Golden League

Holland Series na eerste speeldag in evenwicht

Holland Series na eerste speeldag in evenwicht

De Season Finals heeft na de eerste speeldag nog geen kampioen opgeleverd. In de eerste twee wedstrijden uit de best-of-three van de Holland Series wonnen finalisten FysioExpert Olympia Haarlem en ROEF! vandaag op het Sportpark Van der Aart in Haarlem elk eenmaal, waardoor morgen om 16.00 uur een derde en beslissende wedstrijd om de landstitel wordt gespeeld.

De Season Finals brengt in de eerste twee weekeinden van oktober voor het vijfde jaar op rij de ontknoping in de hoogste softbalcompetities samen op een locatie. Dit jaar worden de wedstrijden gespeeld op het Haarlemse Sportpark Van der Aart. Deze thuisbasis van Onze Gezellen werd eerder deze week nog geteisterd door het slechte weer, waardoor moest worden besloten om de start van de Holland Series, die voor gisteravond op het programma stond, met een dag uit te stellen. Hierdoor moesten zowel de eerste als de tweede wedstrijd uit de best-of-three van de finale vandaag worden gespeeld.

Die finale gaat tussen titelverdedigster FysioExpert Olympia Haarlem en ROEF!, de winnaar van de reguliere competitie in de Golden League. Twee weken geleden stonden de twee teams al tegenover elkaar in de strijd om directe plaatsing voor de Holland Series. Olympia Haarlem won twee van de drie wedstrijden (1-10 en 2-1) om zich als eerste te plaatsen voor de finale. ROEF! werd vorige week in de herkansing de tweede finalist door Terrasvogels in de best-of-three met 2-0 te verslaan. Waren de twee teams twee weken geleden al aan elkaar gewaagd, vandaag maakten de softbalsters uit Haarlem en Moergestel het opnieuw spannend.

Wedstrijd 1

In de eerste wedstrijd uit de best-of-three opende titelverdedigster FysioExpert Olympia Haarlem vandaag met een 4-1 overwinning. Brenda Beers en Dinet Oosting begonnen al direct de eerste inning met honkslagen op het pitchen van de Amerikaanse Rachael Knapp, in de reguliere competitie de beste pitcher uit de Golden League. Op een door Virginie Anneveld geslagen bal sneuvelde Oosting vervolgens op het tweede honk, maar kon Beers wel de score openen na een onzuivere aangooi op de thuisplaat van tweede honkvrouw Cindy van der Zanden.

De veldploeg van ROEF! ging dit duel viermaal in de fout, waarvan nog eens twee keer in de derde inning. Dat gebeurde met twee uit en opnieuw Dinet Oosting en Brenda Beers na honkslagen op de honken. Mede door die twee veldfouten vergrootte de titelverdedigster haar voorsprong tot 4-0.

Met pitcher Alyson Spinas (6-1-4-0) op de plaat was dat meer dan voldoende voor de winst. De Amerikaanse stond alleen in de tweede inning een tegenstandster toe op het tweede honk. Totdat Cindy van der Zanden in de zevende inning de bal voor een inside-the-park homerun het linksveld in had geslagen. De winst kwam ook na deze uithaal echter geen enkel moment in gevaar.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
ROEF!      0 0 0 0 0 0 1 1 4 4
OLYMPIA HAARLEM 1 0 3 0 0 0 X 4 4 0

Pitchers ROEF!
Rachael Knapp (4): 3-0-4-4
Marjolein Merkx (2): 2-1-0-0

Pitchers FysioExpert Olympia Haarlem
Alyson Spinas (7): 6-1-4-0

Wedstrijd 2

Begon ROEF! in de eerste wedstrijd nog nerveus aan het duel. Van zenuwen was in de tweede wedstrijd geen sprake meer. In drie innings tijd sloeg de slagploeg uit Moergestel een 7-0 voorsprong bij elkaar om het duel na vier en een halve inning te kunnen beëindigen.

Ditmaal werd de Amerikaanse pitcher Rachael Knapp zo aanvallend wel ondersteund. Knapp hoefde zelf alleen een tweehonkslag van Virginie Anneveld (tweede inning) toe te staan. Mariëlle Vleugels (vier wijd) werd in de zevende inning de tweede en laatste speelster van Olympia Haarlem die veilig de honken wist te bereiken.

Aanvallend nam Logan Moreland haar ploeg op sleeptouw. Nadat hits van Kim Donkers en Sophie Verdaasdonk ROEF! in de eerste inning op een 1-0 voorsprong hadden gebracht, sloeg de Amerikaanse korte stop een inning later met volle honken de bal diep het linksveld in om de honken schoon te vegen en de voorsprong te vergroten tot 4-0. Nog eens vier hits, waaronder opnieuw een tweepitter van Moreland leverden in de vierde inning andermaal drie runs op. Daarmee trad al in de vijfde inning de mercy-rule in werking. De slagploeg van ROEF! kwam tot acht hits, waaronder twee van Wies Ligtvoet (2 uit 3), Logan Moreland (2 uit 4) en Sophie Verdaasdonk (2 uit 3).

         1 2 3 4 5 R H E
OLYMPIA HAARLEM 0 0 0 0 0 0 1 1
ROEF!      1 3 0 3 X 7 8 0

Pitchers FysioExpert Olympia Haarlem
Ilona Andringa (1 2/3+5): 2-3-4-0
Alyson Spinas: (2+1): 2-0-2-1
Mariëlle VLeugels (1/3): 1-0-2-0

Pitchers ROEF!
Rachael Knapp (5): 3-1-1-0

Ontknoping Season Finals

Met de 7-0 overwinning bracht ROEF! de stand in de best-of-three weer in evenwicht. Morgen wordt om 16.00 uur op het Sportpark Van der Aart de derde en beslissende wedstrijd uit de Holland Series gespeeld. Bij winst van FysioExpert Olympia Haarlem is deze Haarlemse club voor het derde jaar op rij kampioen van Nederland. Als ROEF! wint, betekent dit het eerste landskampioenschap uit de clubgeschiedenis van de ploeg uit Moergestel .

De derde wedstrijd uit de Holland Series wordt op deze tweede speeldag van de Season Finals voorafgegaan door een beslissingswedstrijd uit de Onderste-4 + Silver League poule tussen DSS en Twins Oosterhout en vervolgens de eerste wedstrijd uit de best-of-three tussen de winnaar van dit duel en Amsterdam Pirates. De twee verliezers komen volgend jaar uit in de Silver League.

De wedstrijd om promotie en degradatie voor de Silver League/1e klasse voor morgen is komen te vervallen. Deze wedstrijd tijdens de Season Finals zou worden gespeeld tussen Centrals als laagstgeklasseerde team uit de Silver League en Orioles als kampioen uit de 1e klasse. Centrals heeft gisteren moeten besluiten om haar team uit de competitie terug te trekken. Door blessures en wijzigingen in het speelschema door de regen was Centrals niet meer in staat om een volledig team op de been te brengen. Door dit besluit promoveert Orioles zonder de beslissingswedstrijd te hoeven spelen naar de Silver League. Centrals kwam in 2014 nog uit in de hoofdklasse.

Programma Season Finals zondag 6 oktober

11.00 uur:DSS – Twins Oosterhout(verliezer degradeeert naar Silver League)
13.30 uurAmsterdam Pirates – Winnaar DSS/Twins(winnaar speelt in 2020 in de Golden League,
verliezer speelt in 2020 in de Silver League) *
16.00 uur:FysioExpert Olympia Haarlem – ROEF!(winnaar is landskampioen)

* De tweede en eventueel derde wedstrijd uit deze best-of-three worden gespeeld op zaterdag 12 oktober op het Sportpark Van der Aart in Haarlem.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League