Honkbal

Daal: “Ik zat echt heel dicht tegen de MLB aan”

Daal: “Ik zat echt heel dicht tegen de MLB aan”

Calten Daal (links) op de foto met Yurendell de Caster (77), Sharlon Schoop (15) en Wawoe (23)

De diehard volgers van Team Kingdom of the Netherlands zullen zich infielder Calten Daal nog herinneren als de jonge korte stop van het team tijdens de Premier12 van 2015. Vier jaar later is hij er weer bij, met een hele grote rugzak met levenservaring op zijn rug.

In 2015 was Calten Daal een van de grote onbekende rookies, die met het Koninkrijksteam de kwartfinale van de Premier12 bereikte. Daal was toen een 22-jarige speler die net op Single-A niveau uitkwam voor de Cincinnati Reds. Hij speelde een geweldig toernooi voor Oranje en werd uitgeroepen tot beste korte stop van het toernooi. Vanwege zijn slagwerk, maar vooral ook vanwege zijn defense. Getuige ook deze prachtige defensieve actie.

Major League

Daal speelde zich tijdens de Premier12 in Taiwan zodanig in de kijker dat hij bij de Reds in de voorbereiding op het volgende seizoen mee mocht doen met de hoofdmacht. “Dat was echt heel erg cool. Het verschil met de Minor League is gigantisch. Je gaat van elke dag peanut butter en jelly sandwiches naar de beroemde ‘Big League Spread’, waarin je bijna alles kunt eten wat je wil. Alles is er gewoon beter geregeld en je loopt daar opeens tussen allemaal Major Leaguers.”

Blessures in de hoofdmacht zorgden ervoor dat Daal bijna zijn officiële Major League debuut mochten maken op Opening Day. De Reds kozen echter toch voor om een free agent aan te trekken voor de opening op het Major League roster en Daal begon zijn seizoen in Double-A. “Ik zat toen echt heel dichtbij tegen mijn MLB-debuut aan.”

In 40 wedstrijden voor de Pensacola Blue Wahoos sloeg de Curaçaose infielder, die officieel Carlton heet, maar per sé een roepnaam in moest vullen toen hij tekende voor de Reds en toen Calten koos, .310. Hij raakte echter geblesseerd aan zijn schouder en dat werd het begin van een zware periode.

Zou hij oorspronkelijk aan het begin van 2017 weer kunnen spelen? In de voorbereiding op de World Baseball Classic kwam hij even langs op het trainingskamp van het Koninkrijskteam in Scottsdale, Arizona. Hij liep daar toen met een mitella om, want hij had een flinke terugslag opgelopen. Zo erg zelfs, dat hij het volledige seizoen 2017 moest missen vanwege een blessure. In 2018 speelde hij slechts vier wedstrijden en zo kun je zeggen dat het twee verloren seizoenen waren. Twee zeer belangrijke seizoenen voor zijn ontwikkeling op weg naar een Major League loopbaan.

Free agent

In 2019 keerde hij definitief terug op het veld en in 82 wedstrijden voor Pensacola sloeg Daal .301. Dit jaar kwam hij voornamelijk uit als tweede honkman en dat is ook de positie die hij invulde voor het Koninkrijksteam op het EK en het OKT in september. In de eerste wedstrijd van de Premier12 was hij opnieuw de startende tweede honkman voor Oranje en dat is voor hem een mooie mogelijkheid om zich opnieuw in de kijker te spelen op wereldniveau. Zijn zesde seizoen in de Minor Leagues zit er namelijk op en dat betekent dat hij free agent is.

“De dag na de World Series ben ik officieel free agent geworden. Wat de toekomst mij precies zal brengen, weet ik nog niet. Ik hoop dat ik een nieuwe kans krijg bij de Reds, maar waar ik ook terecht kom: ik ga keihard mijn best doen om de Major League te bereiken.”

Er zijn overigens meer spelers voor wie de Premier12 een mooie showcase vormt, omdat zij free agent zijn. Naast Daal liep ook van Chadwick Tromp (Reds), Sicnarf Loopstok (Indians), Ray-Patrick Didder (Braves), Juremi Profar (Rangers) en Ademar Rifaela (Orioles) het Minor League contract af op de dag na de World Series. Reden te meer om tijdens dit toernooi te laten zien wat zij kunnen!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal