Misja Harcksen van Curacao Neptunus speelt deze winter in de Australische competitie

Honkbal

Harcksen overwintert in Australië

Harcksen overwintert in Australië

Misja Harcksen staat bekend als één van de steunpilaren van Curaçao Neptunus. In het afgelopen seizoen haalde hij alle kranten door in april als derde werper uit de Nederlandse honkbalgeschiedenis voor het eerst na 22(!) jaar in de Hoofdklasse een perfect game te gooien. Na afloop van de Nederlandse competitie gingen veel van zijn teamgenoten direct door naar het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi. Misja niet. Die pakte zijn koffers voor een avontuur in Australië.

De Australische competitie

Het eerste dat opvalt als je jezelf verdiept in het Australische honkbal, is dat men daar zowel een winter- als een zomerseizoen kent.  Het winterseizoen is net begonnen en duurt tot 29 maart 2020. Misja is in dit winterseizoen actief in een bijzondere constructie. Hij speelt zowel voor zowel de Braves Baseball Club – waar hij voorlopig zijn thuisbasis heeft –  als de Perth Baseball Club.

De Braves spelen hun thuiswedstrijden in Melville, een voorstad van Perth,  en zijn een ‘farmteam’ van de Perth Heath, een van de sterkste clubteams van Australië.

Hij is niet de enige Nederlandse speler die in de Australische competitie act de présence geeft. Was in een verder verleden o.a. Win Remmerswaal (ex-Storks en Boston Red Sox) er al eens actief, nu zien we ook de namen terug van verschillende spelers uit de Nederlandse hoofdklassecompetitie. Enkele voorbeelden die daar al vaker zijn geweest: Todd van Steensel, Craig Anderson en Justin Erasmus. Na afloop van de Premier 12 stapt ook onze Duitse Nederlander Mike Bolsenbroek op het vliegtuig voor een Australisch avontuur.

Spelen voor twee teams tegelijk

Misja vertelt over de bijzondere constructie van zijn wedstrijden. Zowel de Braves Baseball Club als de Perth Baseball Club komen uit in de Western Australia State League. De competitie bestaat uit 11 teams:

 • Carine Cats
 • Gosnells Hawks
 • Braves Baseball Club
 • Perth
 • Rockingham Rams
 • South Perth Cubs
 • Swan Districts Black Ducks
 • Victoria Park Reds
 • Wanneroo Giants
 • Wembley Magpies
 • West Stirling Indians

Hij speelt tweemaal per maand voor beide teams.

In Melville is onze landgenoot intussen in twee van de drie wedstrijden uit het begin van de competitie al actief geweest. En dat was zeker niet zonder succes. Bij zijn tweede start – tegen de South Perth Cubs – kwam hij zelfs als winnaar uit de bus. In 6 innings kreeg hij 18 tegenstanders tegenover zich. De cijfers mochten er zijn: 7SO,2BB en 2H.

Wat wacht er na dit Australische avontuur?

Die vraag kan eenvoudig worden beantwoord. Dan vliegt hij terug naar Nederland en voegt zich weer bij de selectie van Curaçao Neptunus om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het belangrijkste doel is dan om de titels terug te winnen die in 2019 aan hun neus voorbij zijn gegaan.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal