Catcher Famke Gildemacher probeer de Amerikaanse Amanda Gianelloni van het scoren af te houden tijdens het wereldkampioenschap van 2018.

Honkbal

Nederland met wildcard alsnog naar WK vrouwen

Nederland met wildcard alsnog naar WK vrouwen

Catcher Famke Gildemacher probeer de Amerikaanse Amanda Gianelloni van het scoren af te houden tijdens het wereldkampioenschap van 2018.
Catcher Famke Gildemacher probeer de Amerikaanse Amanda Gianelloni van het scoren af te houden tijdens het wereldkampioenschap van 2018.
Foto: © WBSC

De Nederlandse vrouwen kunnen zich alsnog opmaken voor deelname aan het wereldkampioenschap honkbal in oktober 2020 in Monterrey (Mexico). Oranje verloor in augustus van dit jaar in de finale van het Europees kampioenschap van Frankrijk en liep daardoor plaatsing voor het WK mis. Vandaag ontving Nederland één van de twee wildcards voor dit mondiale toernooi.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) houdt morgen in het in Hotel Agora Regency Sakai in Japan zijn derde congres. Aan de vooravond van dit congres werden enkele belangrijke beslissingen genomen. Zo werden onder meer de programma’s bekendgemaakt voor het Amerikaanse Olympische kwalificatietoernooi en het laatste OKT, waar ook het Nederlands Koninkrijksteam aan deelneemt.

Verder werden wildcards voor verschillende wereldkampioenschappen verdeeld. Zuid-Korea kreeg met 21 stemmen een wildcard toegewezen voor deelname aan het U23 wereldkampioenschap. De andere kandidaat was Australië, maar dit land kreeg slechts zes stemmen. Mexico kreeg als enige kandidaat een wildcard voor het U15 wereldkampioenschap. Voor beide wereldkampioenschappen werd vandaag de organisatie toegewezen aan Mexico. Respectievelijk in juli in Tijuana en van 2 tot en met 11 oktober in de Mexicaanse steden Hermosillo, Ciudad Obregon en Los Mochis.

Twee Europese deelnemers

In oktober wordt ook het WK honkbal voor vrouwen gehouden in Mexico. De speellocatie wordt Monterrey, een stad in het noordoosten van Mexico. Voor dit wereldkampioenschap waren twee wildcards beschikbaar. Die werden toegekend aan Nederland en Cuba. Door de wildcard kan Nederland volgend jaar alsnog aan haar zesde opeenvolgende wereldkampioenschap beginnen. Vorig jaar eindigde Nederland in Viera (Florida) met acht nederlagen op een twaalfde en laatste plaats. Cuba werd op dat WK achtste.

Tijdens het allereerste Europees kampioenschap in het Franse Rouen was de Franse gastvrouw in augustus van dit jaar tweemaal te sterk voor Nederland. In de finale won Frankrijk met 5-2, waarmee de Franse speelsters zich voor het eerst in de historie plaatsten voor het WK honkbal voor vrouwen. Met de wildcard voor Nederland krijgt het WK nu voor het eerst twee Europese deelnemers.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal