Golden League

Roef! naar Holland Series; Regen verstoort Promotie/Degradatie Series

Roef! naar Holland Series; Regen verstoort Promotie/Degradatie Series

International Cindy van der Zanden sloeg Roef! naar de Holland Series. Foto (c) Fred Versluis.

Roef! is komend weekeinde de tegenstander van titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem in de best-of-three Holland Series. Net als een week geleden tegen Sparks Haarlem toonde Terrasvogels zich een taaie tegenstander, maar uiteindelijk won Roef! voor eigen publiek tweemaal nipt (2-1, 3-2), waarbij in het tweede duel tien innings nodig waren. Een hoofdrol was er voor international Cindy van der Zanden, die in beide wedstrijden voor het winnende punt zorgde. Een jaar geleden had Terrasvogels eveneens een sterk slot en plaatste zich toen voor de Holland Series. Nu is het Roef! dat door de dubbele winst de tweede finalist is geworden voor de titelstrijd. Die vormt het hoogtepunt van de Season Finals, de uit drie dagen bestaande seizoensontknoping op het complex van Onze Gezellen in Haarlem. Zaterdag wordt de eerste wedstrijd van de best-of-three Holland Series gespeeld, de tweede en eventuele derde ontmoeting volgen zondag. Het is voor het eerst dat Roef! de Holland Series heeft bereikt. Hoe de rest van het speelschema er vanaf 4 oktober uitziet is op dit moment nog één groot vraagteken, want de strijd in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series viel zaterdag in het water. Ook verregende de belangrijkste double-header in de Silver League Play-Downs, die van invloed is voor het programma tijdens de Season Finals.

drukke week

Hevige regen maakte spelen in Amsterdam en Amersfoort onmogelijk. Dat heeft tot gevolg dat er op maandag- en dinsdagavond moet worden ingehaald om tot een rangschikking te komen in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series. Amsterdam Pirates ontvangt dan DSS, terwijl Twins Oosterhout op bezoek gaat bij Quick Amersfoort. En wie weet zijn er daarna nog beslissingswedstrijden nodig. In Enschede wisten Tex Town Tigers en Hoofddorp Pioniers (onderbroken door regen) wel hun double-header tot een goed einde te brengen. Maar juist deze twee ploegen hadden geen invloed meer op de stand, omdat zij vorige week reeds hun plek in de Golden League voor volgend seizoen veilig stelden. TTT won tweemaal met één punt verschil (6-5, 5-4). Lindsey Meadows tekende voor de beslissende klappen voor TTT in beide wedstrijden. De top-drie van deze poule is zeker van de Golden League, de ploeg op de laatste plaats komt in 2020 uit in de Silver League. De nummers vier en vijf treffen elkaar komend weekeinde in Haarlem in een best-of-three om de resterende plek in de Golden League.

Het wordt een drukke week, want er moeten niet alleen beslissingen komen in de Golden League/Silver League Promotie/Degradatie Series. Een reeks wedstrijden die overigens nog voor een gelijke stand kunnen zorgen tussen drie teams! In de Silver League Play-Downs werd de belangrijke double-header tussen Centrals en Red Lions zaterdag eveneens een prooi van de regen. Deze twee ploegen delen de laatste plaats en gaan dinsdag en woensdag inhalen. Eén van hen moet komend weekeinde afreizen naar Haarlem voor de best-of-three Silver League/Eerste Klasse Promotie/Degradatie Play-Off. Vorig weekeinde veroverde The Orioles uit Bergschenhoek de titel in de Eerste Klassse na een nipte 3-4 overwinning in de eerste wedstrijd van hun double-header bij Catch in Den Haag. Hierdoor eindigde de ploeg van hoofdcoach Stanley Boutisma twee punten voor Hilversum Hurricanes en speelt het komend weekeinde om een plek in de Silver League van volgend jaar. Nu maar hopen dat de voorspelde regen voor de komende dagen uitblijft…

Roef! vs. Terrasvogels

In Moergestel was het zaterdagmiddag van begin tot einde superspannend. Een week geleden speelde Terrasvogels twee uitstekende wedstrijden tegen en bij Sparks Haarlem. De ploeg won tweemaal, schakelde Sparks Haarlem uit en bleef in de race voor de de Holland Series. Ondanks de krappe selectie, met hier en daar wat (lichte) blessures, speelde Terrasvogels bij Roef! wederom sterk en het scheelde niet veel of het seizoen had nog een weekje langer geduurd voor de Santpoortse ploeg. In beide wedstrijden keek Roef! immers tegen een achterstand aan, maar beide keren wist de thuisploeg pas aan het slot in eigen voordeel om te draaien.

In het openingsduel kreeg Roef! een scoringskans in de eerste inning toen Logan Moreland (stootslag) en Kim Donkers (infield-hit) op de honken met nul uit. Maar een gedwongen nul en twee vangballen volgden. Even later opende Terrasvogels wel de score. Met één uit stal Yindi Beekveldt (velderskeus) het tweede honk en scoorde op een honkslag van Lisa Waasdorp. Een stootslag werd hierna door de Roef!-verdediging omgezet in een dubbelspel.

Het werd hierna een werpstersduel tussen Rachael Knapp (Roef!) en Hannah Bandimere (Terrasvogels), maar in de vijfde inning wist de thuisploeg langszij te komen. Met twee uit kreeg Logan Moreland vier wijd en scoorde op een tweehonkslag van Kim Donkers. Roef! besliste het duel in de zesde slagbeurt. Met één uit en Sophie Verdaasdonk (honkslag) op het honk zorgde een fout op een kort klapje van Wies Ligtvoet voor loopsters op het tweede en derde honk. Een stootslag-honkslag van Cindy van der Zanden bracht hierna Verdaasdonk over de plaat. Knapp gooide vervolgens de deur in het slot door in de zevende inning drie slagvrouwen op rij (twee strikeouts) uit te schakelen.

volle honken

Spanning was er ook in de tweede wedstrijd, waarin de beslissing pas in de tiende inning tot stand kwam. In dit duel waren er wat meer scoringskansen, maar ook nu bleken de twee teams volkomen aan elkaar gewaagd. En uiteindelijk bleken ook nu de punten weer schaars. Net als in de eerste wedstrijd kwam Roef! als eerste in scoringspositie. Logan Moreland opende de eerste slagbeurt met een tweehonkslag, bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag, maar werd daar even later ook uitgeschakeld.

Zowel Roef! als Terrasvogels kregen hierna de honken vol met twee uit. Terrasvogels in de tweede inning, Roef! in de derde slagbeurt. Voor Terrasvogels kregen Karin Tuk (vier wijd) en Yindi Beekveldt (velderskeus/fout) met twee uit gezelschap van Desiree Adriaansz (vier wijd), maar eindigde de inning met een strikeout. Bij Roef! waren al twee slagvrouwen uitgeschakeld toen Isa Los (honkslag), Elizabeth Snow (vier wijd) en na een werpsterswissel Sophie Verdaasdonk (vier wijd) de honken bereikten. Een klap richting derde honk zorgde voor de afsluiting.

Roef! opende de score in de zesde inning. Wies Ligtvoet begon met een infield-hit, schoof op na een stootslag en scoorde na een honkslag van Rachael Knapp. Maar hierna bleven wederom drie loopsters achter. Terrasvogels kwam langszij met twee uit in de zevende inning. Gabi Obia (velderskeus) scoorde toen op een tweehonkslag van Desiree Adriaansz, die zelf op het derde honk werd uitgeschakeld. Nadat Roef! puntloos bleef volgde een verlenging.

Roef! liet voor de derde keer drie loopsters achter in de negende inning, waarna Terrasvogels de leiding nam in de tiende slagbeurt. Tie-break loopster Yindi Beekveldt bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde na een squeeze van Gabi Obia. In de tiende Roef!-beurt scoorde tie-break loopster Sophie Verdaasdonk de gelijkmaker nadat Cindy van der Zanden uithaalde met een driehonkslag. Even later kon ze het winnende punt laten noteren na een walk-off single van Rachael Knapp, die hierdoor ook de winnende werpster werd. En het maakte een einde aan een spannende softbal-marathon, die twee uur en 36 minuten duurde.

Tex Town Tigers vs. Hoofddorp Pioniers

Tex Town Tigers moest in beide wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers een achterstand ongedaan maken. Door de dubbele winst eindigde TTT in de Promotie/Degradatie Series op de tweede plaats, gevolgd door Pioniers. Met hun double-header op zaterdag eindigde het seizoen voor beide teams, die zichzelf een week geleden verzekerden van een plek in de Golden League van volgend jaar. De komende dagen krijgt dit duo gezelschap van een derde ploeg, die komt uit de reeks inhaalwedstrijden.

In de eerste wedstrijd zorgden twee fouten voor een snelle achterstand, maar TTT antwoordde met drie punten in de eerste inning. Eveneens onverdiende punten, want een fout zorgde (met twee uit) voor de eerste twee punten, waarna een tweehonkslag van Cheyenne Scheffer de stand op 3-1 bracht. Pioniers bracht de stand in balans in de derde inning en nam de leiding in de vijfde slagbeurt. Dat punt werd gescoord na de vierde veldfout in de TTT-verdediging, maar Pioniers liet ook drie loopsters achter.

doubles

Na een lange regenonderbreking van 53 minuten besliste TTT het duel door driemaal te scoren in de zesde inning. In deze slagbeurt kwam de thuisploeg tot zes honkslagen, waaronder een 2-run double van Lindsey Meadows. Die klap leverde TTT een 5-4 voorsprong op, waarna ze zelf scoorde na een fout. Pioniers wist hier nog één punt tegenover te stellen.

In de tweede wedstrijd keek TTT al in de eerste inning tegen een snelle 0-4 achterstand aan. De vier punten werden met twee uit gescoord en waren allemaal onverdiend, want een fout vormde de inleiding voor de rally. Tex Town Tigers kwam op gelijke hoogte door viermaal te scoren in de tweede inning. Hoewel de Pioniers-verdediging in deze beurt driemaal in de fout ging waren de eerste twee punten verdiend. De rally begon namelijk met een honkslag van Annemiek Jansen, gevolgd door een driehonkslag van Lindsey Meadows en een puntscorende honkslag van Cheyenne Scheffer. Pioniers maakte vijf fouten in dit duel. In de derde slagbeurt nam TTT de leiding. Nadine Marinus opende met een tweehonkslag en scoorde met twee uit op een double van Lindsey Meadows. En daar bleef het bij.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League