De softbalsters van DSS en Amsterdam Pirates deelden vandaag de punten.

Golden League

Degradatiestrijd Golden League nog onbeslist

Degradatiestrijd Golden League nog onbeslist

De softbalsters van DSS en Amsterdam Pirates deelden vandaag de punten.
De softbalsters van DSS en Amsterdam Pirates deelden vandaag de punten.
Foto: © Amsterdam Pirates

De strijd tegen degradatie in de Golden League is vandaag onbeslist gebleven. Op de laatste reguliere speeldag uit de Onderste-4 + Silver League poule wonnen zowel DSS als Twins Oosterhout, waardoor beide teams nu morgen om 11.00 uur op de tweede speeldag van de Season Finals op het Van der Aart Sportpark in Haarlem een beslissingswedstrijd moeten spelen. De verliezer van dat duel degradeert naar de Silver League.

DSS en Twins Oosterhout begonnen vandaag de laatste speelronde uit de Onderste-4 + Silver League poule met elk twee overwinningen op zak, waarbij DSS nog twee wedstrijden tegen Amsterdam Pirates voor de boeg had en Twins Oosterhout nog één duel tegen Quick Amersfoort.

Beide ploegen moesten dus winnen en hopen op een misstap van de ander om directe degradatie vandaag te ontlopen. Degradatie wacht uiteindelijk de nummer zes uit de Onderste-4 + Silver League poule, terwijl de nummers vier en vijf tijdens de Season Finals een best-of-three spelen voor het achtste en laatste toegangsbewijs voor de Golden League van 2020.

Misstap

In haar eerste wedstrijd tegen Amsterdam Pirates liep DSS vanmiddag de benodigde overwinning nog wel mis: 9-5. Op het veld van Hoofddorp Pioniers nam Amsterdam Pirates al in de tweede inning een 3-1 voorsprong. DSS knokte zich via runs in de derde en vierde inning terug in de wedstrijd, maar moest zich in de vijfde inning alsnog gewonnen geven. Op vier hits en twee Haarlemse veldfouten scoorde Amsterdam Pirates maar liefst zesmaal. Dat verschil kon DSS niet meer goedmaken. Stacy de Groot (2 uit 2) sloeg vandaag voor de Amsterdamse ploeg twee punten binnen. Winnend pitcher werd Rachel Henks (7-2-10-2). Zij gooide een complete wedstrijd. Net als Amsterdam Pirates kwam ook DSS tot tien hits, maar de ploeg liet ook acht loopsters achter op de honken. Voor DSS sloeg Sophie Bugter (3 uit 4) drie hits, waaronder één van de drie tweehonkslagen van haar ploeg.

Daarmee werden de laatste twee wedstrijden uit de poule, die om 16.00 uur gelijktijdig in Hoofddorp en Amersfoort startten, mogelijk beslissend. Zover kwam het niet. Want zowel DSS (3-5) als Twins Oosterhout (1-8) won, waardoor beide teams op een gelijke hoogte zijn geëindigd in het klassement van de Onderste-4 + Silver League poule. Hierdoor is een beslissingswedstrijd tussen deze twee teams nodig geworden. Deze wedstrijd wordt morgen om 11.00 uur tijdens de Season Finals op het Sportpark Van der Aart in Haarlem gespeeld.

Door de winst van Twins Oosterhout liep Amsterdam Pirates vanmiddag de kans op directe promotie naar de Golden League mis. Dat is nu alsnog voorbehouden aan Quick Amersfoort, dat zich ondanks de nederlaag tegen Twins Oosterhout definitief kan opmaken voor promotie van de Silver League naar de Golden League. Amsterdam Pirates krijgt een nieuwe kans op promotie als het morgen tijdens de Season Finals om 13.30 uur tegenover de winnaar staat van de beslissingswedstrijd tussen DSS en Twins Oosterhout.

Belangrijke winst

Onder leiding van pitcher Anna-Bé Bartels pakte DSS in haar tweede wedstrijd de wat later zou blijken belangrijke 3-5 winst. De Amsterdamse softbalsters sloegen met negen honkslagen drie hits meer dan DSS, maar bleven met lege handen achter. DSS nam al in de tweede inning een voorsprong en gaf die niet meer uit handen. In de vierde inning werd het duel beslist. DSS scoorde viermaal, waarvan twee keer na vrije lopen voor Noa Brand en Annemiek de Rover. Amsterdam Pirates kon het verschil nog wel verkleinen tot 3-5, maar wist niet op gelijke hoogte te komen.

Gelijktijdig met DSS won ook Twins Oosterhout haar wedstrijd. De Oosterhoutse ploeg versloeg met 1-8 de softbalsters van Quick Amersfoort. Onder leiding van pitcher Carling Hare (6-2-6-0) trok Twins Oosterhout in de slotfase de winst naar zich toe. Hare hoefde alleen in de vierde inning een punt toe te staan na onder meer een driehonkslag van Kayleigh Adelina. Maar dat bleef wel lang het enige punt van de wedstrijd.
In de zesde inning sloegen de softbalsters uit Oosterhout echter verwoestend toe. Via driehonkslagen van Sterre den Duijn en Corinne Ammerlaan boog Twins Oosterhout de 1-0 achterstand om in een 1-6 voorsprong. Den Duijn sloeg zelfs drie ploeggenoten binnen. Op een naar de pitcher geslagen bal van Ammerlaan liepen in de zevende inning nog eens twee punten binnen, waarmee de eindstand van 1-8 op het scorebord werd gebracht.

Uitslagen laatste reguliere speeldag

14.00 uur:Amsterdam Pirates – DSS: 9-5
16.00 uur:Amsterdam Pirates – DSS: 3-5
16.00 uur:Quick Amersfoort – Twins Oosterhout: 1-8

Eindstand Onderste-4 + Silver League poule

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League