Honkbal

Twee Nederlandse toppitchers op avontuur in Australië

Twee Nederlandse toppitchers op avontuur in Australië

Mike Bolsenbroek in actie voor Team Kingdom of the Netherlands in Mexico tijdens de Premier12

Twee van Nederlands beste werpers (Mike Bolsenbroek en Misja Harcksen) zijn momenteel actief in de Australische competitie. Mike speelt voor de Brisbane Bandits uit de Australian Baseball League – de hoogste landelijke clubcompetitie. Misja speelt regionaal voor de Melville Braves, een farmteam van de Perth Heat.

Is Mike nog niet in de gelegenheid geweest om bij zijn eerste outings topprestaties te leveren; Misja speelt momenteel heel sterk.. Het is zeker niet ondenkbaar dat hij na de Kerst – als het merendeel van de Amerikaanse spelers zich in eigen land op het nieuwe seizoen voorbereidt – wordt opgeroepen voor de hoofdmacht in Perth. Teamgenoten in Team Kingdom of the Netherlands, elkaars concurrenten aan het andere eind van de wereld. Soms zit het leven vol verrassingen.

Bolsenbroek beleeft een ongelukkige start

Mike is in twee wedstrijden voor zijn nieuwe club op de heuvel verschenen, beide keren in relief. De eerste maal tegen de Geelong -Korea liep dat niet goed. De wedstrijd werd weliswaar met 5-3 door de Bandits gewonnen, maar onze landgenoot moest twee van de drie punten van Geelong incasseren. Het leverde hem een ERA op van maar liefst 20.25.
Zijn tweede optreden – tegen de Sydney Blue Sox verliep in die zin beter, dat de wedstrijd weliswaar nipt door Brisbane werd verloren, maar Mike hoefde geen punten toe te staan. En nu maar hopen dat hij de weg naar veel betere resultaten definitief is ingeslagen.

Misja draait goed

Misja Harcksen

Hoe anders gaat het met Misja Harcksen (W-L: 5-0). Die rijgt het ene positieve resultaat na het andere aan elkaar.

Zo boekte hij bijvoorbeeld tegen de Swan District Swans zijn eerste heuse shutout van het seizoen. En ook zijn cijfers tegen de Victoria Park/Belmont Reds mochten er zijn. In 6 innings kreeg hij drie runs tegen op slechts twee honkslagen en gooide hij 12 keer drie slag.

Natuurlijk is er sprake van krachtsverschil bij de tegenstanders. Daarom zou het goed zijn, als Misja nog een aantal weken naar de hoofdmacht van Pearth Heat kan. Al was het alleen maar voor een objectieve vergelijking.

In de Northeast Division van de ABL voert Brisbane de ranglijst aan. Alle thuiswedstrijden werden gewonnen, de uitwedstrijden gingen allemaal verloren. In de regionale competitie van Western Australia staat het team van Misja met één nederlaag op de derde plaats.

Het winterseizoen in Australië loopt tot eind maart 2020. Hierna zien we beide heren graag weer terug in de Nederlandse respectievelijk de Duitse competitie.

Bas Nooij terug in de ABL

Bas Nooij keert bij de Auckland Tuataras – Foto: SMPIMAGES.COM / ABL MEDIA.

Een derde Nederlander maakt zijn terugkeer in de ABL. Voormalig international en Hoofdklasser Bas Nooij, die geëmigreerd is naar Australië, kwam in de afgelopen jaren uit voor de Adelaide Bite.

Hij is nu toegevoegd aan het roster van de Nieuw-Zeelandse Auckland Tuataras, die deze week een serie spelen tegen de Brisbane Bandits van Mike Bolsenbroek. Nooij is toegevoegd aan het roster vanwege een blessure van de vaste catcher van Auckland en hoopt naar eigen zeggen voor langer dan alleen deze serie voor hen uit te komen. Hij zou graag meereizen naar Nieuw-Zeeland om daar het seizoen uit te spelen met de Tuataras.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal