Pitcher Colin Broers in actie voor het Nederlands U12-team.

EK U12 2021

EK’s U18 en U12 toegewezen aan Macerata en Mortsel

EK’s U18 en U12 toegewezen aan Macerata en Mortsel

Pitcher Colin Broers in actie voor het Nederlands U12-team.
Pitcher Colin Broers in actie voor het Nederlands U12-team.
Foto: © ČBA

Het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger wordt volgend jaar gehouden in het Belgische Mortsel. Vorige week heeft de Europese honkbalbond CEB tijdens het congres van de WBSC de organisatie van het toernooi toegewezen aan de Belgische Koninklijke Mortsel Stars Base- en Softballclub. Voor het U18 Europees kampioenschap is het Italiaanse Macerata in beeld als gastheer. Deze toewijzing moet door de CEB nog worden geformaliseerd.

Het Nederlands team wordt opnieuw één van de deelnemers aan het U12 Europees kampioenschap. Vorig jaar bereikte de ploeg van manager Peter Herkemij knap de finale, waarin het sterke Italië zijn titel prolongeerde. Van dinsdag 7 tot en met zaterdag 11 juli proberen de Italiaanse honkballers voor het vierde jaar op rij de Europese titel te veroveren. Andere deelnemers aan het EK worden gastheer België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland, Slowakije en Tsjechië

Vorig jaar werd in het Tsjechische Trebic voor het eerst het U12 Europees kampioenschap gelijktijdig gehouden met het U12 EK kwalificatietoernooi. Die succesvolle opzet krijgt komend jaar een vervolg als beide toernooien in Mortsel opnieuw gelijktijdig worden gehouden.

U18 Europees kampioenschap

Hoewel de Europese honkbalbond CEB vorige week in Japan het Europees kampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger nog niet officieel heeft toegewezen, lijkt het Italiaanse Macerata de voornaamste kanshebber. Als de CEB instemt met het voorstel van Macerata Angels, dan wordt het EK volgend jaar van maandag 13 tot en met zondag 19 juli in de Midden-Italiaanse regio Marche gehouden.

Tien landen strijden tijdens dat EK om de Europese U18-titel. sinds de verloren finale op 19 juli 2015 (3-2 tegen Italië) is het Nederlands juniorenteam al in twaalf wedstrijden ongeslagen. Het leverde Europese titels op in 2016 (Gíjon, Spanje) en 2018 (Grosseto, Italië). Andere deelnemers aan het U18 Europees kampioenschap zijn Duitsland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Litouwen, Oostenrijk, Spanje en Tsjechië.

Kwalificatietoernooien

Tijdens het congres van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) werden ook de locaties voor een aantal andere Europese toernooien toegewezen. De B-poule van het Europees kampioenschap wordt gehouden in Moskou en Kroatië.

Daarnaast vinden kwalificatietoernooien plaats voor het U15 Europees kampioenschap en het U23 Europees kampioenschap. Dat eerste toernooi vindt van 21 tot en met 26 juli plaats in het Slowaakse Trnava en het Belgische Hoboken. De organisatie voor het U23 Europees kwalificatietoernooi is nog niet rond.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2021