Golden League

ROEF! verovert eerste landstitel

ROEF! verovert eerste landstitel

Tien jaar geleden kwam ROEF! nog uit in de 3e klasse. In 2017 werd de club uit het Brabantse dorp Moergestel de nieuwe revelatie in de Golden League. Vanavond werd het succes gecompleteerd. Voor het eerst in de clubgeschiedenis veroverde ROEF! de landstitel. Op het Van der Aart Sportpark in Haarlem onttroonden de softbalsters van de Belgsiche hoofdcoach Jeroen Swers titelverdedigster FysioExpert Olympia Haarlem in de verlenging met 1-3. Uitblinkster Wies Ligtvoet had een aandeel in alle drie de punten voor haar ploeg en werd na afloop van de gewonnen wedstrijd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series.

Wat een mooi softbalfeestje had moeten worden, viel gisteren in het water. De vele regen, vrijdag al de spelbreker bij de start van de Season Finals, maakte ondanks alle inzet van de vrijwilligers van Onze Gezellen spelen zondag onmogelijk. Zodoende moesten de softbalsters van Olympia Haarlem en ROEF! op een voor een beslissende finalewedstrijd uit de Holland Series zeer unieke maandagavond terugkeren naar het Van der Aart Sportpark in Haarlem. Onder omstandigheden die verre van ideaal waren voor de apotheose van de softbalfinale. De toeschouwers, rijendik achter de backstop van het softbalveld van Onze Gezellen, lieten zich vanavond niet weerhouden door het gure herfstweer met een temperatuur die maar net rond de 10 graden lag.

Zij zagen hoe ROEF!-tweede honkvrouw Cindy van der Zanden in de verlenging een hoofdrol opeiste. In de eerste wedstrijd van de Holland Series maakte ze twee dagen geleden nog drie veldfouten en zag ze haar ploeg met 4-1 verliezen. Maar vanavond deed ze dat vergeten met een schitterende vangbal in de achtste inning. Na haar vangbal maakte Van der Zanden het dubbelspel compleet om niet alleen slagvrouw Jessie van Aalst uit te schakelen, maar bovendien tie break-loopster Brenda Beers te verschalken.

Daarmee ging het licht uit voor het Haarlemse softbal. Letterlijk en figuurlijk. Niet alleen raakte de stad voor het eerst sinds 2013 de nationale softbaltitel kwijt, maar bovendien vielen de lichtmasten van het Van der Aart Sportpark ook daadwerkelijk uit. Het zorgde voor een lang oponthoud, waarbij de vele toeschouwers zo’n twintig minuten in het donker moesten wachten op de laatste uit van de wedstrijd. Een probleem vond niemand dat. Met alle oponthoud door de regen van de afgelopen dagen, hoorde het wachten inmiddels bij deze Holland Series.

Meest Waardevolle Speelster

Voordat Cindy van der Zanden met haar vangbal een einde aan de kansen van Olympia Haarlem had gemaakt, had de Haarlemse titelverdedigster in de verlenging alle hoop gevestigd op Jessie van Aalst. Voor de start van de derde en beslissende wedstrijd was zij door de honkbal- en softbalbond KNBSB nog gekroond tot Meest Waardevolle Speelster van de Golden League.

Die titel maakte ze aanvankelijk nog waar toen ze een uur later in de tweede inning met een daverende tweehonkslag Brenda Beers, die even daarvoor door een stootslag op het honk was gekomen, voor het eerste punt van de wedstrijd over de thuisplaat had geslagen. Het bleef lang het enige punt van de wedstrijd in het pitchersduel tussen de Amerikaanse troeven Alyson Spinas en Rachael Knapp. Knapp was voor aanvang van de wedstrijd nog onderscheiden als beste pitcher van de Golden League.

Concentratieverlies

Onder leiding van Spinas leek FysioExpert Olympia Haarlem de winst in de knip te hebben. Spinas, eerder winnend pitcher in de eerste wedstrijd uit de Holland Series, kwam alleen in de tweede inning even in de problemen. In de zesde inning profiteerde ROEF! van concentratieverlies in de Haarlemse defensie. Wies Ligtvoet was op een korte klap derde honkvrouw Virginie Anneveld te snel af en kon door een wilde worp door naar het tweede honk. Een hard geslagen bal van Logan Moreland kon vervolgens niet goed worden verwerkt door korte stop Shareday Christina, waardoor Ligtvoet de wedstrijd weer kon openbreken en een verlenging kon forceren.

In die achtste inning kreeg ROEF! pitcher Alyson Spinas tenslotte op haar knieën. Met tie break-loopster Rachael Knapp op het tweede honk was het opnieuw Wies Ligtvoet die haar ploeg op sleeptouw nam. Ditmaal joeg ze de bal ver en diep tegen de hekken van het midveld. Op haar driehonkslag kon Knapp ROEF! voor het eerst dit duel op voorsprong brengen. Spinas werd op de plaat vervangen voor Ilona Andringa, die na een strikeout een door Logan Moreland geslagen bal tussen drie ploeggenoten in het midveld zag belanden. Op die tweehonkslag kon Ligtvoet het derde punt voor haar ploeg binnenlopen. Het werd daarmee duidelijk dat het niet de avond zou worden van Olympia Haarlem, de club die zelf twee jaar geleden nog de eerste landstitel won.

Softbalhistorie

Tijdens het wachten op de hervatting van de wedstrijd begonnen de speelsters van ROEF! in de kleedkamer al voorzichtig aan het kampioensfeestje. Tegen de tijd dat de lichtmasten op volle sterkte waren en het duel na een oponthoud van twintig minuten met twee uit op het scorebord kon worden hervat, schreef Rachael Knapp softbalhistorie en kon het feest ook echt losbarsten. Knapp pakte een door Dinet Oosting geslagen bal om de laatste uit van de wedstrijd op het eerste honk te maken. Daarmee werd de Haarlemse hegemonie verbroken en verloor FysioExpert Olympia Haarlem na twee jaar haar titel.

https://www.facebook.com/HonkbalSoftbalNL/videos/376163023289797/?xts%5B0%5D=68.ARCGbJzA39jiJM3_DBEHpKeGgnzDisUoZPiVRWbTij2HDmSxeba8nxwFCoB7cgijlyBMgLqKYkk9-3GaGQdXm_Bl0qkMOy-1TPYPvjvuSn7odhqljAEnE06uzAYTuIdTyBbBQ27Al09iVyQtXhRRKWsiDye4MWqt7xB7fV8yHOIENSJQXIiUTiOs2p9vWXeMf0xelkeFTT8T4mEB5LN58FqRF9RqUvFUsAU8Yn4Slx14GDt6-p5EncnshIk73Ru_jJuHDxF0Haukw3Fbg7WsBzSCXTQWc-diYKq7aF9aTvBXL9dzXlXvXkUhFoTMAIrPgMjCMTdUazIL5uQHWNTqDTBDjNj_HANqeBCblRD8V9X9jPsgoI3zMe5ksSU9mKtC&tn=-R

Met het kersverse kampioenschap is ROEF!, na Twins Oosterhout in 1994, pas de tweede Brabantse club ooit geworden die de landstitel heeft veroverd. Het is voor het eerst sinds 2013 (Terrasvogels) dat de titel niet naar een Haarlemse club gaat en zelfs voor het eerst sinds 2009 (Tex Town Tigers) dat een club buiten de provincie Noord-Holland het kampioenschap wint. Alleen in 1964 (VODO uit Den Haag), 1994 (Twins uit Oosterhout), 2008 en 2009 (beide keren Tex Town Tigers uit Enschede) ging de landstitel naar een club buiten Noord-Holland.

Voor ROEF! was de winst een bekroning van het succesvolle seizoen, waarin ook al de reguliere competitie van de Golden League als eerste was afgesloten. Nu is ROEF! bovendien de vijftiende club geworden die het landskampioenschap heeft veroverd. Met de titel heeft ROEF! zich geplaatst voor de European Premiere Cup volgend jaar. De softbalsters uit Moergestel maken dan hun Europese debuut in het sterkste Europese clubtoernooi. FysioExpert Olympia Haarlem krijgt volgend jaar het recht op deelname aan de Cup Winners Cup.

         1 2 3 4 5 6 7 8 R H E
ROEF!      0 0 0 0 0 1 0 2 3 8 0
OLYMPIA HAARLEM 0 0 1 0 0 0 0 0 1 5 1

Pitchers ROEF!
Rachael Knapp (8): 5-2-5-0

Pitchers FysioExpert Olympia Haarlem
Alyson Spinas: (7 1/3+1): 8-0-7-1
Ilona Andringa (2/3): 1-1-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League