Eva Voortman komt volgend jaar voor Neptunus uit in de Silver League.

Golden League

Nieuw buitenlands avontuur voor Voortman

Nieuw buitenlands avontuur voor Voortman

Eva Voortman komt volgend jaar voor Neptunus uit in de Silver League.
Eva Voortman komt volgend jaar voor Neptunus uit in de Silver League.
Foto: © Fred Versluis

Na haar avontuur vorig jaar bij Ogaki Minamo in de sterke Japan Women’s Softball League verlaat Eva Voortman opnieuw Nederland om in het buitenland te gaan spelen. Deze week reist ze af naar Taiwan om uit te komen voor titelverdedigster Caesar Warriors. Na haar nieuwe buitenlandse avontuur wacht nog een nieuwe uitdaging voor de Nederlandse international. Gisteren maakte zij bekend de overstap te maken van regerend landskampioen Olympia Haarlem naar het Rotterdamse Neptunus, dat uitkomt in de Silver League. Voortman: “Ik heb altijd mijn eigen weg gevolgd.”

De 26-jarige Voortman werd vorig jaar nog maar de tweede Nederlandse softbalster ooit die actief was in de Japan Women’s Softball League. Zij trad daarmee in de voetsporen van Anouk Mels, die in 1997 één seizoen speelde voor Fukujusa. Deze week keert Voortman terug naar Azië, maar ditmaal om haar debuut te maken in de Taiwan Professional Women’s softball League (TPWSL). Ze wordt daarmee de eerste Nederlandse speelster die actief is in de Taiwanese profcompetitie. Hiervoor heeft zij overeenstemming bereikt met Caesar Warriors, één van de zes teams uit deze eerste Taiwanese profcompetitie. Ook de nationale juniorenploeg van Taiwan neemt deel aan deze competitie.

De contacten met Caesar Warriors werden gelegd via de Tsjechische pitcher Veronika Pecková. Zij kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor deze club en bereikte in beide jaren de finale. Vorig jaar werd zelfs het kampioenschap veroverd. Voortman: “Na acht maanden Japan worden zeven weken Taiwan waarschijnlijk heel anders. Ik verwacht een hele nieuwe ervaring met weer een andere speelstijl, sfeer en cultuur. Ik ben erg benieuwd hoe dit land is ten opzichte van Nederland, maar ook ten opzichte van Japan.”

Bewogen seizoen

Het seizoen in de Taiwan Professional Women’s softball League is al sinds april aan de gang. De halve finales staan op het programma voor medio november. Na 23 wedstrijden staat Caesar Warriors momenteel op een tweede plaats achter New Century Wasps. Met haar verblijf bij de Taiwanese kampioen Caesar Warriors sluit Voortman de komende weken een bewogen seizoen af. Daarin werd ze in dienst van FysioExpert Olympia Haarlem in augustus nog de beste slagvrouw van de Golden League. Ze kwam tot een slaggemiddelde van .486 en stond in de top 4 van onder meer gescoorde punten (25), honkslagen (36) en gestolen honken (20). Als pitcher hoefde ze met haar verdiende puntengemiddelde van 1.70 en 118 strikeouts alleen de Amerikaanse Rachael Knapp van ROEF! (1.16 en 134 keer drie slag) voor zich te dulden.

Voortman: ' Ze hebben een uitdaging die ik aan wil gaan'.
Voortman: ‘ Ze hebben een uitdaging die ik aan wil gaan’.
Foto: © Fred Versluis

Het seizoen kreeg voor Voortman plots een andere wending toen ze onlangs besloot om te vertrekken bij de regerend landskampioen, die komende week tijdens de Holland Series de landstitel probeert te verdedigen tegen ROEF! “Ik heb dit laatste jaar een aantal gekke dingen meegemaakt bij Olympia Haarlem. De gedachte ging daarom spelen om eens te kijken of het verstandig zou zijn om een nieuwe uitdaging te zoeken”, licht Voortman haar keuze toe. “Bij Neptunus heb ik een aantal goede gesprekken gehad en voelde ik me op mijn plek. Ze hebben een uitdaging die ik aan wil gaan en een omgeving waarin ik kan werken aan mijn persoonlijke doelen.”

Nieuwe uitdaging

Daarmee komt een einde aan een succesvol verblijf van zes jaar bij Olympia Haarlem, waarin Voortman zich ontwikkelde tot één van de beste speelsters uit de Golden League. “Ik heb vijf jaar met ontzettend veel plezier bij Olympia gespeeld en de kans gehad om mezelf te ontwikkelen. Twee bijzondere coaches die oog en oor hadden voor de kwaliteiten van de verschillende speelsters. Maar een gebrek aan coaching, ambitie en communicatie zorgen er dit zesde seizoen voor dat ik me daar niet meer op mijn plek voel”, aldus Voortman.

De afgelopen periode trainde Voortman mee met de softballers van Hoofddorp Pioniers. Inmiddels heeft ze met Neptunus overeenstemming bereikt om komend seizoen voor deze Rotterdamse club uit te komen. Een verrassend besluit, want daarmee doet Voortman vrijwillig een stap terug van de Golden League naar de Silver League. Voortman: “Ik heb gekozen voor een nieuw team, een nieuwe league, een nieuwe uitdaging, een nieuwe omgeving, een nieuwe club en nieuwe coaches. Het past bij mijn ambitie en het voelt goed.” Bang dat haar keuze gevolgen heeft voor haar deelname aan het Nederlands Koninkrijksteam is Voortman niet: “Ik train in het nationale programma en heb daarnaast altijd mijn eigen weg gevolgd.”

Zelfvertrouwen

Voor Voortman wordt Neptunus haar derde club. Ze begon bij Centrals, waar zij in 2009 op zestienjarige leeftijd haar debuut maakte in de hoofdklasse. Sinds 2014 komt ze op het hoogste niveau uit voor Olympia Haarlem, waarmee Voortman zowel de Europese Cup Winners Cup veroverde als landstitels in 2017 en 2018. In 2012 en 2013 speelde ze bovendien voor Chipola College in Florida.

De softbalsters van Neptunus sloten de reguliere competitie van de Silver League af op een derde plaats, met slechts drie punten achterstand op koploper Amsterdam Pirates. In punten eindigde de Rotterdamse ploeg op gelijke hoogte met nummer 2 Quick Amersfoort. Op onderling resultaat met de club uit Amersfoort liep Neptunus deelname mis aan de strijd om promotie naar de Golden League. In het tweede deel van de competitie won Neptunus zeven van haar tien wedstrijden, waarmee de ploeg momenteel de tweede plaats bezet. “Er stapt wel even iemand binnen”, laat Neptunus-coach Sybe Stuij weten over de komt van Voortman. “Zij geeft iedereen van Neptunus, op en rond het veld, een enorme boost in zelfvertrouwen en aanzien. Het is fantastisch dat we haar op onze line-up kunnen zetten.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League