Britt Vonk in actie tegen Italië tijdens het Europees kampioenschap.

EK dames 2021

Deelnemers EK spelen om ticket voor Wereldspelen

Deelnemers EK spelen om ticket voor Wereldspelen

Britt Vonk in actie tegen Italië tijdens het Europees kampioenschap.
Britt Vonk in actie tegen Italië tijdens het Europees kampioenschap.
Foto: © Fred Versluis

Tijdens het eerstvolgende Europese kampioenschap softbal voor vrouwen spelen de deelnemende teams om één ticket voor de Wereldspelen van 2021. Dat heeft de Europese softbalbond ESF vandaag bekendgemaakt. Het EK wordt volgend jaar van zondag 7 tot en met zaterdag 13 juni gehouden in de Italiaanse streek Friuli Venezia Giulia. Met de bekendmaking van deze speellocatie is vandaag ook bekendgemaakt dat het EK softbal voor mannen van maandag 22 tot en met zaterdag 27 juni wordt gehouden in Ledenice (Tsjechië).

Na het mislopen dit jaar van de Olympische Spelen krijgt het Nederlands Koninkrijksteam volgend jaar de kans om zich voor het eerst in twaalf jaar te kwalificeren voor de Wereldspelen, een mondiaal evenement voor sporten en sporttaken die geen deel uitmaken van het Olympisch programma. De International World Games Association (IWGA) maakte vorig jaar april al bekend dat softbal in 2021 na acht jaar afwezigheid weer terugkeert op het programma van de Wereldspelen.

De eerstvolgende editie van de Wereldspelen wordt van 15 tot 25 juli 2021 gehouden in het Amerikaanse Birmingham (Alabama). Softbal voor vrouwen maakte tijdens de edities van 1981, 1985, 2009 en 2013 deel uit van het programma, de laatste twee keer als invitatiesport.

Zware kluif

Tijdens het Europees kampioenschap van volgend jaar kan het Nederlands Koninkrijksteam proberen om voor het eerst sinds 1985 terug te keren op de Wereldspelen. In dat jaar eindigde Nederland op een derde plaats. Alleen de winnaar van het EK plaatst zich voor de Wereldspelen. Kwalificatie wordt voor de ploeg van de nieuwe bondscoach Ferenc Jongejan een zware kluif. Voor regerend kampioen Italië geldt het Europees kampioenschap in eigen land als opwarmer voor de Olympische Spelen van 2020.

Afgelopen juni werd het Nederlands Koninkrijksteam in de finale onttroond door Italië. In het Tsjechische Ostrava waren de Italiaanse softbalsters in de eindstrijd met 2-3 te sterk voor het op dat moment nog ongeslagen Oranje. Een jaar na de verloren Europese titel krijgt het Koninkrijksteam nu al kans op revanche. Het EK wordt eenmalig twee jaar op rij gehouden om daarmee de verschillende Europese (jeugd)toernooien in de pas te laten lopen met de vernieuwingen rondom de wereldkampioenschappen, die de World Baseball Softball Confederation (WBSC) eerder doorvoerde.

Super6

De organisatie van de 22e editie van het Europees kampioenschap is door de ESF toegewezen aan Friuli Venezia Giulia, een streek in Noordoost-Italië, grenzend aan Slovenië en Oostenrijk. Vorig jaar werd in deze streek al het U19 Europees kampioenschap gehouden. De wedstrijden werden toen gespeeld op de velden van Stars Ronchi, Staranzano Ducks en Cervignano Tigers

Het Europees kampioenschap geldt niet alleen als kwalificatiemoment voor de Wereldspelen, maar ook voor de tweede editie van de Super6 en voor het eerstvolgende wereldkampioenschap. De beste zes teams op het EK plaatsen zich voor de Super6 in 2020. De nummers één, twee en drie verdienen een ticket voor het wereldkampioenschap, dat in 2021 wordt gehouden.

EK voor mannen

De organisatie van de vijftiende editie van het Europees kampioenschap voor mannen is voor de tweede opeenvolgende keer toegewezen aan Tsjechië. Nadat het EK in 2018 werd gehouden in Havlíčkův Brod en het wereldkampioenschap vorig jaar in Praag, is van maandag 22 tot en met zondag 27 juni Ledenice gastheer van het EK. De finalisten op dit EK kwalificeren zich voor het wereldkampioenschap van 2021 in Nieuw-Zeeland. Tsjechië wordt in 2020 ook gastheer van het U16 en U18 Europees kampioenschap softbal voor jongens.

Eerder werd het Europees kampioenschap voor speelsters van 15 jaar en jonger al toegewezen aan Enschede. Tex Town Tigers is van maandag 13 tot en met zaterdag 18 juli gastheer van dit evenement. De winnaar van dit toernooi plaatst zich voor de eerste editie van het U15 wereldkampioenschap. De afgelopen twee edities van het EK U15 werden gewonnen door Nederland, dat in totaal vier keer Europees kampioen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021