Golden League

Olympia Haarlem naar Holland Series; Terrasvogels, Roef! naar backdoor

Olympia Haarlem naar Holland Series; Terrasvogels, Roef! naar backdoor

Lizzie Clarijs scoort het winnende punt in de tweede wedstrijd voor Terrasvogels, dat Sparks Haarlem uitschakelde. Foto (c) Fred Versluis.

Regerend landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem krijgt de kans over twee weken de titel te verdedigen tijdens de Season Finals, het weekeinde waarin de beslissingen vallen in de Golden League en Silver League. De wedstrijden tijdens de Season Finals worden gespeeld op 4, 5 en 6 oktober op het complex van Onze Gezellen in Haarlem. Zondagmiddag won Olympia Haarlem op eigen veld het derde en beslissende duel van de Play-Off best-of-three tegen Roef! (2-1) en plaatste zich rechtstreeks voor de Holland Series. Zaterdag werden in Moergestel de punten gedeeld (3-2 verlies, 1-10 winst). Roef! speelt zodoende komend weekeinde in het slotstuk van de Play-Offs, de backdoor-reeks, tegen Terrasvogels. De meervoudig landskampioen uit Santpoort schakelde Sparks Haarlem zaterdag uit met een 2-0 sweep (0-1, 2-3) in hun Play-Off. Voor Sparks Haarlem kwam hiermee een einde aan het seizoen. Vier van de vijf wedstrijden tijdens de Play-Offs waren niet alleen aantrekkelijk, maar ook spannend van begin tot einde. Het zijn deze wedstrijden waarin van alles mogelijk is en dat werd in het weekeinde wederom onderstreept.

Met nog één speelronde te gaan is er na het weekeinde ook meer duidelijkheid in de strijd om de overige vier plekken in de Golden League. Hoofddorp Pioniers en Tex Town Tigers stelden zaterdag hun plek in de hoogste afdeling veilig. Pioniers, dat dit seizoen een rentree in de hoofdklasse (de tegenwoordige Golden League) maakte, bleef Quick Amersfoort tweemaal de baas (7-3, 8-4), terwijl TTT tot een puntendeling kwam bij DSS (0-7 winst, 2-1 verlies). Komend weekeinde krijgen Pioniers en TTT gezelschap van een derde ploeg, die zeker zal zijn van deelname aan de Golden League van 2020. De ploegen die na aanstaande zaterdag de vierde en vijfde plaats innemen strijden tijdens de Season Finals in een extra Play-Off ronde om de resterende vierde plek. Quick Amersfoort, Amsterdam Pirates, Twins Oosterhout en DSS zijn allemaal nog in de race. Zij staan aan de vooravond van een razendspannend weekeinde, waarin elk punt en elke overwinning belangrijk is. Pirates (vierde plaats) boekte zaterdag belangrijke winstpunten na tweemaal winst bij Twins (0-3, 4-5) en ontvangt zaterdag DSS. De Haarlemse ploeg deelt momenteel de vijfde plaats met Twins, dat het zaterdag moet opnemen tegen Quick, de huidige nummer drie in deze promotie/degratie-poule.

FysioExpert Olympia Haarlem vs. Roef!

Olympia Haarlem, dat in de voorbije twee seizoenen de kampioenstitel veroverde, opende de Play-Off tegen Roef! zaterdag met een nipte 3-2 nederlaag. De Brabantse ploeg sloeg in de derde inning met drie punten (twee onverdiend) toe op slechts twee honkslagen. Met Sophie Verdaasdonk (honkslag), Eva van Knegsel (fout) en Wies Ligtvoet (vier wijd) op de honken en één uit zorgde Kim Donkers met een honkslag voor het eerste punt. Met de honken nog altijd vol, sloeg Logan Moreland de bal hoog de lucht in en dat zorgde voor de nodig verwarring. Moreland werd uitgegeven wegens binnenhoog, maar de bal werd niet gevangen. De loopsters kwamen hierna in beweging, waarvan er twee in deze situatie de thuisplaat wisten te passeren. En zo stonden de landskampioen en werpster Ilona Andringa ineens met 3-0 achter. Even later nam Alyson Spinas de pitching over. Zij schakelde tien slagvrouwen op rij uit, maar ondertussen werd de slagploeg onder de duim gehouden door Roef!-pitcher Rachael Knapp. Zij stond vijf hits toe, waarvan er drie werden geslagen in de vierde inning. Daaronder een stootslag-honkslag (squeeze) van Virginie Anneveld en een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels. Die leverden twee punten op, maar verder liet de Roef!-verdediging het niet komen.

Samenvatting eerste wedstrijd Roef!-FysioExpert Olympia Haarlem

rallies

In de tweede ontmoeting sloeg Olympia Haarlem al snel toe en kwam tot een overtuigende 1-10 overwinning in zes innings. Olympia scoorde vier punten in zowel de eerste als de zesde inning. De ploeg kwam in dit eenzijdige duel tot negen honkslagen, waaronder drie van Mariëlle Vleugels (twee doubles en een homerun), die vier punten binnensloeg. In de eerste slagbeurt kwam Olympia met twee uit viermaal tot scoren op werpster Marjolein Merkx. Met Brenda Beers (honkslag) en twee uit kreeg Olympia de honken vol na vier wijd voor Virginie Anneveld en Mariëlle Vleugels. Een volgende vrije loop voor Shareday Christina zorgde voor het eerste punt, waarna een baseclearing double van Sarah Edwards de stand opvoerde naar 0-4.

Olympia Haarlem liet drie loopsters achter in de derde inning, maar voegde twee runs toe in de vijfde slagbeurt, dankzij een 2-run homerun van Mariëlle Vleugels. Een rally van nog eens vier punten volgde in de zesde inning. Ook dit keer waren Virginie Anneveld en Mariëlle Vleugels weer productief. De eerste zorgde voor een punt na vier wijd met volle honken, dat tweede sloeg een 2-run double. Een opofferingsslag van pinch-hitter Rosanne de Vries leverde het tiende Olympia-punt op. Roef!, dat drie loopsters achterliet in de derde slagbeurt, kwam alleen in de vijfde inning tot scoren op het pitchingduo Alyson Spinas en Ilona Andringa. Dat gebeurde na een tweehonkslag van Elizabeth Snow.

Samenvatting tweede wedstrijd Roef!-FysioExpert Olympia Haarlem

spanning

De ontknoping kwam zondagmiddag op een zonovergoten Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem. Het werd een aantrekkelijk werpstersduel tussen Alyson Spinas (Olympia) en Rachael Knapp (Roef!). Beide teams kregen verschillende loopsters, maar de pitchers stonden zes innings lang geen punten toe.

Olympia Haarlem een aantal scoringskansen. In de derde inning strandde Sarah Edwards (begon met een honkslag) op het derde honk. Een inning later opende Jessie van Aalst met een honkslag. Nadat zij het tweede honk had bereikt via een opofferingsstootslag kreeg Mariëlle Vleugels opzettelijk vier wijd. Maar beide slagbeurten eindigden met een strikeout. In de vijfde Olympia-beurt waren het Shareday Christina en Rachel van Veen (beiden honkslag) die achterbleven. Roef! kwam het dichtst bij een punt in de vijfde inning. Sophie Verdaasdonk opende met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag en bereikte het derde honk na een honkslag van Wies Ligtvoet, die op haar beurt eveneens in scoringspositie kwam na een stootslag. Maar de twee loopsters bleven achter op het tweede en derde honk.

walk-off

In de eerste helft van de zevende inning leek Roef! de wedstrijd te beslissen toen Sophie Verdaasdonk een daverende homerun sloeg. Maar even later draaide Olympia het duel toch nog in eigen voordeel om. Met één uit en Sarah Edwards en Shareday Christina (beiden honkslag) was pinch-hitter Rosanne de Vries net als een dag eerder succesvol. Met een honkslag bracht ze de stand in balans. Met loopsters op het tweede en derde honk werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Brenda Beers. Die gedwongen loop kwam inderdaad, want Christina werd op de plaat uitgeschakeld. Een verlenging leek in de maak, maar toen was het Dinet Oosting die de bal net niet vangbaar het rechtsveld in sloeg voor een walk-off single. Olympia Haarlem won met 2-1 en plaatste zich als eerste voor de Holland Series. Roef! gaat naar de best-of-three backdoor en ontvangt zaterdag op eigen veld Terrasvogels. De winnaar van deze play-off wordt de tegenstander van Olympia Haarlem in de titelstrijd.

Door een technisch probleem is er van de derde wedstrijd helaas geen samenvatting beschikbaar.

Terrasvogels vs. Sparks Haarlem

Terrasvogels en Sparks Haarlem hebben een rijke historie van aantrekkelijke onderlinge wedstrijden. Er zitten uitschieters tussen van ruime overwinningen voor één van de twee teams, maar de meeste ontmoetingen zijn heel close en zeer regelmatig zijn de twee veelvuldige kampioenen volledig aan elkaar gewaagd. Twee weken geleden in de Play-Offs Tussenronde kwam Sparks Haarlem tweemaal overtuigend tot winst op het veld van Terrasvogels. Zaterdag waren de rollen omgedraaid op het Haarlemse Noordersportpark. Terrasvogels speelde twee prima wedstrijden en Sparks Haarlem kon aanvallend geen vuist maken en wist niet door de Santpoortse defensie heen te komen.

De openingswedstrijd was een pitchingduel tussen ‘cirkel-veteraan’ Kirsten Scheele (Sparks) en Hannah Bandimere (Terrasvogels). De thuisploeg kwam niet verder dan vier honkslag, de bezoekende ploeg liet er vijf noteren. Terrasvogels liet loopsters achter op het eerste en tweede honk in de tweede inning toen de Sparks-verdediging een dubbelspel maakte. Maar in de derde inning kwam Terrasvogels wel tot scoren. Met twee uit bereikte Katharina Szalay het honk na een stootslag-honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een infield-hit van Bobbi Scheurkogel en scoorde na een honkslag van Lizzie Clarijs. Het werd het enige punt in de wedstrijd. Sparks-pitcher Kirsten Scheele zag Terrasvogels alleen in de zevende inning nog in scoringspositie te komen.

Met de nipte 0-1 achterstand kreeg Sparks Haarlem in de daaropvolgende innings vier loopsters in scoringspositie. Maar de ploeg werd puntloos gehouden door Hannah Bandimere, die sterk gooide en prima werd gesteund door een foutloze verdediging. In de vierde inning wist Anne Blaauwgeers (vier wijd, tweemaal gestolen honk) door te dringen tot het derde honk, maar eindigde de slagbeurt met een strikeout. In de zesde slagbeurt opende de Venelaanse Yuruby Alicart Ramírez met een honkslag, waarna haar pinch-runner Taisa Kirindongo opschoof na een opofferingsstootslag. Maar er volgden twee strikeouts. In de zevende inning sloeg Dervisa Mutic met twee uit een tweehonkslag, maar maakte een vangbal een einde aan de wedstrijd.

spanning

De tweede inning had eveneens een bijzonder spannend verloop en werd beslist in de achtste inning. Terrasvogels opende de score met twee punten in de eerste inning, waarin de Sparks-verdediging slordig speelde. Pitcher Rebecca Soumeru zag openingsslagvrouw Katharina Szalay via een stootslag-honkslag op het honk komen en opschuiven na een doorgeschoten bal. Met één uit leek een klapje richting derde honk van Lizzie Clarijs een nul op te leveren, maar dat gebeurde niet. Een uithaal van Karin Tuk leek vervolgens vangbaar, maar belandde in het outfield op de grond voor een honkslag. Met twee uit prikte Yindi Beekveldt de bal door het infield voor een honkslag, goed voor twee punten.

Sparks Haarlem wist een punt terug te pakken in de eigen eerste slagbeurt na een honkslag van Alexa Peterson. Er bleven twee loopsters achter in de tweede inning, maar in de derde slagbeurt kwam de thuisploeg langszij dankzij een honkslag van Maxime van Dalen. Maar ook in dit duel wist de Sparks-aanval niet door te drukken op pitchers Margot van Eijl en Roos-Marijn Kramer. Rebecca Soumeru zag Terrasvogels weer in scoringspositie komen in de vijfde inning. Met loopsters op het eerste en tweede honk nam Katie Donovan de pitching over en sloot af met een strikeout.

close call

Lizzie Clarijs scoort voor Terrasvogels. Foto (c) Fred Versluis.

En zo bleef het spannend. Terrasvogels liet loopsters achter op het eerste en derde honk in de zevende inning. Sparks Haarlem zag twee loopsters achterblijven in de vijfde inning en een ander op het derde honk in de zesde toen Roos-Marijn Kramer afsloot met drie slag. In de zevende slagbeurt voor Sparks Haarlem nam Hannah Bandimere de pitching bij Terrasvogels over. Ook nu wist de thuisploeg in scoringspositie te komen, maar maakte een vangbal een einde aan de inning.

De beslissing viel in de achtste slagbeurt. Tie-break loopster Lizzie Clarijs bereikte het derde honk voor Terrasvogels na een opofferingsstootslag. Even later volgde een squeeze van Solange Starrenburg. Clarijs rende richting thuisplaat waar een bijzondere close play volgde. Catcher Alexa Peterson leek in de juiste positie te zitten om de loopster op te vangen, maar geconstateerd werd dat Clarijs met haar been net onder de tikkende handschoen door op tijd de plaat wist aan te raken. Er volgde een discussie, maar Clarijs had gescoord en Terrasvogels had de leiding hernomen.

Even later kwam Sparks Haarlem in dezelfde situatie. Tie-break loopster Maxime van Dalen bereikte het derde honk na een opofferingstootslag. Vervolgens mislukte een poging tot een squeeze en werd Van Dalen uitgeschakeld. Een kort klapje richting twee honk maakte een einde aan de wedstrijd. Terrasvogels kwam tot een sweep en plaatste zich voor de backdoor play-off. Voor Sparks Haarlem kwam het seizoen ten einde.

Hoofddorp Pioniers vs. Quick Amersfoort

Hoofddorp Pioniers kwam tweemaal tot winst tegen Quick Amersfoort. Pioniers bleef hierdoor koploper in deze poule en prolongeerde het verblijf in de Golden League. De ploeg van hoofdcoach Glennsig Polonius sloeg in de eerste wedstrijd definitief toe in de vijfde inning. Met een 2-1 voorsprong werd toen vijfmaal gescoord. Met de honken vol zorgde Iris Dweelaard met een driehonkslag voor drie punten en scoorde even later zelf na een honkslag van Quilen Dirksz. Een honkslag van Amy Lynn Felix verhoogde de stand naar 7-1. Winnende werpster Shelbi Graifman schakelde dertien slagvrouwen met drie slag uit.

In het tweede duel nam Quick de leiding in de eerste inning. Maar dat was van korte duur, want Pioniers reageerde met drie punten in de eerste en nog eens twee punten in de tweede slagbeurt. Een honkslag van Riangela Flanegin zorgde voor twee punten zette Pioniers op voorsprong. In de tweede inning voegde Flanegin daar nog een puntscorende honkslag aan toe. Daarop werd gescoord door Shelbi Graifman, die daarvoor zelf een punt had binnengeslagen met een driehonkslag. Quick wist vanaf de vijfde inning nog terug te komen, maar stond uiteindelijk voor de tweede keer met lege handen.

Twins Oosterhout vs. Amsterdam Pirates

Amsterdam Pirates, de kampioen van de Silver League, klom naar de vierde plaats na een dubbele zege tegen Twins Oosterhout. In de eerste wedstrijd kwam de ploeg tot scoren in de derde, vijfde en zevende inning. Dat gebeurde allemaal op slagwerk van Jeske Meewisse. In de derde inning na een honkslag met twee uit, in de vijfde inning op een velderskeusklap en in de zevende slagbeurt wederom op een 2-out single. Winnende werpster Rachel Henks stond vijf honkslagen toe aan Twins, dat in de eerste inning verzuimde te scoren en drie loopsters achterliet. Ook in de tweede en vijfde inning liet Twins een loopster achter op het derde honk.

In de tweede wedstrijd nam Pirates een snelle 0-3 voorsprong, maar keek tegen een 4-3 achterstand aan na vier innings. In de eerste inning na Pirates de leiding door driemaal te scoren op een tweehonkslag van Puck Verbrugge. Twins kwam terug met twee punten in de derde inning na een honkslag van Tess Remmers, die werd gevolgd door een fout. Een wilde worp bracht de stand in evenwicht in de vierde inning, waarna een driehonkslag van Anne Ketelaar Twins op een 4-3 voorsprong zette. Maar ze bleef zelf achter op het derde honk. Pirates draaide het duel in eigen voordeel om in de vijfde inning na een honkslag van Jeske Meewisse en een fout.

DSS vs. Tex Town Tigers

DSS en Tex Town Tigers deelden de punten. TTT kwam in de eerste wedstrijd tot een overtuigende 0-7 overwinning in vijf innings. Met een 0-1 voorsprong kwam de Enschedese ploeg vijfmaal tot scoren in de vierde inning. De rally kwam tot stand op zes honkslagen, waaronder puntscorende klappen van Lindsey Meadows, Cheyenne Scheffer en Merel Oosterveld. En tussendoor een driehonkslag van Myrthe Smid, goed voor twee punten. Winnende werpster Zoe Gillis stond slechts drie honkslagen toe.

De tweede ontmoeting was een stuk spannender en beide teams kregen een aantal scoringskansen. TTT opende de score in de vijfde inning toen Myrthe Smid wist te scoren in een double steal-situatie. DSS kwam even later in de eigen vijfde slagbeurt langszij dankzij een fout. De beslissing viel in de zevende DSS-beurt. Anna-Bè Bartels kwam op het honk na een fout, waarna haar pinch-runner Esmee Ames opschoof na een infield-hit van Jenny Kinburn en (na een werpsterswissel) een opofferingsstootslag van Annemiek de Rover. Met de honken vol sloeg Sophie Bugter een walk-off single.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League