De vertegenwoordigers van de clubs uit de Serie A1 kwamen in Bologna bijeen.

Honkbal

Bond en clubs willen Serie A1 uitbreiden naar twaalf teams

Bond en clubs willen Serie A1 uitbreiden naar twaalf teams

De vertegenwoordigers van de clubs uit de Serie A1 kwamen in Bologna bijeen.
De vertegenwoordigers van de clubs uit de Serie A1 kwamen in Bologna bijeen.
Foto: © FIBS

Het Italiaanse bondsbestuur onder leiding van voorzitter Andrea Marcon heeft de huidige clubs in de Serie A1 ervan kunnen overtuigen dat uitbreiding van acht clubs in 2019 naar twaalf clubs in 2020 wenselijk is. Bij een officiële vergadering in Bologna bereikte Marcon een unaniem akkoord van de aanwezige clubs. Alleen Nettuno Baseball City had afgezegd.

Ingestemd hebben Bologna, Parma, San Marino, Godo, Castenaso, Redipuglia en Macerata, de nieuwe kampioen van de Serie A2. Door de zelf gekozen degradatie van Rimini en de afwezigheid van Nettuno bestond er geen meerderheid voor de vijf traditioneel sterkste clubs in de hoogste afdeling van Italië. In december kunnen lagere clubs zich bij het bondsbureau in Rome kandideren voor een van de vier extra plaatsen in de Serie A1.

Op 10 april 2020 gaat het nieuwe seizoen van start voor twee poules van ieder zes clubs. Deze spelen twee wedstrijden per week en na twintig wedstrijden gaan de twee hoogst geëindigde clubs van iedere poule door naar de Poule Scudetto. Deze vier clubs beginnen op 26 juni aan de door fans zo gewilde drie wedstrijden per week gedurende zes weekends. De Italian Baseball Series worden gespeeld in maximaal zeven wedstrijden tussen 7 en 19 augustus.

Honkbal Week Haarlem

Dit programma van de Italiaanse competitie laat dus vooralsnog geen ruimte voor deelname door de nationale ploeg van Italië aan de Honkbal Week Haarlem, die in het Pim Mulierstadion wordt gehouden van 25 juni tot en met 5 juli 2020. En dat is opmerkelijk, want afgelopen juli ondertekende de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon hiervoor nog een intentieovereenkomst met Honkbalweek-voorzitter Guus van Dee. De goede intenties van Rome en Haarlem lijken dus gestrand in Bologna.

De Italiaanse honkbalfans hebben echter de Nederlandse spelers niet vergeten gedurende de Premier12. De vierlandenpoule in het Mexicaanse Guadalajara werd nauwkeurig gevolgd en website Baseball.it kopte deze week: “Premier 12: Perfect parcours van Mexico en verdrietig vaarwel van Nederland!” De Italiaanse auteur vervolgde in zijn artikel: “Als de hoop van Nederland op Olympische kwalificatie wordt toevertrouwd aan de ploeg, die we bezig zagen bij de Premier 12, dan valt er weinig vrolijks te beleven voor de Oranjes!” Hij wijst erop, dat Mexico al geplaatst was voor de volgende ronde in Azië, toen de wedstrijd tegen Nederland nog moest beginnen. Toch is het de thuisploeg die al meteen scoort en Nederland, dat pas in de achtste inning op het scorebord verschijnt. De opleving van drie hits en twee runs kwam te laat, besluit hij.

European Baseball Coach Experience

Op zaterdag 23 en zondag 24 november aanstaande wordt in de Italiaanse hoofdstad de European Baseball Coach Experience gehouden. De media en de coaches kijken uit naar de komst van vooral manager Brian Snitker van Atlanta Braves en pitching-coach Derek Johnson van Cincinnati Reds. De Atlantische Oceaan wordt ook overgestoken door Jim Mansilla, voormalige bondscoach van Italië en nu betrokken bij Miami Dade College, alsmede door high school- en college coach Ron Maestri.

Uit eigen land zijn de succesvolle managers Gianguido Poma, Marco Nanni en Mario Chiarini aanwezig. Tenslotte verheugt de Italiaanse honkbalwereld zich op de komst van hun beste speler bij het in Bologna en Parma teleurstellend afgelopen Olympisch kwalificatietoernooi, de Ital-Amerikaan Chris Colabello.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal