Hensley Meulens.

Honkbal

Meulens opnieuw in de race voor managersfunctie

Meulens opnieuw in de race voor managersfunctie

Hensley Meulens.
Hensley Meulens.
Foto: © Henk Seppen

Hensley Meulens krijgt dit najaar opnieuw een kans om aan de slag te gaan als manager bij een Major League-organisatie. De oud-international en bondscoach van het Nederlands Koninkrijksteam is één van de twee eerste kandidaten om manager Bruce Bochy op te volgen bij San Francisco Giants. Momenteel is Meulens nog bench-coach bij deze proforganisatie.

Dankzij zijn successen als bondscoach van het Nederlands Koninkrijksteam, waarbij Oranje in zowel 2013 als 2017 de halve finales bereikte van de World Baseball Classic, heeft Meulens zich in de kijker gespeeld van verschillende Major League-clubs.

Sinds 2010 is hij bench-coach bij San Francisco Giants, waar hij tevens als hitting-coach een belangrijk aandeel had in de World Series titels in 2010, 2012 en 2014. Daardoor was Meulens onder meer in 2017 al één van de voornaamste kanshebbers om manager te worden bij New York Yankees en mocht hij vorig jaar op sollicitatiegesprek komen bij Minnesota Twins. Ook voerde Meulens eerder al eens gesprekken met Boston Red Sox, Cincinnati Reds en Detroit Tigers. Vooralsnog leverde hem dat geen aanstelling op als manager.

Externe kandidaten

Meer kans maakt Meulens dit jaar nu door San Francisco Giants de procedure is gestart om een opvolger te vinden voor manager Bruce Bochy. Bochy en Meulens werkten de afgelopen tien jaar al intensief samen bij de proforganisatie uit San Francisco. En Meulens kent als geen ander de club en zijn spelers. Behalve met Meulens worden ook gesprekken gevoerd met Ron Wotus, momenteel de derde honk-coach bij San Francisco Giants. De verwachting is dat met behalve deze twee interne kandidaten ook gesprekken gaan worden gevoerd met zes tot acht externe kandidaten.

Vorig jaar was Meulens al kort manager van San Francisco Giants, toen hij tijdelijk de taken over moest nemen van Bochy, die op dat moment in Cooperstown de ceremonie rond de toetreding van voormalig closer Trevor Hoffman bijwoonde. Ook tijdens Spring Training van dat seizoen verving Meulens Bochy al aan het roer van de club. Sinds 2013 is Meulens de bondscoach van het Nederlands Koninkrijksteam, waarmee hij behalve aan de WBC ook deelnam aan de Premier12 in 2015. Als speler van Oranje kwam Meulens uit op onder meer de Olympische Spelen van 2000 en het wereldkampioenschap van 2001.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal