Nettuno-voorzitter Fabio Bonifazi (rechts) presenteerde met sportief directeur Leo Mazzanti (tweede van links) de nieuwe sponsor.

Honkbal

Nettuno vindt nieuwe sponsor in Midden-Oosten

Nettuno vindt nieuwe sponsor in Midden-Oosten

Nettuno-voorzitter Fabio Bonifazi (rechts) presenteerde met sportief directeur Leo Mazzanti (tweede van links) de nieuwe sponsor.
Nettuno-voorzitter Fabio Bonifazi (rechts) presenteerde met sportief directeur Leo Mazzanti (tweede van links) de nieuwe sponsor.
Foto: © Nettuno Baseball City 1945

Nettuno Baseball City 1945 heeft een opmerkelijke nieuwe geldschieter gevonden. Deze week maakte de club bekend dat zijn delegatie naar Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, een hoofdsponsor heeft gevonden in Amal Kunhiram, CEO van het bedrijf Safeway aldaar.

Zakenman Fabio Bonifazi had al uitstekende contacten met Safeway, waardoor zijn counterpart in de Emiraten ook interesse kreeg voor het andere werk van Bonifazi als voorzitter van de honkbalclub in Nettuno.

Om daarover eens uitgebreider te kunnen spreken, toog Bonifazi met sportief directeur Leo Mazzanti naar Abu Dhabi. Het resultaat is een sponsorcontract met naamsverbintenis tussen Safeway en Nettuno BC, waarmee de club vriend en vijand in Italië en Europa heeft verrast.

Sterke positie

De ondersteuning vanuit het Midden-Oosten levert de club een sterke positie op in de onderhandelingen met inhakende bedrijven. Maar ook met ambitieuze spelers die volgend jaar Europees willen spelen met de club, die in 2019 op de tweede plaats van de reguliere competitie eindigde. De Italiaanse transfermarkt is officieel open van januari tot en met maart 2020, maar ondershands gebeurt er nu al van alles.

Ook in Nederland bestaan er handelsrelaties met bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten, waarmee diplomatieke betrekkingen bestaan. In regeringssteden Den Haag en Abu Dhabi zijn ambassades actief en in handelsstad Dubai heeft Nederland een consulaat-generaal.

Honkbalweek Haarlem

Op Schiphol zijn de om sportsponsoring bekende luchtvaartmaatschappijen Emirates en Etihad gevestigd. Hoewel drie hoofdklasseclubs hun stadion hebben binnen vijftien kilometer van Schiphol, is er tot nu toe geen samenwerking ontstaan.

Een vertegenwoordiger van de Honkbalweek Haarlem destijds in wederoprichting heeft in mijn gezelschap met de Nederlandse directeuren in hun kantoor op Schiphol wel gesprekken gevoerd. Maar toen het toernooi werd gehouden, gebeurde dat zonder steun van de airlines uit Dubai en Abu Dhabi. In ieder geval is Emirates inmiddels sponsor geworden bij honkbalwedstrijden onder auspiciën van Major League Baseball.

Nieuwe markten

Bondsvoorzitter Andrea Marcon kreeg bezoek van Jim Small.
Bondsvoorzitter Andrea Marcon kreeg bezoek van Jim Small.
Foto: © FIBS

De voorzitter van de Italiaanse bond FIBS, Andrea Marcon, kreeg deze week bezoek van een delegatie van MLB onder leiding van Jim Small, senior vice president international business MLB. Samen met Jim Lefebvre was Small destijds oprichter en inspirator van de MLB Academy in de Italiaanse badplaats Tirrenia.

De nieuwe benoeming van Small is een signaal, dat het MLB menens is met het ontwikkelen van nieuwe markten ook in Europa vooral na het doorslaand succes van de London Series tussen New York Yankees en Boston Red Sox. “Ik ben op 1 juli begonnen met deze functie en bezoek deze dagen diverse nationale bonden in Europa. Wat betreft Italië is het duidelijk dat we de draad weer proberen op te pakken, omdat die enige tijd geleden werd afgebroken. Honkbal heeft hier een belangrijke en lange traditie, waardoor we op meerdere aspecten kunnen samenwerken”, aldus de Amerikaan in Rome.

Gemiste kans

Dezelfde bondsvoorzitter Marcon werd kort daarvoor geinterviewd door journalist Maurizio Caldarelli van website Baseball.it. Marcon: “Peccato! Jammer die gemiste kans op Tokyo 2020 terwijl die voor het grijpen lag! Ik ben ervan overtuigd dat we al het mogelijke hebben gedaan om de Olympische Spelen te bereiken. Het mislukte doordat op dat moment er ploegen waren, die zich sterker toonden dan wij. Onze clubs zijn wel de sterkste van Europa zowel qua honkbal als softbal. Onze beweging levert nog steeds nieuwe talenten en daarom blijven we werken aan de toekomst.”

“Natuurlijk zie ik ook wat er in de andere landen in Europa gebeurt en daarover spreek ik met andere bondsvoorzitters bij internationale vergaderingen. Het werk om te groeien en te verbeteren is overal erg belangrijk. Onze Serie A1 zou kunnen groeien naar 12 of 16 of 24 clubs, maar we moeten rekening houden met meerdere overwegingen. Niet iedere club heeft dezelfde sponsoring als Bologna, Parma en Nettuno en daarvan hangt de structuur van de competitie af”, aldus Marcon, die bevestigde zich herverkiesbaar te stellen als bondsvoorzitter.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal