Quick Amersfoort was in de best-of-three met 2-1 te sterk voor Alcmaria Victrix.

Softbal

Derde landstitel op rij voor Quick Amersfoort

Derde landstitel op rij voor Quick Amersfoort

Quick Amersfoort was in de best-of-three met 2-1 te sterk voor Alcmaria Victrix.
Voor het vierde jaar op rij heeft Quick Amersfoort de finale gewonnen. De titel uit 2016 werd later ongeldig verklaard.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort blijft kampioen van Nederland. De softballers van de Amersfoortse club prolongeerden vandaag in de finale om het landskampioenschap hun titel. In de derde en beslissende wedstrijd uit de best-of-three tegen Alcmaria Victrix was de ploeg uit Amersfoort in de uitwedstrijd op het eigen XLLease Park Dorrestein met 4-5 te sterk. Daarmee werd het succes voor de softbaltak van de club gecompleteerd. Eerder deze maand promoveerden de softbalsters voor het eerst naar de Golden League.

Met Quick Amersfoort en Alcmaria Victrix stonden de twee sterkste teams van dit seizoen tegenover elkaar. Regerend kampioen Quick Amersfoort werd dit jaar nog vierde in de strijd om de Europese Super Cup. Alcmaria Victrix was tot aan de finale de beste ploeg van het seizoen. De softballers uit Alkmaar wonnen de reguliere competitie en eindigden ook in de Play-Offs op de eerste plaats.

De beslissende wedstrijd werd gespeeld op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort.
De beslissende wedstrijd werd gespeeld op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Daarmee was Alcmaria Victrix de voornaamste kandidaat om dit jaar een einde te maken aan de hegemonie van Quick Amersfoort. De Amersfoortse ploeg werd kampioen in zowel 2017 als 2018. Ook in 2016 won Quick Amersfoort de finale, maar dat kampioenschap werd later door de honkbal- en softbalbond KNBSB ongeldig verklaard vanwege het inzetten van ongerechtigde spelers door drie van de vier teams uit de halve finales. Vorig jaar won Quick Amersfoort in de finale van Nieuwegein Diamonds. Een jaar eerder werd gewonnen van tweevoudig kampioen Hoofddorp Pioniers, ook in 2016 de tegenstander.

Quick Amersfoort is de eerste club sinds Storks (2004-2007) die drie landstitels op rij heeft gewonnen. Met zijn drie kampioenschappen evenaart Quick Amersfoort bovendien de prestatie van DVH en Hilversum. Alleen Alphians (4), Antillian Stars (5), Kokolishi (5) en Storks (6) wonnen meer titels. Inclusief de gewonnen finale in 2016 is Quick Amersfoort nu na Alphians (1995-1998) en Storks de derde club gewonnen die vier jaar op rij de finale heeft gewonnen.

Voortvarend

Winnend pitcher Emeron Lourens in actie.
Winnend pitcher Emeron Lourens in actie.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Hoewel de softballers uit Alkmaar een geduchte tegenstander bleken in de finale, slaagde de ploeg van coaches Kimberly Jones en Dervisa Mutic er niet in om de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis bij het heren softbal te veroveren. In de derde en beslissende wedstrijd kwam Alcmaria Victrix net tekort.

Evenals in de gestaakte eerste wedstrijd uit de best-of-three van vorige week zaterdag en tijdens de 0-8 overwinning van vorige week zondag ging Quick Amersfoort ook vanmiddag voortvarend van start. Pitcher Jeffry Visser (Alcmaria Victrix) kwam dit duel wel tot veertien strikeouts, maar het duurde even voordat hij met zijn ploeg goed en wel in de wedstrijd zat. Visser begon het duel met vier wijd voor Dyron Juaquin. En zag vervolgens na een wilde worp en een doorgeschoten bal het eerste punt al de thuisplaat passeren. Even daarvoor was Anthony Hosé door de eerste hit van de wedstrijd op de honken gekomen. Hij kon de voorsprong voor Quick Amersfoort verdubbelen op een driehonkslag van Revin Brooks, die zelf voor de 3-0 zorgde op een opofferingsslag van Enrique Javier.

Spannend slot

Pitcher Emeron Lourens maakt de laatste uit van de wedstrijd.
Pitcher Emeron Lourens maakt de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Startend pitcher Emeron Lourens hield de gevaarlijke slagploeg van Alcmaria Victrix met onder meer vijf strikeouts ondertussen drie innings lang puntloos. Pas nadat Anthony Hosé met een solohomerun in de derde inning de voorsprong voor Quick Amersfoort had vergroot tot 0-4, kreeg Alcmaria Victrix vat op de pitches van Emeron Lourens. Na hun tweehonkslagen op rij konden Jazz Voogd en Wesley Blonk de achterstand voor hun ploeg halveren. Het leidde tot een uitermate spannend slot van de finale.

Ron Dix kon in de zesde inning het vijfde punt scoren voor Quick Amersfoort. Hij had door een veldfout, een wilde worp en obstructie het derde honk bereikt, voordat hij over de thuisplaat was geslagen door een opofferingsslag van Dyron Juaquin. Maar Alcmaria Victrix antwoordde direct met een punt van Jordy Beaumont (honkslag). Met volle honken maakten de softballers uit Amersfoort hierna met een cruciaal dubbelspel een einde aan de inning. Catcher Dyron Juaquin pakte een door Reinier Sierag geslagen bal op, maakte eerst de uit op de thuisplaat en kon vervolgens op tijd de bal naar het eerste honk gooien om het dubbelspel te completeren.

Derde titel op rij

Quick Amersfoort ontving de beker uit handen van KNBSB-bestuurslid Petra Arends.
Quick Amersfoort ontving de beker uit handen van KNBSB-bestuurslid Petra Arends.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Alcmaria Victrix rook inmiddels de titel en ging in de zevende inning op jacht naar een nieuwe kans. Die diende zich aan na een hit van Wesley Blonk (2 uit 4) en vier wijd voor Jeffry Visser. Dennis Molenaar sloeg hierna een bal buiten het bereik van de Amersfoortse defensie het rechtsveld in om de achterstand te verkleinen tot 4-5. Daarmee kregen de softballers uit Alkmaar zelfs het winnende punt in scoringspositie. Maar pitcher Emeron Lourens hield zijn hoofd koel en pakte vervolgens de eerste twee geslagen ballen op om de derde titel op rij voor Quick Amersfoort veilig te stellen.

Voor het derde jaar op rij mocht Quick Amersfoort de beker voor het kampioenschap in ontvangst nemen. KNBSB-bestuurslid Petra Arends was aanwezig om de kampioenen te huldigen. Quick Amersfoort kwam dit duel tot negen hits, waaronder twee tweehonkslagen van Emeron Lourens (2 uit 4) . Ook Revin Brooks (2 uit 3) , Siegmond Francisca (2 uit 4) en Anthony Hosé (2 uit 4) waren elk goed voor twee hits. Voor Alcmaria Victrix nam Wesley Blonk (2 uit 4) twee van de zes hits van zijn ploeg voor zijn rekening. Alcmaria Victrix, dat tien jaar geleden nog uitkwam in de 4e klasse, behaalde met de tweede plaats de beste eindklassering uit de clubgeschiedenis en heeft zich bovendien met de finaleplaats voor het eerst geplaatst voor de Men’s European Super Cup.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
QUICK AMERSFOORT 3 0 1 0 0 1 0 5 9 1
ALCMARIA VICTRIX 0 0 0 2 0 1 1 4 6 1

Pitchers Alcmaria Victrix
Jeffry Visser (7): 14-4-9-1

Pitchers Quick Amersfoort
Emeron Lourens (7): 9-8-6-1

Uitslagen

Halve finales
Maandag 7 oktober 201920.00 uurAlcmaria VictrixHoofddorp Pioniers2 – 1
Donderdag 10 oktober 201921.00 uurQuick AmersfoortZuidvogels4 – 3
Finale
Zaterdag 12 oktober 201914.00 uurAlcmaria Victrix Quick Amersfoort afgelast
Zondag 13 oktober 201912.00 uurQuick Amersfoort Alcmaria Victrix 3 – 5
Zondag 13 oktober 201915.00 uurAlcmaria Victrix Quick Amersfoort 0 – 8
Zaterdag 19 oktober 2019 14.00 uurAlcmaria Victrix Quick Amersfoort 4 – 5

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal