De slagploeg van DSS sloeg hard toe in de slotfase van de beslissende wedstrijd tegen Kinheim.

HB Hoofdklasse

DSS handhaaft zich in de hoofdklasse

DSS handhaaft zich in de hoofdklasse

De slagploeg van DSS sloeg hard toe in de slotfase van de beslissende wedstrijd tegen Kinheim.
De slagploeg van DSS sloeg hard toe in de slotfase van de beslissende wedstrijd tegen Kinheim.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

DSS mag ook volgend jaar uitkomen in de hoofdklasse. De Haarlemse club keek vandaag in de beslissende wedstrijd om promotie en degradatie tegen buurman Kinheim na twee innings tegen een 5-1 achterstand, maar trok alsnog met 5-14 de winst naar zich toe. Kinheim loopt hiermee voor het tweede jaar op rij na het kampioenschap in de overgangsklasse promotie naar de hoofdklasse mis.

De honkballers van DSS endigden dit jaar in de reguliere competitie van de hoofdklasse op een zevende plaats. Dat was nog wel voor hekkensluiter Silicon Storks, maar in de Onderste 4 poule passeerde de Haagse ploeg DSS alsnog. Daardoor werd de Haarlemse ploeg veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatie-wedstrijden tegen het Haarlemse Kinheim.

DSS stond tijdens deze best-of-three onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Nick Stuifbergen.
DSS stond tijdens deze best-of-three onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Nick Stuifbergen.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Onder leiding van de nieuwe hoofdcoach Nick Stuifbergen werd in deze best-of-five een plaats in de hoofdklasse van volgend jaar veiliggesteld. DSS kwam in de serie tot vandaag tweemaal op voorsprong, maar zag in allebei de gevallen Kinheim de serie weer in evenwicht brengen. Vandaag boekte DSS de derde en laatste benodigde overwinning. Dat gebeurde kort nadat de softbalsters van DSS op steenworp afstand er niet in waren geslaagd degradatie uit de hoogste klasse te voorkomen.

Veldfouten

In de vijfde wedstrijd ging Kinheim vandaag nog wel voortvarend van start. De Haarlemse ploeg draaide in de tweede helft van de tweede inning een 0-1 achterstand om in een 5-1 voorsprong. Dat gebeurde nadat onder mer Thomas Bos en Linus Holmberg met honkslagen elk twee ploeggenoten over de thuisplaat hadden geslagen.

De slagploeg van DSS produceerde maar liefst negentien hits, waaronder twee homeruns van Aldrich Guzman.
De slagploeg van DSS produceerde maar liefst negentien hits, waaronder twee homeruns.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De voorsprong voor Kinheim hield geen stand. Vanaf de vierde inning sloeg DSS hard toe. Kinheim hielp zijn tegenstander daarbij zelf terug in de wedstrijd. Maar liefst vier veldfouten van Kinheim brachten DSS in de vierde inning terug tot 5-4. De hoofdklasser profiteerde dankbaar en liep hierna door veertien honkslagen in vier innings uit naar de ruime 5-14 overwinning.

Door drie punten in de vijfde inning hernam DSS de leiding. Dat deed de ploeg op het pitchen van reliever Martijn Schoonderwoerd, die de afgelopen week nog in Arizona verbleef voor deelname aan een College Showcase. Nog maar net teruggekeerd in Nederland slaagde hij er niet in om zijn ploeg op sleeptouw te nemen. Na 1 1/3 inning moest hij op de heuvel weer worden vervangen.

Homerun

Even daarvoor had Schoonderwoerd een driepunten-homerun moeten toestaan aan Aldrich Guzman (3 uit 5). De voormalig profhonkballer uit de organisatie van Cincinnati Reds deed dat in de zevende inning nog eens dunnetjes over, ditmaal goed voor twee punten.

Pitcher Juan Carlos Sulbaran bleek vandaag voor Kinheim onbespeelbaar.
Pitcher Juan Carlos Sulbaran bleek vandaag voor Kinheim onbespeelbaar.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Uiteindelijk had Kinheim dit duel vijf pitchers nodig. Samen kregen zij maar liefst negentien honkslagen tegen. Daarvan waren er vier van Koen Halderman (4 uit 5) en drie van Koen Werkman (3 uit 5) en Tino van Erk (3 uit 6). Winnend pitcher voor DSS werd Juan Carlos Sulbaran (7-2-1-0). Nadat de international in de derde inning het pitchen over had genomen van Scott Prins, stond hij alleen nog een honkslag toe aan Linus Holmberg (tweehonkslag in de vijfde inning).

Play-Offs

DSS mag door de winst volgend jaar beginnen aan zijn zesde opeenvolgende seizoen in de hoofdklasse. Zowel in 2017 als 2018 eindigde DSS nog als vijfde, waarbij vorig jaar de Play-Offs op onderling resultaat tegen nummer vier De Glaskoning Twins werd gemist.

Kinheim speelde in 2016 voor het laatst in de hoofdklasse en bereikte in dat jaar nog de Play-Offs. Sinds 2017 komt de Haarlemse club uit in de overgangsklasse, waarin zowel vorig jaar als dit jaar het kampioenschap werd veroverd. Vorig jaar verloor Kinheim de best-of-three om promotie/degradatie nog met 3-1 van Storks. In dienst van van het Haagse Storks had ook toen voormalig profhonkballer Juan Carlos Sulbaran een belangrijk aandeel in de handhaving van zijn ploeg.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse