Na een verblijf van één seizoen in de Golden League keert Twins Oosterhout weer terug naar de Silver League.

Golden League

Twins Oosterhout gedegradeerd uit Golden League

Twins Oosterhout gedegradeerd uit Golden League

Na een verblijf van één seizoen in de Golden League keert Twins Oosterhout weer terug naar de Silver League.
Na een verblijf van één seizoen in de Golden League keert Twins Oosterhout weer terug naar de Silver League.
Foto: © Twins Oosterhout

Was er gisteren nog succes voor een Brabantse softbalclub toen ROEF! voor het eerst in de clubgeschiedenis kampioen van Nederland werd, vandaag werd het een stuk minder goede dag voor het Brabantse softbal. In Bussum verloor Twins Oosterhout met 10-3 van DSS, waarmee degradatie naar de Silver League onafwendbaar is geworden. DSS speelt zaterdag verder in de strijd om promotie en degradatie tegen Amsterdam Pirates, de kampioen uit de Silver League.

DSS en Twins Oosterhout stonden vanavond tegenover elkaar in de beslissingswedstrijd uit de Onderste-4 + Silver League poule. De hekkensluiter uit deze poule degradeert rechtstreeks naar de Silver League. Maar na tien wedstrijden eindigden DSS en Twins Oosterhout zaterdag allebei met drie overwinningen op een gedeelde laatste plaats. En dus moest vandaag een beslissingswedstrijd bepalen welke van de twee teams degradeert uit de Golden League. De winnaar van deze wedstrijd wacht een nieuw gevecht tegen degradatie als zaterdag de best-of-three om promotie/degradatie van start gaat tegen Amsterdam Pirates.

In de Rob Hoffmanvallei vereffenden de Haarlemse softbalsters van DSS vanavond de rekening van een dag eerder. Toen onttroonde het Brabantse ROEF! de regerend kampioen FysioExpert Olympia Haarlem. Precies een dag later waren de rollen omgedraaid en waren het nu Haarlemse softbalsters die wonnen van hun Brabantse tegenstandsters.

Onstuimig

Het duel begon onstuimig, Maar na drie veldfouten, vijf honkslagen en vijf vrije lopen was de stand na drie slagbeurten weer in evenwicht: 3-3. Waar de slagploeg van Twins Oosterhout hierna stil viel, pakte DSS door. Met volle honken sloegen Noa Brand, Annemiek de Rover en Sophie Bugter in de derde inning honkslagen op rij om de Haarlemse ploeg opnieuw op voorsprong te brengen: 6-3. DSS keek hierna niet meer om.

Inmiddels had Daniëlle ten Donkelaar het pitchen van Romy van der Ham overgenomen. Maar vanavond was er voor Twins Oosterhout geen houden aan tegen de ontketende slagploeg van DSS. De Haarlemse softbalsters kwamen tot veertien honkslagen, het hoogste aantal van dit seizoen. Daarmee werd het seizoensrecord van twaalf hits op 1 juni in de wedstrijd tegen Terrasvogels verbroken. De uiteindelijke tien punten van vanavond waren de op één na meeste runs voor DSS in één wedstrijd dit seizoen. Alleen op 28 april scoorde DSS meer punten in één wedstrijd (13-9 tegen Hoofddorp Pioniers).

Gedegradeerd

Met volle honken en twee uit op het scorebord kon Anna-Bé Bartels (tweehonkslag) in de zesde inning scoren nadat de rechtsveldster van Twins Oosterhout misgreep op een hooggeslagen bal. Daarmee kwam de voorsprong op 10-3 en trad na zes innings de mercy-rule in werking. Het was de zesde veldfout van de avond voor Twins Oosterhout. Noa Brand (3 uit 3) voerde de slagploeg van DSS aan, terwijl vijf andere speelsters elk twee honkslagen sloegen. Sophie Bugter (2 uit 4), Jenny Kinburn (2 uit 4) en Anna-Bé Bartels (2 uit 4) sloegen ieder twee ploeggenoten binnen.

Door de nederlaag is Twins Oosterhout voor de tweede keer in vier jaar tijd gedegradeerd uit de Golden League. De landskampioen uit 1994 speelde 27 seizoenen op het hoogste niveau, voordat de club in 2012 degradeerde. Sindsdien schommelt Twins Oosterhout tussen de overgangsklasse/Silver League (2013-2015 en 2017-2018) en Golden League (2016 en 2019). DSS is met de winst van vanavond nog niet zeker van deelname aan de Golden League van volgend jaar. Daarvoor moet de ploeg aankomend weekeinde op het Van der Aart Sportpark in Haarlem eerst de best-of-three tegen Amsterdam Pirates winnen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League