Softbal

Quick Amersfoort en Alcmaria Victrix naar finale

Quick Amersfoort en Alcmaria Victrix naar finale

De mannen softballers van Quick Amersfoort en Alcmaria Victrix hebben zich geplaatst voor de finale om het landskampioenschap. Quick Amersfoort staat voor het vijfde jaar op rij in de finale. De ploeg uit Alkmaar plaatste zich voor de eerste keer voor de eindstrijd. Daarmee heeft Alcmaria Victrix zich bovendien voor het eerst in de clubhistorie geplaatst voor de Men’s European Super Cup.

Alcmaria Victrix veroverde maandagavond als eerste ploeg een plaats in de finale. Onder leiding van pitcher Jeffry Visser werd in de halve finales Hoofddorp Pioniers met 2-1 verslagen. Voor de Hoofddorpse ploeg sloeg Enio Kwas nog wel een solohomerun, maar op dat moment stond al de beslissende 2-0 voorsprong op het scorebord. Voor het tweede jaar op rij werd de kampioen van 2014, 2015 en 2016 daarmee uit de finale gehouden.

Met de winst bekroonde de softbalploeg uit Alkmaar een sterk seizoen, waarin eerder al ongeslagen beslag werd gelegd op de eerste plaats in de reguliere competitie. Na tien overwinningen verloor Alcmaria Victrix pas op 23 augustus zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Quick Amersfoort was met 3-1 te sterk.

Opgesplitst

Inmiddels was toen de competitie al opgesplitst in een poule met de beste vier teams van het seizoen. In de halve competitie van deze Play-Offs speelde Alcmaria Victrix hierin verder tegen Quick Amersfoort, Zuidvogels en Hoofddorp Pioniers.

De softballers van Nieuwegein Diamonds, die vorig jaar nog voor het eerst in vier jaar tijd terugkeerden in de finale om het landskampioenschap, eindigden in de reguliere competitie op een zesde plaats en speelden in de poule voor de nummers vijf tot en met tien verder om een plaats in de 1e klasse van volgend jaar.
Ook nummer vijf Tex Town Tigers werd veroordeeld tot deze poule. In augustus van dit jaar kwamen beide ploegen nog uit tijdens het Europese clubtoernooi, waar zij in de strijd om de ESF Cup op een respectievelijk vijfde en vierde plaats eindigden.

Best-of-three

In de eindstrijd treft Alcmaria Victrix dit weekeinde in een best-of-three titelverdediger Quick Amersfoort. De Amersfoortse softballers prolongeerden vorig jaar op een knotsgekke slotdag na winst met 12-35 en 14-26 op Nieuwegein Diamonds hun titel. Vanavond plaatste Quick Amersfoort zich in de wedstrijd tegen Zuidvogels als tweede ploeg voor de finale. Daar moest de regerend kampioen wel lang op wachten. Nadat de regen al een paar keer roet in het eten had gegooid, leek dat vanavond ook te gebeuren. Het veld van de Amersfoortse club stond blank. Besloten werd uit te wijken naar het veld van Zuidvogels. Dat de thuiswedstrijd hierdoor werd gespeeld op het terrein van de bezoekers hinderde Quick Amersfoort niet. In een spannende wedstrijd tok de ploeg met 4-3 aan het langste eind. Daarmee liep Zuidvogels, eerder dit jaar bij zijn Europees debuut nog knap derde in de strijd om de ESF Cup, voor het tweede jaar ternauwernood de finale mis.

Alcmaria Victrix, met onder meer internationals Anthony Beaumont, Quincy Jones en Jeffry Visser, won tot dusver dertien van zijn zestien wedstrijden. Quick Amersfoort won tien duels. Onderling was Alcmaria Victrix in drie wedstrijden tweemaal te sterk voor de regerend kampioen. Zowel op 19 april (5-0), als 3 september (7-6) werd gewonnen. Quick Amersfoort heeft onder meer de beschikking over internationals Revin Brooks, Ron Dix, Siegmund Francisca, Dyron Joaquin en Emeron Lourens.

Opmerkelijke opmars

De eerste wedstrijd van de best-of-three wordt zaterdag vanaf 14.00 uur gespeeld op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort. De tweede en eventueel derde wedstrijd volgen een dag later om 12.00 uur en indien nodig om 15.00 uur op het Honkpad in Alkmaar.

De softbalploeg van Alcmaria Victrix kende de afgelopen jaren een opmerkelijke opmars. In 2009 kwam de club nog uit in de 4e klasse. In 2012 promoveerde Alcmaria Victrix naar het hoogste niveau, waar na zes jaar nu voor het eerst de finale is bereikt. Vorig jaar eindigde Alcmaria Victrix nog op een zesde plaats. De softballers van Alcmaria Victrix staan onder leiding van Kimberly Jones en Dervisa Mutic, die beiden voor Sparks Haarlem uitkomen in de Golden League.

Eindstand Play-Offs

Programma

Halve finales
Maandag 7 oktober 201920.00 uurAlcmaria VictrixHoofddorp Pioniers2 – 1
Donderdag 10 oktober 201921.00 uurQuick AmersfoortZuidvogels4 – 3
Finale
Zaterdag 12 oktober 201914.00 uurAlcmaria Victrix Quick Amersfoort (Amersfoort)
Zondag 13 oktober 201912.00 uurQuick Amersfoort Alcmaria Victrix (Alkmaar)
Zondag 13 oktober 2019 *15.00 uurAlcmaria Victrix Quick Amersfoort (Alkmaar)

* Indien nodig.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal