Gilberto Gerali: "Ik ben teleurgesteld, maar heb geen spijt".

Honkbal

Italiaanse bondscoach Gerali dient ontslag in

Italiaanse bondscoach Gerali dient ontslag in

Gilberto Gerali: "Ik ben teleurgesteld, maar heb geen spijt".
Gilberto Gerali: “Ik ben teleurgesteld, maar heb geen spijt”.
Foto: © FIBS/DPF

Gilberto Gerali , de 58-jarige bondscoach van Italië, heeft vandaag zijn ontslag ingediend bij de voorzitter van de Italiaanse bond FIBS. Als motief voor zijn beslissing noemt hij het mislopen van de herkansing in Taiwan maart volgend jaar voor plaatsing bij de Olympische Spelen in Tokyo.

Dat mislopen gebeurde in de laatste wedstrijd van het OKT afgelopen zondag tegen Nederland, waartegen nog wel een voorsprong van 1-0 werd genomen, maar waarvan door twee grote innings werd verloren met 3-8. Daardoor houdt Nederland kans op deelname aan het Olympische honkbaltoernooi van slechts zes landen in augustus volgend jaar.

Italië werd in de eindstand voorbij gestreefd door Tsjechië en ingehaald door Spanje. Door het onderlinge resultaat met Spanje zakte Italië zondag naar de vijfde plaats, terwijl de tweede plaats het minimale doel was.

Plicht

Chris Colabello wordt op zijn neus geraakt in de wedstrijd tegen Israël.
Chris Colabello wordt op zijn neus geraakt in de wedstrijd tegen Israël.
Foto: © FIBS/WBSC

Terwijl de Italiaanse pers zich al buigt over de vraag wie in dit dalmoment als opvolger zal worden aangezocht (Mauro Mazzotti of Ruggero Bagialemani of een buitenlander?), geeft Gerali nog een verklaring aan Maurizio Caldarelli van website Baseball.it: “Ik denk dat het juist is na een dergelijke mislukking van drie nederlagen in vijf wedstrijden. Na een goed resultaat van een finaleplaats bij het EK een week eerder hebben we met het mislopen van Tokyo na een voorbereiding van drie jaar nu onze doelstelling gemist. Als verantwoordelijke bondscoach voelde ik nu de plicht om het mandaat terug te geven aan bondsvoorzitter Marcon. Ik ben teleurgesteld, maar heb geen spijt. Het EK is verlopen volgens onze plannen. Ook het OKT begon goed, maar de nederlaag tegen Israel verpestte alles.”

De in Parma geboren en woonachtige Gerali vervolgt: “Mijn besluit om ontslag te nemen heb ik pas na de nederlaag tegen Nederland afgewogen, want na de nederlagen tegen Israël en Spanje bestond nog steeds de kans om het ticket voor Taiwan binnen te halen. Als ik terugblik, dan rijst de vraag of we goed gedaan hebben met op het laatste moment nog spelers te laten invliegen over de Atlantische Oceaan. Daarover sprak ik met Colabello, onze opgestane leader van deze drie weken. Hij voelde als Azzurro een zware druk op zijn schouders en zo gebeurde dat we die spelers nog hebben opgeroepen voor deze manifestatie. Gerali: “Het breekpunt was volgens mij de blessure van Colabello in de wedstrijd tegen Israel, dat daarna uitliep van 2-2 naar 2-8 in de achtste inning. De knock-out door Israël knakte ook ons zelfvertrouwen in de wedstrijden erna. Technisch gezien hoefden we voor niemand onder te doen!”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal