Amsterdam Pirates was in de beslissende wedstrijd van de best-of-three in de verlenging te sterk voor DSS.

Golden League

Amsterdam Pirates terug op het hoogste niveau

Amsterdam Pirates terug op het hoogste niveau

Resa ter Heegde scoort het winnende punt.
Resa ter Heegde scoort het winnende punt.
Foto: © Gerard Koeman

De softbalsters van Amsterdam Pirates keren volgend jaar voor het eerst in dertien jaar tijd terug op het hoogste niveau. Vandaag versloeg de Amsterdamse ploeg van hoofdcoach Erik Boland in de derde en beslissende wedstrijd om promotie en degradatie DSS in de verlenging met 1-0. Voor DSS komt hiermee na zes seizoenen een einde aan haar verblijf op het hoogste niveau.

DSS werd vandaag de tweede ploeg die dit seizoen degradeert uit de Golden League. Dinsdagavond verloor Twins Oosterhout al de beslissingswedstrijd tegen DSS, waardoor de club terugkeert naar de Silver League. DSS plaatste zich met de winst voor de wedstrijd om promotie/degradatie tussen de nummers vier (Amsterdam Pirates) en vijf (DSS) uit de Onderste-4 + Silver League poule. Vorig jaar speelden beide teams ook al om promotie/degradatie naar de Golden League. In die best-of-three werd DSS na twee wedstrijden de winnaar.

Vreugde bij de speelsters van Amsterdam Pirates.
Vreugde bij de speelsters van Amsterdam Pirates.
Foto: © Gerard Koeman

De best-of-three tussen Amsterdam Pirates en DSS maakte deel uit van de Season Finals, die aanvankelijk vorige week zou moeten worden gespeeld op het Van der Aart Sportpark in Haarlem. Door de slechte weersomstandigheden moest de serie met een week worden uitgesteld. Gisteren opende Amsterdam Pirates de best-of-three met een 5-4 overwinning, nadat Resa ter Heegde in de achtste inning het winnende punt had gescoord. Later op de middag trok DSS de serie weer in evenwicht met een 4-1 overwinning.

Gestaakt

Op die winst moest de ploeg even wachten. Met de 4-1 voorsprong op het scorebord moest het duel in de tweede helft van de zesde inning door de regen worden gestaakt. Pas op een later moment werd duidelijk dat de wedstrijd op zondag niet hoefde te worden uitgespeeld en dat winst reglementair naar de Haarlemse ploeg ging. In deze tweede wedstrijd scoorde DSS alle vier de punten in de eerste twee innings, waarvan drie in de tweede slagbeurt. Dominique Burger (vier wijd) scoorde de 2-0 na een wilde worp, waarna Elise Ooms met een driehonkslag nog eens twee punten binnensloeg.

Winnend pitcher Rachel Henks.
Winnend pitcher Rachel Henks.
Foto: © Gerard Koeman

Vandaag moest de derde wedstrijd voor de tweede keer dit weekeinde in de verlenging worden beslist en opnieuw was het Resa ter Heegde die voor Amsterdam Pirates het winnende punt scoorde. Op het pitchen van Rachel Henks kwam DSS dit duel tot slechts twee honkslagen, die allebei werden geslagen in de tweede inning. Amsterdam Pirates sloeg haar eerste twee hits in de vierde inning. Dat leverde wel bijna een punt op. Maar Jessie Rodermans werd na een hit van Dana Rodermans uitgeschakeld op de thuisplaat. Pas in de zevende inning volgde de volgende honkslag van de wedstrijd, opnieuw door Dana Rodermans. Niettemin bleef het duel puntloos in de reguliere speeltijd.

Winnende punt

In de verlenging sloegen de Amsterdamse softbalsters toe. Nadat DSS in de achtste inning puntloos was gehouden, scoorde Resa ter Heegde het winnende punt. Met tie-break loopster Nashota Vieane op het tweede honk, ging Zia Stolk nog uit bij een poging een stootslag neer te leggen. Resa ter Heegde volgde hierna met een honkslag richting de korte stop. DSS hoopte zonder schade uit de slagbeurt te komen door Kelly Koeman opzettelijk vier wijd te geven en daarmee de honken vol te krijgen. Dat pakte eerst nog wel goed uit. Op een grondbal van Jessie Rodermans kon Nashota Vieane uit worden gemaakt op de thuisplaat. Maar hierna zag catcher Lorraine Kieft een pitch van Anne-Bé Bartels (0-2-4-0) in de backstop verdwijnen, waardoor Ter Heegde alsnog het winnende punt kon scoren. Pitcher Rachel Henks (4-2-2-0) won haar tweede wedstrijd van deze serie. Ook in de eerste wedstrijd uit de best-of-three hield ze al de volledige acht innings vol.

https://www.facebook.com/AMSPirates/videos/1506193216199268/

Door de winst keert Amsterdam Pirates voor het eerst sinds 2007 terug op het hoogste niveau. In de afgelopen twaalf seizoenen kwam Amsterdam Pirates uit op het één na hoogste niveau, achtereenvolgens de 1e klasse, de overgangsklasse en de Silver League. In totaal speelde Amsterdam Pirates tot dusver zeventien seizoenen in de hoofdklasse. Voor het eerst in 1989 en hierna vijftien jaar op rij tussen 1991 en 2005. Na het kampioenschap in de eerste klasse keerde Amsterdam Pirates in 2006 terug op het hoogste niveau. Maar dat bleek slechts voor één seizoen te zijn.
In de clubhistorie bereikte Amsterdam Pirates viermaal de Play-Offs, de laatste keer in 2002. Bovendien werd zowel in 1996 als 1997 de Europese Cup Winners Cup gewonnen. Ruim een maand nadat de honkballers van L&D Amsterdam al kampioen van Nederland waren geworden, was er vandaag dus ook succes voor de softbalsters van de Amsterdamse club.

Promotie

Na het kampioenschap in de Silver League is nu ook promotie naar de Golden League een feit voor Amsterdam Pirates.
Na het kampioenschap in de Silver League is nu ook promotie naar de Golden League een feit voor Amsterdam Pirates.
Foto: © Gerard Koeman

Behalve Amsterdam Pirates behaalde ook Quick Amersfoort promotie naar de Golden League. Dat deed de Amersfoortse club eerder met haar derde plaats in de Onderste-4 + Silver League poule. Voor Quick Amersfoort wordt dat het eerste seizoen op het hoogste niveau. De twee clubs vervangen DSS en Twins Oosterhout, die volgend jaar uitkomen in de Silver League. Voor DSS is het de derde keer dat de ploeg op het hoogste niveau degradeert. Eerder gebeurde dat in 1985, nadat DSS sinds 1966 in twintig seizoenen op het hoogste niveau had gespeeld. In 2009 keerde DSS terug in de hoofdklasse, maar een jaar later volgde opnieuw degradatie. Na promotie in het seizoen 2013 volgde vandaag na zes seizoenen op het hoogste niveau voor de derde maal degradatie. Met de degradatie van DSS verliest de Golden League de zevenvoudig kampioen. In 1966, 1967, 1968, 1972, 1974, 1976 en 1977 veroverde de Haarlemse club de nationale titel. Bovendien werd in 1978 en 1984 nog gespeeld om de Europa Cup.

De beste eindklassering behaalde DSS in de afgelopen zes jaar in 2016, toen de ploeg zich als vierde plaatste voor de Play Off Plaatsingsronde. Daarin eindigde DSS op een derde plaats voor FysioExpert Olympia Haarlem, dat vervolgens in de daaropvolgende twee jaren de landstitel veroverde. Voor DSS verliepen de laatste seizoenen een stuk minder voorspoedig. De afgelopen drie seizoenen werd de club veroordeeld tot de strijd om promotie/degradatie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League