mingola van Italië een der beboete en geschorste leden van de Azzurri is. Hij kreeg als chef d’équipe slechts drie wedstrijden aan zijn broek, maar voor een bondsbestuurder is dat schadelijk voor hemzelf en voor het gehele bondsbestuur.

Drew Maggi wordt hard onder handen genomen door spelers van de Spaanse nationale ploeg.
Drew Maggi wordt hard onder handen genomen door spelers van de Spaanse nationale ploeg.
Foto: © Baseball.it/Luro Bassani – PhotoBass

De nationale ploeg van Italië kreeg bij voorbaat de gunstige avondwedstrijden in het doorgaans nog hete september toegekend, maar het weer pakte afgelopen week anders uit. Gemiddeld was het relatief prettig koel overdag en de eerste dag begon het in de avond te regenen en te onweren boven de wedstrijd van Zuid-Afrika tegen Italië. Het eerste slachtoffer van het weer bleek dus het favoriete Italië, want het bleef in de tussenstand op nul staan, terwijl concurrenten Nederland en Israël wonnen. Dankzij ex-Major Leaguer Chris Colabello en diens vier binnengeslagen punten versloeg Italië op dag 2 de taaie Tsjechen met 5-1 onder de live uitzendende televisiecamera’s van de RAI.

Laatste overwinning

Op dag 3 moest de ploeg van bondscoach Gilberto Gerali al om 11.00 uur in de ochtend aantreden voor het uitspelen van de afgebroken wedstrijd tegen Zuid-Afrika. De pers had dat land vooraf beschouwd als de matras van het toernooi, maar Italië had tien innings en zes pitchers nodig om te winnen: 10-4. Dat bleek later de laatste overwinning voor Italië, want Israël sloeg laat in de avondwedstrijd toe, ondanks drie geïmporteerde pitchers voor Italië: Luis Lugo, Pat Venditte en Michael Johnson. Zes runs in de achtste inning maakten het verschil ten gunste van Israel: 8-2. Op dag 4 stond Italië vanaf de eerste inning achter tegen Spanje en de achtervolging strandde bij 4-3 winst voor Spanje en grof geweld in Parma. De Nederlandse umpire Edwin Louisa en official scorer Feiko Drost weten er alles van. Negen geschorsten: twee Italianen en zeven Spanjaarden variërend van 3 via 5 tot 12 wedstrijden plus geldboetes.

Na afloop van de met 3-8 van Nederland verloren wedstrijd 5 eindigde Italië op de vijfde plaats met een winstpercentage van .400 (2-3) en een scoretotaal van 23 voor en 25 tegen. De reacties in de Italiaanse pers logen er niet om. Il Bar del Baseball: “Nog een nederlaag voor Italië. De Olympische droom eindigt tegen Nederland”. Baseball.it: “Italië neemt afscheid van de Olympiade. Adieu Tokyo. Nu de wederopbouw!”. Gazzetta dello Sport: “Flop bij pre-Olympisch honkbal: Italië knock-out tegen Nederland. Addio Tokyo!” Nu blijkt Bologna voor het Italiaanse honkbal de finish van de uitgestippelde Road to Tokyo, maar de stad kan ook de bestemming van de Azzurri worden in 2032, want voor de Olympische Spelen van dat jaar hebben vorige week de samenwerkende steden Bologna en Firenze (Florence) plannen uitgesproken om zich te kandideren. Er gloort dus weer hoop aan de honkbalhorizon van Italië.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal