Honkbal

Black Achievement Award voor Meulens

Black Achievement Award voor Meulens

Terwijl bondscoach Hensley Meulens zich met het Nederlands Koninkrijksteam in Mexico voorbereidt op de tweede editie van de Premier12, werd hij gisteravond in een uitverkocht Amsterdamse DeLaMar Theater onderscheiden met de Black Achievement Award. Met een videoboodschap sprak hij zijn dank voor de prijs uit.

Voor het derde jaar op rij werd het Black Achievement Awards Gala gehouden, waarbij prijzen werden uitgereikt aan personen die zich in hun vakgebied hebben onderscheiden en zich inzetten voor de zwarte gemeenschap.

De uitreiking was een afsluiting van de jaarlijkse Black Achievement Month, een initiatief van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). De afgelopen maand werd de geschiedenis van de zwarte gemeenschap door verschillende activiteiten werd uitgelicht.

Glazen award

Voor de verkiezing waren in de categorieën Kunst & Cultuur, Mens en Maatschappij, Ondernemerschap, Sport en Onderwijs & wetenschap in totaal negentien mensen genomineerd. Bondscoach Hensley Meulens was genomineerd in de categorie Sport, waarbij hij het op moest nemen tegen Jemyma Betrian (martial arts) en de estafetteploeg met voormalig honkbalinternational Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet.

De glazen award, een kunstbeeld ontworpen door kunstenaar Melvin Anderson, ging uiteindelijk naar Meulens. Hij werd daarmee de opvolger van voormalig wereldkampioen boksen Lucia Rijker. De huidige bench-coach van San Francisco Giants werd op 23 augustus 1989 de eerste speler ooit uit Curaçao in de Major League. Vorig jaar werd hij bovendien de eerste manager uit Curaçao in de Majors, toen hij kort de taken overnam van San Francisco Giants-manager Bruce Bochy. De afgelopen jaren is Meulens het boegbeeld geworden van het Nederlands Koninkrijksteam.

Videoboodschap

Met de nationale ploeg verblijft Meulens momenteel in het Mexicaanse Guadalajara, waar zaterdag de Premier12 voor Oranje van start gaat. Om die reden nam de neef van Meulens de prijs in ontvangst. Wel sprak Meulens de aanwezigen in het uitverkochte DeLaMar Theater toe met een videoboodschap vanuit Mexico: “Ik ben er trots op dat wij al jaren bezig zijn met onze carrière in honkbal. Overal in de wereld. Bijvoorbeeld nu in Guadalajara, Mexico om om de Nederlandse vlag te verdedigen. We gaan maar door.”

De andere winnaars gisteravond werden columnist en programmamaker Clarice Gargard (Mens en Maatschappij), Edson Sabajo en Guillaume Schmidt van het modemerk Patta (Ondernemerschap), acteur Raymi Sambo (Kunst en Cultuur) en Valika Smeulders, onderzoeker en curator van het Rijksmuseum (Onderwijs en Wetenschap). Activist en psychiater Glenn Helberg kreeg de oeuvreprijs uitgereikt.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal