Wladimir Balentien met Randolph Oduber (links) en Jurickson Profar (midden) tijdens de World Baseball Classic.

Honkbal

Balentien houdt hoop op Olympische Spelen

Balentien houdt hoop op Olympische Spelen

Wladimir Balentien met Randolph Oduber (links) en Jurickson Profar (midden) tijdens de World Baseball Classic.
Wladimir Balentien met Randolph Oduber (links) en Jurickson Profar (midden) tijdens de World Baseball Classic.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Wladimir Balentien heeft deze week zijn negende seizoen in de Nippon Professional Baseball afgesloten. Volgend jaar hoopt de honkballer van Curaçao voor een tiende seizoen terug te keren in de Japanse profcompetitie. Of dat opnieuw bij Tokyo Yakult Swallows zal zijn, is nog niet bekend. Maar welke club hem ook een contract aanbiedt, één wens is duidelijk: Balentien wil toestemming hebben om met het Nederlands Koninkrijksteam mee te doen aan de Olympische Spelen.

Hoewel het Nederlands Koninkrijksteam vorige maand tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Bologna plaatsing voor Tokyo 2020 nog misliep, houdt Balentien hoop. Bij eventuele contractbesprekingen met een nieuwe Japanse club wil hij in ieder geval toestemming krijgen om mee te doen aan de Zomer Spelen als het Koninkrijksteam zich in maart 2020 in Taipei City alsnog plaatst voor Tokyo 2020.

Balentien maakte die wens kenbaar aan de Japanse pers vlak voor zijn vertrek vanaf het Narita International Airport terug naar de Verenigde Staten. Hij maakte daarbij ook duidelijk een terugkeer naar een club uit de Major League uit zijn hoofd te hebben gezet. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de honkballer uit Curaçao dit najaar de focus op een terugkeer in de Japanse competitie.

Lange staat van dienst

Of dat bij Yakult Swallows is, is nog niet bekend. De vijfvoudig kampioen maakte onlangs al bekend de contracten van vijf spelers niet te verlengen. De verwachting is wel dat de club zijn Homerun King terug wil hebben. Door zijn lange staat van dienst wordt Balentien met ingang van volgend seizoen niet meer gezien als buitenlandse speler, waarmee hij een stuk interessanter is geworden voor veel andere Japanse clubs. Mogelijk ook een club met meer kansen op de Japanse landstitel dan hekkensluiter Yakult Swallows.

Het afgelopen seizoen liet Balentien zien nog steeds over veel kwaliteiten te beschikken. De inmiddels 35-jarige buitenvelder sloeg voor de achtste keer minimaal dertig homeruns in één seizoen in de Japanse NPB. Alleen in zijn door blessures geplaagde seizoen 2015 haalde Balentien niet de dertig homeruns. Zijn acht seizoenen met minimaal dertig homeruns per jaar is het hoogste aantal voor een niet-Japanse speler ooit.

Laatste wedstrijd

In het seizoen 2019 sloeg Balentien in 120 wedstrijden 33 homeruns en kwam hij tot een slaggemiddelde van .280, het hoogste voor hem sinds 2014. Daarnaast scoorde Balentien 65 runs en sloeg hij 93 punten binnen. Opnieuw eindigde hij daarmee weer in de top van de verschillende slagklassementen van zijn ploeg. Met zijn inmiddels 1.022 wedstrijden in de NPB bevindt Balentien zich in het selecte gezelschap van zo’n 500 spelers die minimaal duizend wedstrijden hebben gespeeld in de Japanse profcompetitie.

Afgelopen maandag speelde Tokyo Yakult Swallows zijn laatste wedstrijd van het seizoen. In het Jingu Stadium werd met 1-2 gewonnen van Yomiuri Giants, de winnaar van de Central League. Met Yakult Swallows eindigde Balentien dit seizoen op een zesde en laatste plaats in de Central League. Vorig jaar eindigde Yakult Swallows nog als tweede.

Zijn 33e en laatste homerun van het seizoen en zijn 288e homerun uit zijn carrière sloeg Balentien donderdag 19 september in het Koshien Stadium in de met 0-8 gewonnen wedstrijd tegen Hanshin Tigers.

https://twitter.com/ds_Swallows/status/1174635282592714753

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal