Van links naar rechts: Andrea D'Auria,Marco Mazzieri en Giovanni Pantaleoni.

Honkbal

De wereldbond spreekt Italiaans in Tokyo

De wereldbond spreekt Italiaans in Tokyo

Van links naar rechts: Andrea D'Auria,Marco Mazzieri en Giovanni Pantaleoni.
Van links naar rechts: Andrea D’Auria,Marco Mazzieri en Giovanni Pantaleoni.
Foto: © Baseball.it

Het hoofdkantoor van de WBSC, de wereldbond voor honkbal en softbal, is gevestigd in het Zwitserse Lausanne met het oog op het Internationaal Olympisch Commitee, dat daar eveneens resideert. Volgend jaar zijn onze sporten dankzij Japan weer eens welkom bij de Olympische Spelen in Tokyo, maar in 2024 houdt Parijs de deur dicht voor de sporten van de Franse voorzitter Didier Seminet van de Franse en Europese honkbal- en softbalbond. Nu beleeft de wereldbond WBSC het gouden jaar van Premier12 in Tokyo tot en met de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar ook in Tokyo. De vips verblijven in Japan allemaal in overdekte stadions en overdag vergaderen en lobbyen zij in hotels.

De Italiaanse journalist Maurizio Caldarelli ontmoette daar de Italianen Marco Mazzieri, Andrea D’Auria en Giovanni Pantaleoni. In Nederland kennen wij deze heren als voormalige bondscoach van de Azzurri, een van zijn assistent-coaches en een van zijn spelers in de nationale ploeg van Italie. Op het veld verloren zij meestal van Nederland, maar na afloop van hun sportieve loopbaan zijn zij nu actief in de WBSC-commissie voor coaches zaken: de eerste als voorzitter, de tweede als gewoon lid en de derde als liaison officer. Deze commissie bestaat uit negen functionarissen, waarvan de overigen vreemd genoeg allemaal Amerikanen zijn. Een is ook bekend in Nederland: Craig Montvidas. De WBSC kent in totaal 24 commissies en 3 overkoepelende besturen: de Executive Board, de Baseball Division Board en de Softbal Division Board.

Met de finale wedstrijden in aantocht beantwoorde voorzitter Mazzieri vragen van zijn stadgenoot uit Grosseto voor een artikel op de website Baseball.it: “Het niveau bij de Premier 12 is zeer hoog. Ik heb veel wedstrijden gezien zowel in Japan als in Korea. Het is geen toeval dat we in de laatste ronde hier zes van de zeven hoogst gerangschikte ploegen van de wereld zien. Australie bij voorbeeld verrast me niet, want ik had die ploeg al gezien in Korea en ze spelen iedere actie erop of eronder. Zo moet het ook op deze toptournooien. Ook Mexico zet zijn parcours voort. Het land investeert zwaar in honkbal en heeft al het wereldkampioenschap Under 23 gewonnen. En dan missen ze nog 15 spelers, die niet werden vrijgegeven door hun clubs in de andere league. Van de professionele organisatie in Japan ben ik zeer onder de indruk. Als ik alles hier bekijk, word ik me bewust hoeveel wij in Italie nog achter lopen. Ook al hebben ze hier meer geld, toch zouden wij makkelijk allerlei zaken beter kunnen doen!”

Mazzieri vervolgt: “Er is echter een ding dat ons als coaches teleurstelt en dat is het verbod van MLB aan de spelers van hun 40 man rosters om aan dit Premier12 tournooi mee te doen. Zouden ze dat doen uit vrees voor blessures of zoiets, maar nee: ze doen dat om de waarde van het WBSC-tournooi hier te ondergraven. Korea en Japan geven hun spelers wel toestemming en genieten dus van dit voordeel. De manager van Canada, die ik al 10 jaar ken, zei dat het geweldig zou zijn als alle landen met hun beste spelers zouden uitkomen. Hij hoopt op een dergelijke overeenstemming tussen MLB en WBSC. Vreemd daarbij is dat de Amerikanen zelf wel spelers in hun ploeg hier opstellen, die free agent zijn geworden of buiten de eerste 40 vielen twee weken voor de Premier12 begon. Het mondiale honkbal groeit naar een hoog niveau en dat zouden de bazen van MLB zich eens bewust moeten worden!”

Over zichzelf vertelt Mazzieri: “Het was in januari 2019, dat “presidente” Riccardo Fraccari me verzocht deze technische commissie van zeven personen te gaan leiden en een structuur te creeren, waarbij we certificaten kunnen gaan verstrekken aan trainers van diverse niveaus in de gehele wereld. Het project is enorm, want de wereld is groot. Het project zal nog even work in progress zijn, maar in de tussentijd hebben we al aan 21 trainers uit 17 landen certificaten afgegeven. In mijn commissie zitten instructeurs, die binnen hun landelijke bond al gewend zijn coaches te certificeren. De door ons gecertificeerde coaches kunnen al activiteiten ondernemen uit naam van de WBSC. Zodra je ons certificaat ontvangen hebt, kan je binnen je eigen nationale bond onderricht gaan geven aan andere coaches, zodat de kwaliteit van het spel groeit. Volgende week 20 en 21 november ga ik het project presenteren aan het Congres van de WBSC in Osaka!”

Bij dergelijke congressen merk je pas hoeveel Italianen posities bekleden door de hele organisatie heen. De Executive Board bestaat uit 17 personen, maar de voorzitter en de penningmeester zijn Riccardo Fraccari en Angelo Vicini. Die functies bekleden zij ook in de Baseball Division Board, alleen in de Softball Division Board laten zij de zetels aan zich voorbij gaan. Zij keren echter weer terug in de Olympic Commision, waarvan Fraccari voorzitter is en Vicini gewoon lid. Vicini is daarentegen tevens voorzitter van de Development Commission en van de Baseball 5 Commission. Hierin wordt hij gesteund door landgenoten Antonio Savasta (lid) en Valerio Cianfoni (liaison). Bij de Medical Commission met het gevoelig onderwerp anti-doping is Gianfranco Beltrami voorzitter en Victor Isola liaison. Deze functie heeft Isola ook in de Ethics Commission. In de Media Commission herkennen we Riccardo Schiroli en Valerio Cianfoni. Eenlingen zijn Vincenzo La Rocca in de Legal Commission en Emilio Sonnu in de Infrastructure Commission. Duo’s zien we weer in Scoring Commission met Anna Maria Paini voorzitter en Maurizio Ronchi lid en in de Paralympic Commission met Lorenzo Vinassa de Regny en Sarwar Ghulam. Een echte Italiaanse naam is Pierfranco Leone, die lid is van de Baseball Umpiring Commission. In de Youth Commission treffen we zelfs drie Italianen, te weten voornoemde Marco Mazzieri, Giuseppe Guilizzoni en Valerio Cianfoni. Guilizzoni zien we terug in de Baseball Tournaments Commission en tenslotte ontdekken we Giovanni Sanna als lid van de Softball Tournaments Commission.

Een snelle telling van de gegevens op de website van de WBSC levert op dat ze daar in totaal 211 stoelen hebben. Daarvan 44 in de overkoepelende besturen en 167 in commissies. Dertig functies worden bekleed door Italianen en daarmee is hun land koploper in de wereldbond. Zoals blijkt uit de specificatie hierboven komen meerdere Italianen in meerdere commissies voor. Hoe dan ook: op dit terrein verslaan de Azzurri met 30 – 5 de Nederlanders, want in het organogram van de WBSC komen we vijf KNBSB-ers tegen: Petra Arends als lid van de Development Commission, Carolina Stadhouders van de Softball Umpiring Commission, Jan Maarten Kuipers van de Baseball Tournaments Commission en tenslotte een duo in de Scoring Commission: Dennis Duin en Rosalinda Hogetoorn, maar die kennen we als Linda Steijger.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal