Quick Amersfoort speelt volgend jaar voor het eerst in de Golden League.

Golden League

Promotie Quick Amersfoort naar Golden League

Promotie Quick Amersfoort naar Golden League

Quick Amersfoort speelt volgend jaar voor het eerst in de Golden League.
Quick Amersfoort speelt volgend jaar voor het eerst in de Golden League.

De softbalsters van Quick Amersfoort hebben voor het eerst in de clubhistorie promotie afgedwongen naar de Golden League. Oud-international Richelle van Gennip gooide haar ploeg donderdagavond naar een 2-1 overwinning tegen Twins Oosterhout. Die overwinning bleek vandaag op de laatste reguliere speeldag van de Onderste-4 + Silver League poule beslissend, want Quick Amersfoort was daardoor onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Vorig jaar eindigde Quick Amersfoort in haar eerste seizoen in de Silver League nog als negende en laatste.

Quick Amersfoort debuteerde vorig jaar in de Silver League, nadat in 2017 ongeslagen het kampioenschap in de Eerste klasse was veroverd. In 2018 eindigde de ploeg uit Amersfoort met elf overwinningen op een laatste plaats in de Silver League.

In haar tweede seizoen in de Silver League won Quick Amersfoort in de reguliere competitie achttien van haar 28 wedstrijden, waardoor de ploeg samen met Neptunus (in 2018 nog voorlaatste) en Euro Stars op een gedeelde tweede plaats eindigde achter Amsterdam Pirates. Op basis van het onderlinge resultaat plaatste Quick Amersfoort zich als nummer twee voor de Onderste-4 + Silver League poule.

Riante uitgangspositie

In die poule namen de twee beste teams uit de Silver League het vanaf zaterdag 31 augustus in een halve competitie op tegen de nummers vijf tot en met acht uit de Golden League, respectievelijk Tex Town Tigers, Hoofddorp Pioniers, DSS en Twins Oosterhout. De softbalsters van Quick Amersfoort, met onder meer jeugdinternationals Nicky Uytendaal, Lieke Süskind en Michelle Schuur, stuntte al direct in de eerste speelronde met een 5-7 overwinning op het sterke Tex Town Tigers. Vervolgens werden ook punten afgesnoept van DSS (2-1 en 4-3). Dat bracht de ploeg van hoofdcoach Sanne Bolhuis in een riante uitgangspositie voor promotie naar de Golden League.

Donderdagavond werd al een eerste aanzet voor de promotie gegeven. Op het veld van UVV in Vleuten werd Twins met 2-1 verslagen in een pitchersduel tussen Richelle van Gennip (8-1-3-1) van Quick Amersfoort en Carling Hare (8-5-1-1) van Twins Oosterhout. Puck van der Kolk sloeg in de vierde inning de enige honkslag dit duel voor Quick Amersfoort. Toch wist de thuisploeg wel de winst te pakken. Angelica Bomba (hit by pitch en gestolen tweede honk) kon al in de eerste inning de score openen op een grondbal van van Richelle van Gennip. In de zesde inning profiteerde pinch-runner Else-Fieke de Boer van twee wilde worpen om de voorsprong te verdubbelen.

Spannend

De softbalsters van Twins Oosterhout maakten het vervolgens nog spannend. In de zevende inning verkleinde Sterre den Duijn met een solohomerun de achterstand, waarna de ploeg zelfs het winnende punt op de honken kreeg. Oud-international Richelle van Gennip, die eerder in de hoofdklasse uitkwam voor Tex Town Tigers (2010) en Centrals (2013) en vorig jaar voor Curaçao uitkwam op de Centraal-Amerikaanse & Caribische Spelen, maakte met een strikeout een einde aan de wedstrijd.

Vandaag ging Quick Amersfoort in haar laatste wedstrijd uit de Onderste-4 + Silver League poule met 1-8 wel onderuit tegen Twins Oosterhout. Maar doordat gelijktijdig nummer vier Amsterdam Pirates verloor van DSS, behield Quick Amersfoort haar derde plaats in de Onderste-4 + Silver League poule en werd promotie naar de Golden League een feit.

Tex Town Tigers (acht overwinningen in tien wedstrijden) en Hoofddorp Pioniers (zeven overwinningen in tien wedstrijden) verzekerden zich al eerder van deelname aan de Golden League volgend jaar. Promovendus Hoofddorp Pioniers start zo in 2020 aan haar tweede opeenvolgende seizoen op het hoogste niveau. Er is nu nog één plek in de Golden League van volgend jaar beschikbaar. Hiervoor zijn Amsterdam Pirates, DSS en Twins Oosterhout nog in de race. De twee beste teams spelen tijdens de Season Finals een best-of-three tegen elkaar om te beslissen welk team zich als laatste plaatst voor de Golden League van 2020.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League