Mike Piazza bezocht afgelopen zomer het Olympisch kwalificatietoernooi in Parma.

Honkbal

Mike Piazza nieuwe bondscoach van Italië

Mike Piazza nieuwe bondscoach van Italië

Mike Piazza bezocht afgelopen zomer het Olympisch kwalificatietoernooi in Parma.
Mike Piazza bezocht afgelopen zomer het Olympisch kwalificatietoernooi in Parma.
Foto: © FIBS/K73-NADOC

In de buitengewone vergadering van het bondsbestuur in Rome is vanmiddag de overeenkomst met de opvolger van de Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali goedgekeurd. Vervolgens mocht de perschef van de Italiaanse bond bekend maken, eerst via een kort bericht op sociale media maar snel daarna via een voorbereid artikel op de website, dat Mike Piazza de nieuwe bondscoach van Italië wordt. Op 29 november wordt hij in het paleis van het Italiaans Olympisch comité CONI in Rome gepresenteerd aan de verzamelde pers, die nu al enthousiast reageert met grote artikels op de websites. La Gazzetta dello Sport roemt de Amerikaanse multi-miljonair Piazza om zijn liefde voor het Italiaanse honkbal, want hij zou het aangeboden salaris van € 20.000 per jaar hebben aanvaard.

Mike Piazza werd in 2016 opgenomen in de Major League Baseball Hall of Fame in Cooperstown, New York. Voordien was hij twaalf keer All Star en won hij tien keer de Silver Slugger Award. Piazza wordt beschouwd als de meest slagvaardige catcher met zijn 427 homeruns, waarvan 396 in de rol van catcher.

Zijn zestienjarige loopbaan in Major League Baseball ontwikkelde zich van Los Angeles Dodgers (1992-1997) via Florida Marlins (1998) naar New York Mets (1998-2005), San Diego Padres (2006) en Oakland Athletics (2007). Hij moet in die periode meer dan 120 miljoen dollar hebben verdiend.

Failliet verklaard

Mike Piazza tijdens het EK van 2012 in Rotterdam.
Mike Piazza tijdens het EK van 2012 in Rotterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Dat gaat nu anders worden in het land van zijn voorouders, waar hij eerst geïnvesteerd heeft in de voetbalclub Reggiana in de stad Reggio Emilia. Dat liep verkeerd af en in juni 2018 vertrok hij daar weer en bood hij de club te koop aan. In december vorig jaar werd de voetbalclub failliet verklaard.

De betrokkenheid van de Amerikaan (geboren in Norristown, Pennsylvania op 4 september 1968) bij het Italiaanse honkbal begon bij de World Baseball Classic 2006, toen hij als speler meedeed. Dat bleek niet zo maar een flirt met de Azzurri, want vervolgens bleek hij ook beschikbaar voor Italië bij het Europese kampioenschap en het wereldkampioenschap. Met zijn hulp won Italië in 2010 (Stuttgart) en in 2012 (Rotterdam) de meest recente continentale titels.

Toegankelijkheid

Mike Piazza wordt door de pers geprezen voor zijn toegankelijkheid bij wedstrijden, zowel naar journalisten als naar de fans. Toen hij jaren geleden incognito met bondscoach Mazzieri kwam scouten in het Pim Mulier stadion, werd hij daar toch herkend en binnen een mum van tijd stormde de jeugd van Haarlem op de perstribune af voor een foto en een handtekening. Met alle geduld stelde Piazza alle jongens en meisjes tevreden. Daarna was het ‘back to business’!

Sinds de aanschaf van de voetbalclub uit Reggio Emilia in 2017 woont Piazza in Italië, waar zijn drie kinderen inmiddels ook naar school gaan. Afgelopen zomer bezocht de Hall of Famer het Olympisch kwalificatietoernooi, dat in Parma werd gehouden.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal