Honkbal

Bernadina: “In Mexico maken ze geen grappen”

Bernadina: “In Mexico maken ze geen grappen”

Honkbal in Mexico, een harde wereld!

Team Kindom of the Netherlands speelt deze komende week de eerste ronde van de Premier12 in Guadalajara in Mexico. In de selectie en de technische staf van het Koninkrijksteam zitten een paar ervaringsdeskundigen over het spelen in Mexico.

Sharnol Adriana, één van de assistenten van Hensley Meulens, speelde meer dan tien seizoenen in de Mexicaanse competitie en ook Meulens zelf speelde er één seizoen in 2000, het jaar waarin hij de befaamde tweehonkslag sloeg tegen Cuba op de spelen van Sydney.

Als je aan Mexicaanse sport denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan voetbal of misschien zelfs aan de Luchadores, de bekende Mexicaanse worstelaars. Toch is ook honkbal hier een gigantische sport en in sommige delen van het land zelfs de populairste sport van allemaal.

Keihard

Het is dan ook niet gek dat de WBSC, in navolging van Major League Baseball, heeft gekozen voor Guadalajara als een van de speelsteden van een toptoernooi. Net als Meulens en Adriana, maar een stuk recenter, speelden ook Yurendell de Caster, Kalian Sams en Roger Bernadina in Mexico. De Caster speelde tussen 2010 en 2015 zowel in de zomer als in de winter meerdere seizoenen in Mexico. Kalian Sams speelde net als Adriana en De Caster zowel in de Winter League als in het reguliere seizoen in Mexico.

De speler die het meest recent in Mexico speelde is Roger Bernadina. De outfielder speelde dit seizoen nog voor Algodoneros de Union Laguna. In 34 wedstrijden sloeg hij .336 met 4 homeruns. In korte tijd heeft hij ervaren dat de honkbalwereld in Mexico een keiharde is. “Op het moment dat je tekent, stap je gelijk op het vliegtuig. Dan kom je aan in Mexico en daar kan het ze echt niet schelen of je een jet lag hebt. Acclimatiseren doen ze niet aan hier. Zij betalen jou, dus jij moet gelijk presteren.”, aldus Bernadina. “Presteer je niet? Dan weet je ook dat er gelijk een nieuwe ‘buitenlander’ klaar staat om jouw job te doen.”

Kalian Sams vult aan: “Niet alleen de organisatie zelf, maar ook het publiek heeft hoge verwachtingen van je. Ze geven je ongeveer 20 at bats om te laten zien wat je kunt. Jij bent die buitenlander die speciaal aangetrokken is dus je moet presteren. Zit je even in een kleine slump dan zul je dat horen ook. Dan roepen ze de meest bizarre dingen over jou, jouw moeder en de rest van jouw familie.”

Als je wint, heb je vrienden. Niets in minder waar in het Mexicaanse honkbal.

Ervaring

Het kan er dus best vijandig aan toe gaan in Mexico en dat is goed om te weten, want op 5 november staat het duel tegen Mexico op het programma voor Team Kingdom of the Netherlands en dan is het fijn dat er een aantal spelers en coaches is met ervaring met het spelen voor het passionele Mexicaanse publiek.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal